Luther kalfs-burger

Een lekker broodje hamburger doet het altijd goed bij een BBQ. Waar de meeste mensen voor een zacht wit puntje gaan of een speciaal hamburger broodjes heb je zoveel meer mogelijkheden die een burger echt speciaal maken: Brioche broodjes, flatbread of een kaiserbroodje. Het is maar net wat er bij de burger past! Bij deze burger is het juist het broodje wat hem zo speciaal maakt! Het broodje is een donut… Ja je leest het goed: een donut.

Het klinkt misschien een beetje vreemd en uitzonderlijk maar in het burger-minnende Amerika is een Donut Burger – beter bekend onder de naam Luther burger – een begrip. Sommige mensen denken dat de burger vernoemd is naar Martin Luther King maar dat is niet het geval: de burger is vernoemd naar de (waarschijnlijke bedenker) Luther Vandross, deze uitvoering van een hamburger was zijn absolute favoriet.

Als je voor de echte 100% authentieke manier gaat kies je voor een donut met glazuur, ik had zelf alleen de keuze tussen geglazuurde donuts met vulling of gesuikerde donuts: de vulling leek me niet echt super dus de gesuikerde donut was een meer dan goede tweede keuze.

De rest van de burger is basis: gefrituurde uien (op deze manier echt een aanrader), een zoet pittige mayonaise en als basis de BBQuality Burger. De perfecte burger voor een Luther: Een malse burger van kalfsgehakt: perfecte subtiele smaak en met 120 gram een ideale burger voor dit recept.

Luther kalfs-burger

Laten we gek doen: Een hamburger met een donut als broodje!

Ingrediënten
  

  • 4 BBQuality burgers
  • 4 Suiker donuts
  • 1 krop Ijsbergsla
  • 4 (grote) plakken kaas
  • 6 lange plakken bacon
  • 3 eetlepels Mayonaise
  • 1,5 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • Wirwar van krokante ui

Instructies
 

  • Meng de mayonaise, mosterd en poedersuiker goed door en zet deze weg zodat de smaken lekker op elkaar kunnen inwerken
  • Bereid een BBQ voor om te gaan grillen en snij donuts horizontaal door.
  • Bak in een pan, in de oven of op de BBQ de repen bacon krokant en als deze wat afgekoeld zijn snij je elke plak in tweeën.
  • Haal een 2 mooi grote bladen van de kropijsbergsla (de rest kan je morgen gebruiken voor een gezonde salade), was deze en snij deze in zo dun mogelijke reepjes.
  • Grill direct boven de kolen de halve donuts een paar minuten (snijkant op het rooster)
  • Grill de hamburgers 3 a 4 minuten per kant tot de burger gaar is. Het is kalfsvlees dus hij mag nog een klein beetje medium zijn. Sluit elke keer wel het deksel van de BBQ na het draaien van de hamburger.
  • Verdeel de plakken kaas over hamburgers tijdens de laatste minuut van het grillen en laat deze smelten (door wederom het deksel te sluiten).
  • Leg de 4 onderste helften van de donut klaar en verdeel hier wat sla overheen. Plaats hierop de kalf cheeseburgers. Besmeer voorzichtig met een laagje moster-mayonaise.
  • Leg de bacon en de ui erop. Plaats de bovenkant van de donut erop en smakelijk eten! (eventueel met wat vers gebakken friet erbij)

Wirwar van krokante ui

Equipment

  • Eventueel een mandoline

Ingrediënten
  

  • 4 kleine uien
  • 250 gr bloem
  • 500 ml karnemelk
  • 0.5 eetlepel zout
  • royaal peper
  • 1 theelepel knoflookpoeder

Instructies
 

  • Pel de ui en snij deze in zo dun mogelijke ringen (met een mandoline)
  • Snij de ring vanuit het midden naar 1 kant door en haal de ringen uit elkaar
  • Doe de ringen en karnemelk in een schaal en mix deze goed door elkaar
  • Laat dit mengsel een half uur staan (roer af en toe even goed door)
  • Meng in een tweede schaal de bloem, zout, peper en knoflookpoeder
  • Verwarm een frituur naar 190°C (of verhit in een dutch oven royaal olie)
  • Pak met een tang een handvol ui uit de karnemelk (niet laten uitdruipen) en gooi deze in de bloem. Wentel en draai ze goed door de bloem, tik ze even af tegen de rand van de schaal (om overtollig bloem kwijt te raken) en doe ze in de hete olie.
  • Frituur de uien voor ongeveer een 2 a 3 minuten goudkleurig (gaat snel) en laat ze uitdruipen op een aantal lagen keukenpapier

Aanbevolen artikelen

reb: 1