OsFa’s McRib

Regelmatig zie je recepten voorbij komen van broodjes sparerib die liefkozend de McRib worden genoemd. Ook ik gooi bij deze een McRib online: maar met een groot verschil tegenover de andere recepten: die van mij is een broodje hamburger (met sparerib als ingredi├źnt in plaats van “alleen rib”)……..

Wat is dat toch met de naam McRib? Waarom is deze zo populair? Dat komt omdat de McRib een van de meest mytische burgers van McDonalds is de McRib. Sinds 1981 een hype in Amerika (er zijn fan pagina’s die precies bij houden waar deze (tijdelijke) burger op de kaart staat. In Nederland is hij maar kort te verkrijgen geweest (2001-2003). In Duitsland is hij trouwens nog wel te verkrijgen.

Door deze hype wordt elk broodje met sparerib (zonder bot uiteraard) liefkozend de McRib genoemd en terecht…. Een broodje met de smaak van sparerib: niet al te veel poespas er op, alleen wat augurk en ui want de smaak zit al in de vlees.

Ik heb aan mijn versie een enorme twist gegeven en voordat ik hem ging maken was het nog maar de vraag of het zou werken….. Sparerib en varkensgehakt tot een mengsel draaien (zeg maar vlees-deeg) en dan maar hopen dat hij sappig blijft en de juiste verhouding heeft om de rook en smaak van de sparerib terug te laten komen. Na een aantal keren proberen heb ik een verhouding gevonden waar ik tevreden over ben ­čśÇ

Het is een burger geworden die je niet in 5 minuten in elkaar zet, je hebt namelijk een fall-of-the-bone sparerib nodig. Mijn advies: als je de volgende keer spareribs maakt: maak dan 1 streng extra en laat deze niet zien aan je gasten (want dan ben je hem als nog kwijt). Als deze handwarm is trek je de botjes eruit en vries je hem in voor de “OsFa’s McRib”.

Zoals ik al aangaf heb ik een aantal verschillende verhoudingen geprobeerd en ik ben tot de conclusie gekomen dat een 3 op 4 verhouding (3 delen sparerib en 4 delen varkensgehakt) voor het vleesdeeg in combinatie met de mayo-cooking-hack een mooie sappige burger geeft met de smaak van spareribs.

Mayo-cooking-hack?

Als je heel strikt kijkt naar mayonaise is dit eigenlijk een combinatie van voornamelijk ei en olie. De ei helpt je met een mooie binding en de olie houdt de burger wat malser. Voeg maar eens beetje mayonaise toe aan het gehakt voor een gehaktbal: je zult het verschil merken.

Maar genoeg gebabbeld weer: It’s cooking time!

OsFa's McRib

Ingredi├źnten

  • 300 gr fall-of-the-bone sparerib zonder bot
  • 400 gr varkensgehakt
  • 2 el mayonaise
  • 2 el bbq rub dezelfde die je gebruikt heb voor je spareribs
  • 100 ml BBQ Saus dezelfde die je gebruikt heb voor je spareribs
  • 4 grote augurken
  • 1 medium Ui
  • 6 witte puntjes

Instructies

  1. snij ongeveer 75 gram van de spareribs af en trek dit aan stukjes en reepjes. Leg deze appart.
  2. Snij de rest van de spareribs in blokjes van ongeveer 5 a 10 mm.
  3. Doe het varkensgehakt en de sparerib blokjes in een keukenmachine met 1 eetlepel mayonaise en 1 eetlepel BBQ Rub. Maal er wat vers peper en zout overheen.
  4. Pulseer dit kort tot je een "deeg" hebt wat er ongeveer het zelfde uitziet als de foto in het stukje bij dit recept.
  5. Meng de stukjes en reepjes sparerib goed door dit "deeg" en proef (eventueel een klein plukje even bakken) en kruid hem met de resterende BBQ Rub wat extra peper en zout naar smaak.
  6. Mocht je het deeg wat te droog vinden kan je het nog wat "vetter en natter" maken met de rest van de mayonaise.
  7. De smaak en het "gevoel" van het vlees is persoonlijk EN van de smaak en vetheid van de sparerib vandaar dat ik begin met de helft van de mayonaise en rub.
  8. Verdeel het vlees in 6 gedeelten en maak hier met behulp van een hamburger pers 6 burgers van.
  9. Leg deze burgers minimaal 1 uur terug in de koelkast.
  10. Bereid een BBQ voor om direct en heet te gaan grillen.
  11. Snij de augurk in tussen alvast in dunne plakjes.
  12. Snij de ui in ringen en snij de ringen in 4 stukken (kwart ringen dus).
  13. Grill de burgers direct uit de koelkast 2 minuten per kant (draai ze elke minuut even).
  14. Snij de broodjes half door en rooster ze even.
  15. Smeer de burger aan de bovenkant in met BBQ saus, en leg de besausde kant op het broodje.
  16. Kwast nu de zijkanten en de onderkant (welke nu dus bovenligt ­čÖé ) ook in met BBQ saus, leg er wat augurk en ui op en smakelijk!