Italiaanse fricandeau met geglaceerde wortelen en balsamico jus

Het is de laatste tijd stil geweest, te stil helaas, hoe dat is gekomen? Dat schrijf ik binnenkort nog wel eens van me af hier op deze blog. Maar na een paar maanden noodgedwongen BBQ-pauze het van het weekeind eindelijk weer eens goed raak. 1 recept wat je op 2 verschillende manieren kan serveren! Een botermalse en sappige varkens-fricandeau met een laagje pesto. Een knaller van een combinatie zeker met de verrassing van de venkel! Oh en natuurlijk wat stevig op smaak gebrachte wortelen erbij om ook wat groente binnen te krijgen.

Om weer terug op volle bbq-kracht te komen ben ik volledig teruggevallen op hoe het allemaal begonnen is: freestyling! Via Too Good To Go had ik een tas besteld bij een plaatselijke supermarkt. Niet wetend wat ik mee zou krijgen en dan een mooie maaltijd maken: dan voel ik me als een vis in het water. Ik had ook nog eens geluk want er zat een mooie varkens-fricandeau in en een zak met worteltjes. Even de koelkast ingedoken met wat ik nog meer allemaal had liggen en het idee was snel verzonnen:

Een Italiaanse fricandeau met een gekruide laag van pesto en kervelzaad geserveerd met geglaceerde knoflook worteltjes en een heerlijke balsamico jus waarin zoet, zuur, zout en pit in terug komt.

Het enige dilemma wat ik had was dat het gerecht in mijn hoofd een pracht van een voorgerecht was maar zich ook nog eens leende voor een hoofdgerecht: Ik heb ze dus maar allebei gemaakt:

Italiaanse fricandeau

Ingrediënten

  • 750 gr varkens fricandeau
  • 2 el pesto genovese
  • 3 el venkelzaad (heel)
  • Peper & Zout
Extra benodigdheden
  • Rookhout naar keuze
  • kernthermometer

Instructies

  1. Laat de fricandeau op kamertemperatuur komen en dep hem droog.
  2. Maal er royaal peper en zout overheen.
  3. Meng 1 eetlepel venkelzaad door de pesto en verdeel de pesto over de bovenkant van de fricandeau
  4. Rooster in een droge, hete pan de overige venkelzaad bruin en laat deze afkoelen (die zijn voor de finishing touch)
  5. Bereid een BBQ voor om indirect te gaan roken op 120°C.
  6. Voeg het rookhout toe aan de BBQ en leg de fricandeau indirect weg van de kolen.
  7. Rook de fricandeau naar een kerntemperatuur van 58°C.
  8. Haal de fricandeau van de BBQ en leg er losjes aluminiumfolie overheen en laat deze 10 minuten rusten voor het aansnijden.
  9. Strooi bij het opdienen nog wat geroosterd venkelzaad erover heen.

Geglaceerde knoflook wortelen

Maaltijd Bijgerecht

Ingrediënten

  • 500 gr mini-worteltjes
  • 25 gr roomboter
  • 2 tenen knoflook
  • 4 el Suiker
  • Vers gemalen peper
Extra benodigdheden
  • grote skillet

Instructies

  1. Kook de wortelen ongeveer een 8 minuten voor in water met een snufje zout. Spoel ze hierna af met ijskoud water.
  2. Bereid een BBQ voor om direct en indirect te kunnen bakken (een gedeelte vele kolen, ander gedeelte iets minder kolen) en verwarm de de skillet direct boven de kolen.
  3. Doe de wortelen in de skillet en voeg gelijk de roomboter toe.
  4. Pers de knoflook en voeg dit samen met de suiker toe.
  5. Verplaats de skillet naar het minder warmte gedeelte en blijf de wortelen omscheppen tot de suiker en boter helemaal gesmolten zijn en het "vocht" stroperig begint te worden.
  6. Maal er royaal peper overheen en schep nog 1 keer goed door.

Balsamico jus

Ingrediënten

  • 250 ml balsamico azijn zuur
  • 250 ml groentebouillon zout
  • 1 el Bruine suiker zoet
  • 0,5 tl cayennepeper pit

Instructies

  1. Zeef eventueel de groentebouillon zodat je alleen de vloeistof zonder stukjes/restjes groente overhoud.
  2. Kook in twee pannetjes zowel de balsamico azijn en de groentebouillon terug tot de helft (dus los van elkaar inkoken)
  3. Meng in een kom ongeveer driekwart van alle ingrediënten goed door elkaar en proef.
  4. Een balsamico jus is een combinatie van zoet, zout, zuur en pit. De verhouding van deze elementen onderling is echter 100% puur persoonlijke smaak.
  5. Je hebt nu een basis van de 4 ingrediënten: vind je de smaak al perfect? Dan kan je de rest van de ingrediënten gewoon toevoegen.
  6. Wil je de jus toch nog iets meer sturen naar zoet, zout, zuur of pit? Voeg dan met kleine stapjes beetjes van het gewenste element toe.