Cashew-Pesto met een vleugje BBQ

Ik hou van pesto, en ik wordt helemaal wild van zelfgemaakte pesto! Als je het zelf maakt kan je heerlijk sturen met de ingrediënten om hem helemaal naar eigen smaak te tweaken. Het enige nadeel is dat pijnboompitten nogal een prijzig ingrediënt zijn. In de supermarkt zijn er een heleboel betaalbare pesto’s te koop maar als je op de verpakking kijkt zie je dat heel vaak de pijnboompitten vervangen zijn door cashewnoten. Zo ook bij deze versie van de mijn BBQ-Pesto.

Er zijn een heleboel recepten online te vinden, ik ga dus zeker niet claimen dat ik deze helemaal zelf verzonnen heb. Ik heb het Tesco recept als basis genomen en deze een beetje gestuurd naar de wat meer knoflook kant: Wij houden hier nu eenmaal van knoflook in huize OsFa. Als je deze basis neemt heb je al gewoon een heerlijke pesto!

Maar door het gebruik van een rokerige olie met een lichte gebrande smaak krijgt deze pesto een instant BBQ smaak. Je kan deze rooksmaak op twee manieren doen. De eerste spreekt voor zich uiteraard: warm of koud rook de olijfolie. De tweede methode heb ik geleerd van Jeroen Schuurmans en heb ik zelf nog een beetje aangepast. Je dumpt een gloeiende kool in de olie! Behalve de rooksmaak krijg je ook een hele lichte gebrande smaak aan de olie. Deze olie kan je echt voor alles gebruiken om een instant BBQ smaak aan je gerecht te krijgen. Gebruik hem in een dressing, als basis voor smokey mayonaise (zoals Jeroen gedaan heeft) of gebruik hem als basis voor deze pesto!

BBQ flavour cashew pesto

Ingrediënten

  • 50 gr ongezouten cashewnoten
  • 25 gr Parmezaanse kaas
  • 1/2 - 3/4 bos verse basilicum
  • 75 ml BBQ olie
  • 2 grote tenen knoflook

Instructies

  1. Hak de cashew noten, rasp de Parmezaanse kaas en pers de knoflook en doe deze samen in een keukenmachine.
  2. Puls dit zo fijn mogelijk.
  3. Was de basilicum en sla deze droog. Snij deze fijn en voeg de basilicum toe aan de keukenmachine en laat deze weer (al dan niet pulserend) malen.
  4. Laat nu de keukenmachine draaien en voeg in een dun straaltje de olie toe tot de gewenste dikte.
  5. Schraap regelmatig de zijkanten schoon (wel de keukenmachine even uitzetten) en blijf nog even draaien om alles super goed te maken en fijn te maken.
  6. Voeg zout en peper naar smaak toe, meng het nog 1 keer met de hand goed door en doe de pesto in een afsluitbare pot.
  7. Laat deze minimaal 24 uur in de koelkast staan (je kan de pesto gelijk gebruiken maar na 24 uur zijn de smaken optimaal verdeeld).

BBQ olie

Ingrediënten

  • 500 ml olijfolie
  • 1 gloeiend hete brikette
Extra benodigdheden
  • metalen of hittebestendige bak (met deksel)
  • crushed ice
  • kaasdoek / fijne zeef

Instructies

  1. Zorg ervoor dat een gloeiend hete kool hebt. Blaas of wapper zoveel mogelijk as er vanaf.
  2. Doe deze in de hittebestendige bak en giet hier de olie in 1 keer in zodat de olie geen kans krijgt om al te veel te gaan walmen.
  3. Sluit de bak af en zet deze in een (grotere) bak op een laag crushed ice.
  4. Laat dit een half uur staan en haal met een tang de kool uit de olie.
  5. Filter de olie zo goed (wrijf intussen ook even de bak schoon) en koel deze verder terug door deze terug in de bak te doen en terug op het ijs te zetten.
  6. Je hebt nu een heerlijke olie met een lichte rook & gebrande ondertoon. Ideaal om elk gerecht een snelle BBQ-achtige smaak mee te geven.