Lamsribben op zijn Provençaals

Spareribs, babyback ribs, runderribben… langzaamaan begint met al te wennen aan verschillende soorten ribben. Nu is het tijd om een klein stapje verder te gaan: Lamsribben. De zachte smaak van lam, subtiel op smaak gebracht met Frankrijk in het achterhoofd.

Lamsribben op zijn Provençaals

Ingrediënten
  

  • 1,5 kg lamsribben
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • 1 el kristalsuiker
  • 1 el keukenzout
  • 3 el franse mosterd
  • 5 el BBQ Saus
  • 8 el jus d'orange vers & gezeefd

Extra benodigdheden

  • Aluminium folie
  • Vershoudfolie
  • Rookhout (van fruitboom)
  • Sauskwast

Instructies
 

  • Verwijder het vlies aan de botzijde van de ribben.
  • Smeer alle zijden van de ribs in met de Franse mosterd met een sauskwast voor een mooie laag, echter met je handen kan dit ook gewoon.
  • Meng de zout, suiker en Provençaalse kruiden goed door elkaar heen en strooi dit over de ribben heen. Probeer het zo te verdelen dat 2/3 van kruiden op de vleeszijde van de ribben zit en ongeveer 1/3 van de kruiden op de botzijde.
  • Leg de ribben op elkaar, pak ze stevig in met vershoudfolie en leg ze voor een paar uur in de koelkast.
  • Bereid de BBQ voor om een “lange sessie” te gaan doen. Een “snake methode” werkt goed in dit geval omdat je daarmee de temperatuur heel lang en stabiel op 110°C kan houden. Verdeel op de slang over het eerste gedeelte wat rookhout. Zodra je rook krijgt plaats je de lams spareribs op het rooster en sluit je het deksel.
  • Nu is het een kwestie van wachten want de ribben mogen nu een 2,5 uur roken. Dit geeft je mooi de gelegenheid om iets anders te gaan doen zoals eens een handje helpen in het huishouden, met de kinderen te ravotten of gewoon lekker formule 1 kijken.
  • Na 2,5 uur pak je de ribben in met een dubbele laag aluminium folie en doe je in elk pakketje een eetlepel jus d’orange voordat je het dichtvouwt. De pakketjes mogen nu voor 2 uur terug op de BBQ. Weer lekker wat tijd voor het gezin of voor je zelf.
  • Let op als je verse jus d’orange gebruikt dat je deze wel even door een zeef heen doet om pitjes en grote stukjes vruchtvlees er uit te filteren.
  • Zodra het bijna tijd is dat de pakketjes weer uitgepakt mogen worden (zeg een 10 minuten voor tijd) is het tijd om alvast de laksaus te maken. Deze is heel eenvoudig: meng gelijke delen BBQ saus en jus d’orange. Dat was alles!
  • Door zelf een bepaalde soort BBQ saus te gebruiken kan je zelf nog een beetje spelen met smaken. Maar ga nu niet voor een zeer pittige saus, hou het normaal in extreme smaken anders duw je de hele smaak van lam en de Provençaalse kruiden weg.
  • Pak in een braadslede de pakketjes uit. Er komt stoom uit de pakketjes als je ze goed dicht heb gedaan dus let op! Vang het vocht wat uit de pakketjes op en meng dit ook door de laksaus.
  • Plaats de lamsribben nu heel voorzichtig terug op het rooster, er zullen al botjes gaan proberen te ontsnappen, en smeer ze in met de laksaus. Na ongeveer een kwartier smeer je ze nogmaals in met de saus. Nadat de lamsribben in totaal een half uur terug er op gelegen hebben is het tijd om ze er vanaf te halen.
  • Snij de lamsribben in 2 a 3 delen, strooi er wat verse platte peterselie overheen en smakelijk eten.

Aanbevolen artikelen

reb: 1