Meat shot (eetbare shot glaasjes)

Ik heb een hekel aan afwassen, sterker nog, ik heb zelfs een hekel aan de vaatwasser in en uitruimen. Het liefste zou ik altijd middeleeuws doen en een groot plat brood als bord gebruiken (en ook op eten). Heb jij dat ook? Dan zijn deze “shot glaasjes” ideaal! Serveer er een heerlijke gazpacho, bloody mary, tomatensoep of net zoals ik een Mad Dog in. En is het glaasje leeg: smakelijk eten!

En het bijkomende voordeel: je hebt er maar weinig voor nodig en je kunt er alle kanten mee op. Wil je een pittig glaasje? Meng dan wat chili poeder door het vlees… Wil je meer Italiaans? Meng wat geperste knoflook en Italiaanse kruiden door het vlees… Verzin je eigen versie, geef je eigen draai er aan, leef je uit!

Ik heb af en toe het ruimtelijke inzicht van een pinda en om mezelf het makkelijk te maken heb ik een klein trucje om te zorgen dat de “wanden” redelijk qua formaat kloppen. Men neme een stukje touw en wikkel dit rond het breedste gedeelte van het shot glaasje en die lengte teken ik af op het bakpapier. Meet de hoogte van het shotglaasje en teken dit ook af op het bakpapier: je kunt nu een perfecte rechthoek met watervaste stift er op tekenen wat als leidraad dient voor het vormen van de wand: let wel op dat je de betekende kant naar beneden legt! De watervaste stift schijnt toch wel door het bakpapier heen dan weet je zeker dat je door het oliën en kleien met het vlees niet de stift mengt met je vlees.

Meat shot

Eerst de shot en dan het glaasje: Een borrelhapje & drankje (of gazpacho of bloody mary of tomatensoep of ....) in 1!

Equipment

  • 4 shot glaasjes
  • bakpapier
  • keukenpapier
  • ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 500 gr verse worst
  • 3 el BBQ rub
  • 1 el paneermeel
  • 0,5 el geraspte Parmezaanse kaas
  • olijfolie om in te vetten
  • rookhout naar keuze

Instructies
 

  • Bereid als vast een BBQ voor om indirect te gaan roken op 110°C
  • Knijp het vlees (of zoals dat in "vak" termen heet: het deeg) uit de worst.
  • meng optionele smaakmakers goed door het deeg (in deze basis versie heb ik dit niet gedaan maar als je het wilt doen: dit is het moment).
  • Leg een vel bakpapier neer en vet deze heel lichtjes in met olijfolie.
  • Verdeel het worstendeeg in 4 porties (de rest van de omschrijving is per porties dus als ik het daar over het worstendeeg/vlees heb bedoel ik van een portie en niet van de totale hoeveelheid vlees).
  • wrijf je glaasje rondom in met olijfolie
  • We gaan eerst de bodem maken: pak een beetje worstenvlees en maak hier een "mini-hamburger" van die ongeveer een kleine centimeter groter is dan de onderkant van je shotglaasje en een kleine centimeter dik is.
  • Maak van de rest van het vlees een plak die ongeveer een kleine centimeter dik is, even breed is als de hoogte van je shot glaasje en lang genoeg is om om het glaasje heen te wikkelen. (lees even de begeleidende tekst mocht je die overgeslagen hebben want daar omschrijf ik een kleine "tip" die het makkelijker maakt om de afmetingen goed te krijgen.
  • Doordat je het bakpapier ingevet hebt kan je de plak vlees nu makkelijker oppakken (want anders wis het nu plakken en prutten).
  • Zet een shotglaasje op zijn kop neer en wikkel de plank vlees er rond en leg de bodem "burger" er boven op.
  • knijp, kneed en wrijf nu de bodem en wand goed aan elkaar en controleer of er nergens gaatjes "dunne" stukjes zitten (want dan gaat je glaasje lekken).
  • vorm en pers nu het vlees omhulsel goed het glas (bovenkant van de wand moet gelijk eindigen als het shotglaasje (zeker niet hoger).
  • Zet het glaasje op zijn kop weg en herhaal het "glaasje maken" met de rest van het vlees en shotglaasjes.
  • Meng je favoriete rub met de paneermeel en Parmezaanse kaas en rol de glaasje hierdoor heen (vergeet de bodem niet).
  • Leg in de ovenschaal een vel bakpapier en zet de glaasje "normaal" in (dus bodem naar beneden) en geef een heel klein duwtje om te zorgen dat de bodem zo plat als mogelijk is.
  • Rook de glaasjes ongeveer 30 minuten
  • draai de glaasjes voorzichtig om zodat de bodem ook mooi droog kan garen
  • Rook de glaasjes wederom 30 minuten.
  • Haal de glaasjes uit de BBQ en laat ze een minuut of 5 afkoelen, haal een mes met scherp puntje voorzichtig bovenaan tussen het glaasje en de vlees rand en trek voorzichtig het borrelglaasje eruit.
  • Zet de Meat Shots op zijn kop op keukenpapier (zodat vocht wat vrijgekomen is en tussen glaasje en vlees zat er op zijn gemak uit kan lopen).
  • Laat de Meat Shots nog 5 minuten verder afkoelen of helemaal (net waarvoor je ze wilt gebruiken). Ik zelf heb ze lauw warm gebruik voor de Mad Dog shots zodat ze warmte aan de vodka geven en de alcohol lekker los komt. Maar als je bijvoorbeeld gazpacho wilt serveren laat je ze helemaal afkoelen tot kamer temperatuur.
  • Vul je shots met de cocktail/soep/drank/net wat je wilt en proost/smakelijk!

 

Mad Dog shot

3 ingrediënten, een super lief en zacht uiterlijk maar een bite en kick waar je U tegen zegt.... meet the Mad Dog

Equipment

  • afsluitbaar potje

Ingrediënten
  

  • 3 delen vodka
  • 2 delen frambozen ranja
  • tabasco

Instructies
 

  • "Officieel" maak je dit shotje gelaagd maar ik vind hem "shaken" even lekker en er veel "liever en lichter" uitzien (of te wel de verrassing is nog groter)
  • Giet de vodka en de ranja in het potje.
  • Voeg per 50 ml mix een fixe scheut tabasco toe
  • Het hoge alcohol percentage zorgt er voor dat een deel van de capsaïcine afbreekt dus je raakt pit kwijt (zeker als je hem al lang van de voren maakt).

Aanbevolen artikelen

reb: 1