Äppelpaj (Zweedse appeltaart)

Waar het Zweeds vandaan komt weet ik even niet maar het is een heerlijke appeltaart met banaan, vanille en een vleugje rum.


Äppelpaj (Zweedse appeltaart)

Ingrediënten

  • 6 stuks Appelen
  • 2 stuks Banaan
  • 100 gram Rozijnen
  • 3 stuks Eieren
  • Citroensap
  • 0,5 deciliter Water
  • 400 gram Zelfrijzende bloem
  • 150 gram Boter
  • 250 gram Rietsuiker
  • 1 theelepel Vanille extract
  • 1 theelepel Rum extract
Extra benodigdheden
  • Springvorm / taartvorm
  • Optioneel pizzasteen
Variatietips
  • Gebruik geen rum extract maar laat de rozijnen eerst wellen in rum of gebruik boerenjongens voor een volwassen versie van deze taart.
  • Serveer de taart warm met een bolletje ijs en een lekkere vanille saus.

Instructies

  1. Bereid de BBQ voor om direct te bbq op ongeveer 180°C.
  2. Kluts de eieren en meng ze met 150 g suiker. Voeg de boter toe, en geleidelijk aan de bloem. Kneed tot een homogene massa, maar niet te lang, want dan wordt het deeg plakkerig. Is dit het geval, voeg dan wat extra bloem toe.
  3. Hou 1/3 van het deeg apart en rol de rest uit op het werkblad tot een ronde lap die de bodem en opstaande rand van de springvorm kan bedekken.
  4. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in stukjes. Snij de banaan in rondjes.
  5. Doe de appelen en bananaan in een pan, samen met wat citroensap, 100 g suiker en 1/2 dl water. Breng aan de kook en laat garen.
  6. Roer er de rozijnen door en laat wat afkoelen.
  7. Beboter de springvorm, leg er het deeg in en vul met het fruit. Rol het resterende deeg uit en snij er linten van. Leg ze kruiselings over de taart.
  8. Klop het laatste ei los en bestrijk hiermee het vlechtwerk en de bovenrand van de appeltaart
  9. Zet de taart 45 minuten in de bbq (eventueel met een pizza steen er onder).