Traditionele Brabantse worstenbroodjes (Nondeju, wa lekker!)

Zeg je Brabant, dan zeg je carnaval. En zeg je carnaval dan zeg je ook worstebroodjes! Nu kan je mij persoonlijk echt niet blij maken met carnaval (ik zal er wel aan moeten gaan geloven met een zoon van 6) maar een echt traditioneel Brabants worstenbroodje: Nondeju, das lekker!

Zacht deeg met een stevige korst gevuld met goed gekruid smeuïg gehakt: heerlijk. Het geheim van een goed worstenbroodje zit volgens mijn mening in het gehakt wat je gebruikt. 100% puur varkensgehakt! Dit zorgt er voor dat je vulling lekker stevig is en blijft. Het smaakt een beetje vetter (terwijl als je naar de cijfers kijkt het niet eens vetter is als normaal gehakt) maar juist dat zorgt ervoor dat een worstenbroodje de show steelt. Het mag gerust een stevig broodje zijn: het is carnavals eten bij uitstek!

Ik heb nu eenmaal een zwak voor traditionele gerechten en recepten, recepten welke door de jaren heen hun kracht bewezen hebben en waar je simpelweg niet aan moet gaan sleutelen. Dit recept heb ik zodoende ook niet zelf “verzonnen” maar neem ik graag over van Nondeju, wa lekker! Mijn recept wijkt alleen een klein beetje af op de grote van de worstenbroodjes maar het grootste verschil zit hem in de kruiden: ik heb een iets uitgebreidere kruidenmix gebruikt dan in het recept van Nondeju, iets minder basis en net iets meer richting de kruiden van een “traditionele ” gehaktbal.

Ik weet het het kost even tijd om deze broodjes te maken: maar het resultaat mag er zijn!

Traditionele Brabantse worstenbroodjes (Nondeju, wa lekker!)

Ingrediënten

Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 300 ml melk
  • 75 gr roomboter in blokjes van 1 cm
  • 10 gr zout
  • 1 tl Suiker
  • 1 zakje instant gist
Voor de worstjes
  • 600 gr varkensgehakt
  • 2 eieren
  • 50 ml melk
  • 1 el grove mosterd
  • 100 gr Paneermeel
  • 15 gr gehaktkruiden

Instructies

  1. Verwarm in een pannetje de melk voor het deeg (300ml) samen met de blokjes boter tot de melk lauwwarm is en de boter net begint te smelten.
  2. Zeef de bloem in een beslagkom en voeg alle andere droge ingrediënten voor het deeg toe.
  3. Giet beetje bij beetje het melk/boter mengsel toe terwijl je aan het mixen bent.
  4. Kneed het deeg nog een 10 a 15 minuten goed door (een keukenmachine of broodbakmachine op kneed stand is nu wel heel makkelijk).
  5. Maak een bol van het deeg en leg deze in deze in de beslagkom afgedekt met een warme vochtige doek. Zet kom in een voorverwarmde oven (35°C) en laat dit een half uur rijzen terwijl je de worstjes voorbereid.
  6. Klop de 2 eieren goed los.
  7. Doe in een grote kom het gehakt, paneermeel, mosterd, gehaktkruiden en 2/3 van het losgeklopte ei.
  8. Kneed dit goed door en voeg daarna telkens een scheutjes melk toe.
  9. Hiermee kan je goed sturen dat het gehaktdeeg niet te nat gaat worden.
  10. Voeg eventueel nog wat gehaktkruiden, peper of zout toe naar smaak.
  11. Verdeel het gehakt in ongeveer 20 bolletjes en maak hier worstjes van van ongeveer 10 cm lang.
  12. Dek de worstjes af met huishoudfolie en leg deze terug in de koelkast.
  13. Als het deeg een half uur heeft gerezen verdeel je dit in 20 porties en maak van elke portie een mooi bolletje.
  14. Bekleed een bakplaat met ovenpapier en leg hier de bolletjes deeg op.
  15. Dek het deeg wederom af met een vochtige warme doek en zet het deeg terug in de oven van 35°C om nogmaals een half uur te rijzen.
  16. Na de tweede rijs rol je een bolletje deeg uit tot een ovaal welke net iets langer is als het worstje.
  17. Leg hier een worstje op, vouw de uiteinden over het worstje en rol het deeg op, maak de vouw wat vochtig en plak deze goed dicht.
  18. Leg het broodje met de naad naar beneden op een bakplaat.
  19. Herhaal dit voor alle bolletjes deeg / worstjes.
  20. Bestrijk de broodjes heel dunnetjes met het overgebleven losgeklopt ei welke je een beetje aangelengd hebt met melk.
  21. Dek de bakplaat (of bakplaten) af met de vochtige warme doek en laat dit 10 minuten rijzen in de oven (ja we rijzen veel voor dit recept).
  22. Leg een pizza steen midden in de BBQ en rondom een ring van hete kolen (niet onder de steen!) en verwarm de BBQ langzaam aan naar een 200°C. (gebruik je een pelletsmoker net als ik dan kan je de bakplaat er zomenteen zo inleggen).
  23. Het afbaken zal je in meerdere keren moeten doen (ik kon beide platen samen kwijt in de pelletsmoker maar op een normale BBQ gaat dit niet in 1 keer lukken).
  24. Leg nu pizza steen vol met broodjes en bak ze 25 minuten af: als ze klaar zijn laat je ze afkoelen op een rooster terwijl je de volgende lading afbakt.

Gehaktkruiden (slagers/traditioneel)

Ingrediënten

  • 4 theelepels zout
  • 3 theelepels gemalen of vers geraspte nootmuskaat
  • 2 theelepels gemalen witte peper
  • 1 theelepel gemalen foelie
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel uipoeder
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel optioneel: niet iedereen houdt hiervan