Polderkoek (Flevolandse pannenkoek)

Elke provincie heeft zo zijn eigen streekgerecht. Denk aan de worstenbroodjes in Brabant en de bolussen in Zeeland. Maar heeft ook “onze” jongste provincie Flevoland ook een streekgerecht? Ja zeker: de polderkoek. In basis is dit een normale pannenkoek maar door de helft van de melk te vervangen door hele sterke koffie is dit geen gerecht meer voor kinderen. Gooi nog uitgebakken spek en lekker veel stroop erbij en je hebt een ideaal lunch gerecht voor hardwerkende mensen (lees het droogleggen van een provincie).

Deze pannenkoek is echt niet geschikt voor kinderen (of je moet ze de hele dag stuiterend van de cafe├»ne willen hebben – maar dat is niet echt pedagogisch verantwoord) maar echt een ideaal gerecht om de ochtend stevig mee te beginnen of je energie terug op peil te brengen bij de lunch tijdens een dag hard (fysiek) werk. Het is niet voor niets een streekgerecht van Flevoland. Deze lunch kan je makkelijk in de ochtend maken, meenemen naar het werk en koud tijdens de lunch eten. Zowel koud als warm heerlijk en vol energie!

Polderkoek (Flevolandse pannenkoek)

Ingredi├źnten

  • 275 gr tarwebloem
  • 1 snuf zout
  • 2 middelgrote eieren
  • 300 ml volle melk
  • 200 ml espresso of heel heel heel sterke koffie
  • 12 plakken ontbijtspek
  • 30 gr roomboter
Extra benodigdheden
  • 1 grote skillet

Instructies

  1. Zet 200 ml espresso (dat is ongeveer 7 "normale" kopjes espresso) of hele sterke koffie, meng dit met de melk en laat dit in de koelkast goed afkoelen.
  2. Zeef de bloem met een snuf zout.
  3. Breek de eieren en klop deze los.
  4. Voeg de eieren toe aan de bloem met ongeveer de helft van de koffie+melk en klopt dit met een garde tot een glas beslag.
  5. Meng al roerend de rest van de melk toe en klop het met een garde wederom tot een glad beslag.
  6. Bereid een BBQ voor om direct te gaan grillen en laat een skillet hierop opwarmen.
  7. Roer het beslag nog 1 keer goed om.
  8. Wrijf met een klontje boter over de hele bodem van de skillet en schenk hierin wat beslag.
  9. Laat de polderkoek (pannenkoek dus) rustig droog aan de bovenkant worden en draai hem daarna pas om. Bak de polderkoek nog 1 minuut.
  10. Herhaal dit tot al het beslag op is (telkens een klein beetje de bodem invetten en bakken).
  11. Bak tijdens bakken van de polderkoeken de spek in een tweede skillet krokant.
  12. Serveer de polderkoeken met de spek en stroop.