Mac ‘n’ Cheese (maaltijd versie)

Mac ‘n’ Cheese: In Amerika een van de meeste populaire (dan niet de populairste) comfortfood (bij)gerecht wat er is. Vraag aan 10 mensen om hun recept voor Mac ‘n’ Cheese en je krijgt 15 recepten (inclusief de pre-fab versies uit de supermarkt). Iedereen heeft zo zijn eigen versie. Ik heb zelf ook een paar eigen versies; van een simpel bijgerecht tot volledige maaltijd. In dit stukje deel ik mijn “maaltijd” versie met jullie.

Als bijgerecht volstaat een versie met een goede kaassaus maar wat maakt mijn Mac ‘n’ Cheese nou een maaltijd versie? Eigenlijk heel simpel: vlees en groente. Strikt genomen is het nu eigenlijk geen Mac ‘n’ Cheese meer maar een macaroni ovenschotel (klein detail :)).

In mijn kaassaus gebruik ik drie kazen: Cheddar (de simpele plakjes smeltkaas), geraspte kaas (belegen) en geraspte koud gerookte kaas. Vooral die laatste kaas wil ik het eerst even over hebben. Er is een gigantisch verschil tussen gerookte kaas en rook kaas (uit de supermarkt). Deze laatste vind ik eigenlijk de naam niet eens waard. Kaas met een laagje rook smaak (kunstmatig) aan de buitenkant. Ik gebruik in dit recept echt gerookte kaas. Deze is bij speciaalzaken te vinden OF je maakt het met een beetje moeite zelf. En geloof me als je het eenmaal zelf gemaakt heb: dan maak je het veel vaker zo verslavend lekker. Mocht je dit interessant vinden lees dan eens mijn post over Koud gerookte kaas.

Deze maaltijd Mac ‘n’ Cheese is ook zeer goed vegetarisch te maken (niet veganistisch omdat je dan met je kaas zit) door de ham achterwege te laten en meer spinazie (of andere vlees vervanger te gebruiken).

Tip: Bereid de Mac ‘n’ Cheese alvast een dag van te voren dat je hem alleen nog maar hoeft op te warmen / gratineren. Ik vind hem dan zelfs nog lekkerder (voller) smaken.

Mac 'n' Cheese (maaltijd versie)

Ingrediënten

  • 300 gr volkoren macaroni
  • 300 gr (diepvries) spinazie
  • 300 gr hamblokjes
  • 50 gr roomboter
  • 50 gr bloem
  • 500 ml volle melk
  • 75 gr cheddar plakken meestal 4 plakjes
  • 75 gr belegen kaas geraspt
  • 75 gr gerookte kaas (jong belegen) geraspt
Extra benodigdheden
  • Braadslede

Instructies

  1. Kook de macaroni 2 minuten korter dan de aangeraden kooktijd. Giet deze af en spoel de macaroni onder koud stromend water goed af. Dan stopt het "nagaren"
  2. Ontdooi de spinazie (al dan niet in een pannetje op een zacht vuurtje).
  3. Smelt de boter op een zacht vuurtje (let op mag niet kleuren).
  4. Zeef de bloem bij de boter een aantal minuten al roerend om te garen.
  5. Voeg nu (weer al roerend) melk scheutje voor scheutje toe totdat de bloem de melk niet meer opneemt. Dan kan je steeds grotere scheutjes gaan toevoegen. Je krijgt nu een mooie gladde saus.
  6. Zet het vuur ietsjes hoger Breng deze saus (al roerend - ik weet het) aan een hele zachter pruttel (af en toe een "belletje" wat plopt).
  7. Voeg beetje bij beetje de geraspte kaas en cheddar toe en roer dat elke keer door tot het helemaal gesmolten is.
  8. Breng stevig op smaak met zout en (veel) vers gemalen peper
  9. Als alle kaas gesmolten is giet je de kaassaus over in een grote (!) beslagkom.
  10. Schep de gekookte macaroni en de hamblokjes hier doorheen.
  11. Schep de helft van de macaroni, ham en kaassaus in een (grote) braadslede.
  12. Verdeel hier de spinazie overheen en dek het af met de rest van de macaroni, ham en kaassaus.
  13. Zet de braadslede in de koelkast (tot morgen of totdat de BBQ op temperatuur is).
  14. Bereid een BBQ voor om op 200°C indirect te gaan BBQ'en. (Dit mag je ook in de indoor BBQ doen hoor).
  15. Als de BBQ (of oven) op temperatuur is zet je de braadslede indirect op de BBQ.
  16. Je kunt optioneel een klein blokje rookhout toevoegen voor een extra rook smaak maar hou er rekening mee dat er ook al rook in de kaassaus zit. (oh... ik zou in de oven geen rookhout doen: vinden je rookmelders niet zo heel leuk)
  17. Bak de Mac 'n' Cheese schotel ongeveer 20 minuten: de macaroni is dan lekker opgewarmd en de bovenkant begint hard te worden (voor de crunchy stukjes).
  18. Smakelijk eten!