Black B#tch likeur

De Black B#tch likeur stond al een tijdje op mijn to-do lijstje: een zwarte, zoete likeur met een stevige kick van jalapeño. Een likeur is een alcoholische drank van minimaal 15% alcohol en minimaal 10% suiker. En het leukste is: deze zijn verrassend makkelijk zelf te maken. Met een sterke drank zoals vodka als basis en wat tijd en geduld maak je zelf je eigen custom likeurtjes. Mocht je een slagroomspuit hebben met lachgaspatronen (ik heb bijvoorbeeld een Kayser van Slagroompatronen.nl) dan valt de tijdfactor weg en heb je binnen no-time een likeur. 

In mijn recept gebruik ik zwarte kleurstof om deze likeur een eigen look te geven. De zwarte uitvoering is eigenlijk alleen geschikt om als “shot” te drinken, als je haar gaat mengen in een cocktail dan werkt de zwarte kleur niet. Je krijgt dan een heel grauw drankje om te zien. Als je deze pittige dame als basis voor een cocktail gaat gebruiken dan adviseer ik om een andere kleurstof te kiezen (rood of oranje past er ook wel bij).

Ik heb als een basis een vodka van 40% gebruikt, door het toevoegen van de siroop kom je uiteindelijk uit op een alcoholpercentage van 25% (ruw genomen). Om de suiker en BBQ invloed in de likeur te brengen heb ik Noskos zijn gerookt suikerwater gebruikt (ik heb dit alleen langer gerookt voor een zwaardere rooksmaak).

(oh… op de foto staat een shot glas… geen long-drinkglas: ik hou van een glaasje maar dat zou wel heel veel zijn)

Black B#tch

Ingrediënten

  • 250 ml vodka
  • 1 jalapeno pepers
  • 125 ml smoked simple syrup
  • zwarte voedselkleurstof

Instructies

Voorbereiding
  1. Verwijder het steeltje van de pepers en snij de rest in grove stukken (ja inclusief de zaadjes).
Snelle "infusion"
  1. Doe de vodka, pepers en de smoked simple syrup in een sifon en draai deze dicht.
  2. Schud de sifon goed en laad 1 gaspatroon
  3. Schud de sifon nogmaals zeer agressief en laad een tweede gaspatroon
  4. Laat de sifon een half uur tot een uur staan en ontgas deze snel.
  5. Giet het mengsel door een zeef in een maatbeker.
Langzame "infusion"
  1. Doe de vodka, pepers en de smoked simple syrup in een afsluitbare pot.
  2. Zet deze pot in een keukenkastje en laat deze een week ongemoeid.
  3. Giet het mengsel door een zeef in een maatbeker.
Afronden
  1. Voeg beetje bij beetje zwarte kleurstof toe onder goed mengen om een mooie diepe zwarte kleur te krijgen.
  2. Doe de gekleurde likeur in een flesje en gebruik het als shot of basis voor een ander drankje (maar dan zou ik niet zwart maar een andere kleur gebruiken als kleurstof)
  3. Mocht je de likeur een tijdje niet geschonken hebben schud deze voor gebruik even door want de kleurstof kan gaan bezinken.

Smoked Simple Syrup (gerookte suikersiroop)

Ingrediënten

  • 450 ml Water
  • 450 gr Suiker
Extra benodigheden
  • rookhout
  • een zo groot mogelijke braadslede

Instructies

  1. Bereid je BBQ voor om indirect op een 90°C te gaan roken
  2. Doe het water en suiker in de braadslede en zet deze indirect op de BBQ
  3. Voeg het rookhout toe en rook het suikermengsel voor een 2 a 3 uur.
  4. Roer om het half uur het mengsel door: je zult zien dat de suiker steeds meer oplost en de kleur langzaam aan wat donkerder wordt.
  5. Haal de braadslede van de BBQ, doe de siroop voorzichtig in een paar glazen jampotten en laat deze afkoelen.
Dit recept is afkomstig van of bijna volledig gebaseerd op een recept van bbq-nl (Den Noskos) en .