Frikandellentaart – snel te bereiden en overheerlijk.

Tijd voor een gouwe-ouwe maar tijdloze verwennerij: Regelmatig zijn wij hier in huize OsFa druk bezig op een zaterdag en dan willen we ‘s middags nog wel eens een “makkelijke” lunch pakken. Heel vroeger was dit meestal een verpakking frikandelbroodjes uit de supermarkt. Met minimale voorbereiding is in een handomdraai dit zeer smakelijke alternatief te maken (en tijdens het bakken kan je mooi verder gaan met ramen lappen en zo).

De frikandellentaart (of vlaai) vult iets meer dan een een bladerdeeg broodjes dus hij is zeer geschikt om te eten tijdens een (arbeidsintensieve) dag. En geef toe: in eerste instantie denk je: appeltaart met slagroom maar als je dan goed kijkt heb je een “goh leuk” momentje. Hartig, stevig en wie lust er nou geen frikandel of taart? Een ideale combinatie 😉

Frikandellentaart

Ingrediënten

  • 2 verpakkingen Tante Franny's Vers Quiche- en Taartdeeg
  • 6 tot 8 frikandellen
  • 1 ei
  • curry
  • mayonaise
  • verse gesnipperde Ui
Extra benodigdheden
  • Springvorm / taartvorm
  • pizzasteen

Instructies

  1. Bereid een BBQ voor om indirect op ongeveer 180°C (deksel thermometer) te BBQ'en. Normaal leg je voor indirect BBQ'en de kolen aan 1 kant, voor dit recept is het aan te raden om de kolen in een zo'n dun mogelijke ring langs de rand te leggen als je een ketel-bbq gebruikt (als een donut zeg maar). Laat vanaf het begin je pizza steen mee opwarmen door deze alvast op het indirecte gedeelte te leggen.
  2. Bekleed de vorm met 1 verpakking taartdeeg.
  3. Snij de frikandellen in kleine stukjes en verdeel deze over het deeg.
  4. Trek over de frikandellen een spiraal van curry.
  5. Snij van de tweede verpakking taartdeeg reepjes en bekleed met deze reepjes de frikandellen zodat je een mooie vlaai-achtig patroon aan de bovenkant krijg.
  6. Druk van het decoratie-deksel goed de randen aan en besmeer deze met losgeklopt ei.
  7. Zet de taart op de pizza steen en bak hem gedurende een 40 a 45 minuten gaar.
  8. Haal de taart van de BBQ en laat hem heel even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Tijdens het afkoelen kan je mooi de ui zo fijn mogelijk snipperen.
  9. Snij de taart in punten en serveer deze met een dot mayonaise en wat gesnipperde ui in plaats van slagroom 😉