Dubbel karamel chocolade s’mores dipper

De naam van dit gerecht is een hele mond vol: maar het is zo lekker dat je dat ook zult hebben bij het eten ;). Tijdens een werkdiner met mijn partners in crime van Taste of Smoke had ik Jord’s s’mores skillet gemaakt. Tijdens het smullen hiervan zaten we een beetje te brainstormen wat nog meer lekker zou zijn. Mevr OsFa opperde al heel snel haar favoriete snoepgoed: Rolo’s…. Karamel, chocolade, marshmallows en nog meer karamel. Het idee klonk zo lekker dat ik nog geen week later het nagerecht wel moest maken: De dubbel karamel chocolade s’mores dipper. De extra vleug rooksmaak uit de karamelsaus maakt het helemaal af (maar zelfs karamelsaus uit een flesje voldoet!).

Dubbel karamel chocolade s'mores dipper

Ingrediënten

  • circa 40 rolo's verpakking van 5 rollen kom je heel eind mee
  • 1 zak marshmallows je hebt er een stuk of 40 a 42 nodig
  • Smokey Caramel (gerookte karamelsaus) of andere karamelsaus
  • 27 cm gietijzeren skillet
  • 1 verpakking Marie Biscuits of andere koekjes om te dippen

Instructies

  1. Bereid een BBQ voor om indirect op een 180°C te gaan BBQ'en
  2. verdeel de rolo's over skillet
  3. verdeel hierover de marshmallows.
  4. Zet de skillet op het indirecte gedeelte en bak de s'morres ongeveer een minuut of 20 tot ze goudgeel zijn en ze als een soufflé omhoog komen.
  5. Haal de skillet van de BBQ en laat deze een paar minuten staan (de marshmallows zullen wel weer terug inzakken) maar de chocolade is nu nog steeds aan het smelten en het is veel te heet om direct te eten.
  6. Giet de karamelsaus er overheen en serveer met de koekjes

Smokey Caramel (gerookte karamelsaus)

Ingrediënten

  • 75 gr gerookte roomboter ongezouten
  • 50 gr lichte bastardsuiker
  • 50 gr poedersuiker
  • 50 gr golden syrup dit is een typische Amerikaanse siroop maar goed verkrijgbaar
  • 125 ml slagroom
  • 2 tl gerookt zout

Instructies

  1. Smelt de boter samen met de bastardsuiker, poedersuiker en siroop in een pan met dikke bodem.
  2. Laat dit ongeveer 3 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert
  3. Voeg de slagroom en het gerookte zout al roerend toe.
  4. Proef (let op .. heet!) en voeg eventueel nog wat zout toe (naar wens en smaak)

Koud gerookt zout

Ingrediënten

  • 250 gr zout grof of vlokken heeft mijn persoonlijke voorkeur
  • Cold Smoke generator (CSG)
  • rookmot
  • bolzeef

Instructies

  1. Vul de CSG met rookmot en steek deze aan.
  2. Doe het zout in de zeef en leg deze in de koude rook.
  3. Schep regelmatig (om de zoveel uur) de zout even om.
  4. Rook de zout voor de volledige lengte van de CSG (zal een uurtje of 12 zijn)

Koud gerookte boter

Ingrediënten

  • 250 gr roomboter gezouten / ongezouten
  • Cold Smoke generator (CSG)
  • rookmot
  • bakpapier

Instructies

  1. Snij de roomboter in plakken van ongeveer een 1 a 1,5 cm dik.
  2. Vul de cold smoke generator (CSG) met genoeg rookmot voor een uurtje of 4 roken (hoeveel dat is kan je inschatten door de totale lengte van de "geul" van een CSG te meten en de totale brandtijd van de CSG hierdoor te delen - nu weet je hoelang een cm "ONGEVEER" brandt).
  3. Bekleed een rooster met het bakpapier en leg hier de boter op.
  4. Rook de boter nu ongeveer een uurtje of 3 a 4 koud.