Spareribs: fingerfood lollipop style

3-2-1, 3-1-1, Easterwood methode… als je een beetje verdiept in spareribs dan kom je al deze termen her en der wel tegen. Maar een sparerib als amuse of snack kom je niet zo heel erg vaak tegen. Ik moet toegeven het is een beetje werk maar het effect is wel zo mooi: spareribs als fingerfood/lollipop….

Spareribs: fingerfood style

Ingrediënten

  • 1 dik bevleesde sparerib (baby back)
  • 3 el bbq rub mag een wat pittige zijn
  • Honing-mosterd saus
  • 125 ml zoete BBQ-saus
  • 75 ml echte Coca Cola
  • 3 el lichte bruine bastardsuiker
  • 75 gr roomboter in plakjes
Extra benodigdheden
  • rookhout
  • Aluminium folie
  • Slagerstouw
  • vershoudfolie

Instructies

Voorbereiding
  1. Ontvlies de sparerib door met een kruiskop schroevendraaier lang het middelste botje onder het vlies door te steken en het vlies is op te lichten. Nu kun je met je vinger onder het vlies komen en zo omhoog trekken.
  2. snij de sparerib in stukken (per stuk 3! botjes). Snij het middelste botje eruit door aan de vleesloze kant sneetjes te maken lang het bot. Blijf dit aan beide zeiden herhalen te zolang tot je het hele botje los gekerfd hebt.
  1. snij nu van de vleeskant haaks op de botjes het vlees door midden. Het stuk vlees tussen de twee resterende botjes mag je al helemaal doorsnijden.
  2. Leg de twee botten met vlees nu zo neer dat de botjes van je weg liggen. Van het linkerbot gaan we de bovenste helft vrij maken en van het rechterbot de onderste helft. Op deze manier krijg je ze twee botjes met een lap vlees er aan.
  3. Dit vrij maken doe je op de zelfde manier als het middelste bot. Sneetje voor sneetje, stukje voor stukje.
  4. Als je eenmaal de botjes los hebt wikkel je het vlees terug om het bot en bind je dit af met slagerstouw. Je hebt per "deel" nu dus twee sparerib lolly's.
  5. Wrijf deze in met een dun laagje honing-mosterd saus en rol deze door de rub (niet vergeten een beetje in te masseren).
  6. Pak de lollies (per stuk) in met vershoud folie en leg ze voor een nachtje in de koelkast
Bereiding
  1. Bereid een BBQ voor om indirect op 120°C te gaan roken.
  2. Zet de lolly's op de bbq (leggen mag ook maar dan krijg je afdrukken van je rooster), voeg rookhout toe en rook de lolly's voor 2,5 uur.
  3. Leg evenveel royale stukken alumiumfolie klaar (dubbele laag) als dat je lolly's hebt en op elk stukje folie een plakje boter en een schepje suiker).
  4. Na 2,5 uur roken zet je de lolly's op de voorbereide folie en vouw je deze voorzichtig maar stevig dicht.
  5. Laat de pakketjes nu voor een uur indirect garen.
  6. Maak de basis voor de laksaus door de BBQ-saus en de cola goed door elkaar te roeren.
  7. Na een uur maak je de pakketjes voorzichtig open (let op kan hete stoom uitkomen) en vang je al het vocht op.
  8. Meng het vocht wat uit de pakketjes kwam door de laksaus.
  9. Wentel de lolly's voorzichtig door de saus en plaats ze terug op de BBQ.
  10. Laat ze nu nog een uur karameliseren (waarbij je om de 15 minuten ze nog nog eens door de saus wentelt).
  11. Serveer de lolly's met de de resterende saus en eventueel wat verse frieten.