Verse lasagne

Lasagne, al jaren een favoriet maaltje van mij, maar ook van mij alleen. Mevr. OsFa vind het niet zo lekker dus ik ben altijd opgezadeld met een grote bak (oh wat een straf). Vanuit de studenten tijd (ping) naar een jaar geleden zo uit de supermarkt de BBQ op, mijn manier van lasagne maken is van ver gekomen. Nu wil ik graag de volgende stap met jullie delen: het zelf maken van lasagne (de vellen). Heerlijk in de klassieke combinatie van bolognesesaus en bechamelsaus.

Aangezien ik voor de eerste keer zelf vellen ging maken heb ik wel het zekere voor het onzekere genomen: Dank zijn The BBQ Bastard had ik nog een pot Heinz Seriously Good Bolognese staan, een mooie volle saus die tenminste echt naar tomatensaus smaakt. Deze heb ik als “rode saus” gebruikt. Soms moet je gewoon niet moeilijk doen.

Net zoals bij vele Italiaanse gerechten is kaas van belang. Veel recepten voor verse lasagne gebruiken standaard geraspte kaas als “topping”, dit is lekker maar niet mijn persoonlijke hoogte punt. Zelf ben ik een groot fan van het zelf raspen van kaas (zoveel minder toegevoegde zetmelen en dergelijken) en dat mixen met grof geraspte mozzarella (ongeveer 2 delen kaas, 1 deel mozzarella). Smeuïg, smaakvol maar wel met een lekker gegratineerde korst.

Bechamelsaus

Ingrediënten

Instructies

  1. Smelt in een steelpan op een laag vuur de boter, laat deze niet bruin worden.
  2. Meng de bloem met een garde er door heen en laat dit op het laagste vuur als kan 3 minuten garen.
  3. Meng intussen tijd de slagroom en melk
  4. Giet scheutje bij scheutje onder continue roeren de melk toe. Voeg de volgende scheut pas toe als alle melk/room is opgenomen.
  5. Laat uiteindelijk de saus nog 2 a 3 minuten zachtjes koken en breng op smaak met peper en zout

Verse Lasagne

Ingrediënten

Extra benodigheden

Instructies

  1. Maak op een houten werk oppervlak een lage berg van het meel met in het midden een kuil.
  2. giet hier en olie in breek hier de eieren bij.
  3. Meng de eieren, je zult merken dat er meel van de zijkant meegetrokken wordt in het ei waardoor je dus langzaam aan het meel en de ei mengt tot een dun deeg.
  4. Gebruik een spatel (of deegschraper) om het resterende meel naar het midden te brengen en te mengen.
  5. Mocht het deeg na het volledig mengen wat stug zijn voeg dan een eetlepel water per keer toe tot het goed is.
  6. Zodra je een mooie bal begint te krijgen kneed je het deeg goed door voor zeker 10 minuten. Rek regelmatig het deeg op en vouw het terug dubbel.
  7. Maak weer een bal van het deeg pak deze in met vershoud folie en leg deze een half uurtje in de koelkast.
  8. Verdeel het deeg in 3 gedeelten.
  9. Druk het eerste deel plat en haal het door de pastamachine op de 'dikste' stand. Bestrooi met meer meel, vouw dubbel als een boek en herhaal de stappen 3 keer. Elke keer bestrooien je het met bloem, vouw je het dubbel en door de dikste stand van de pastamachine - tot het deeg glad van textuur is, gelijk van dikte en grootte en niet langer plakkerig.
  10. zet de pastamachine nu op de middelste stand en haal elke lap deeg er nu 1 keer doorheen.
  11. De lap wordt nu waarschijnlijk al lang dus snij hem in twee stukken.
  12. Haal de lappen door de laagste stand van de pastamachine en leg de lap op een bebloemde theedoek.
  13. Herhaal dit voor alle ballen deeg.
  14. Snij de lappen op maat en laat ze minimaal een uur drogen.
  15. Tijdens het drogen kan je mooi al je sauzen / vulling gaan maken welke je wilt gaan gebruiken.
  16. Verwarm de BBQ (of oven) voor naar 180°C.
  17. vet een braadslede lichtjes in met olijf olie en begin met een laag lasagne vellen.
  18. Verdeel een dunne laag saus hierover en dek deze weer af met lasagne vellen.
  19. Verdeel weer een dunne laag saus (of de tweede saus als je 2 verschillende sauzen gebruikt) gevolgd een laag lasagne vellen.
  20. Herhaal dit net zolang tot alle saus op is maar let op dat je eindigt met ene laag saus!
  21. Strooi hier de kaas overheen en bak de lasagne in ongeveer 40 minuten gaar. Leg na een 20 minuten aluminiumfolie over de lasagne om te voorkomen dat de kaas gaat verbranden.
  22. Als de lasagne gebakken laat je deze 10 minuten(!!) uit de oven staan. Nu krijgt de lasagne kans om wat op te stijven waardoor hij makkelijker te serveren is.
  23. Serveer met wat stokbrood en smakelijk eten!