Kerst-diner bij de familie OsFa

Zoals veel mensen zit je eerste en tweede kerst gezellig met hele (schoon)families aan tafel. Dit kan reuze gezellig zijn, begrijp me niet verkeerd, maar ik had me al voorgenomen om 3e kerst eens goed uit te pakken voor Mevrouw OsFa. Ik wilde eens romantisch en culinair uitpakken en had al een paar weken zitten denken en kijken voor gerechten.

Zoveel ideeen en zoveel mogelijkheden. Ik had zonder problemen een 4- of 5-gangen diner kunnen maken. Maar kerst is al een feest van overdaad en luxe, vaak gepaard met heel veel eten, soms te veel eten. Aangezien we al twee dagen bezig waren was dit te veel van het goede. Een “simpel” drie ganger diner is het uitgangspunt geworden. Heel klassiek een voor-, hoofd- en nagerecht.

Uiteindelijk is dit het menu geworden:

 • Smokey Wild Boar
  In de rook gegrilde wildzwijn steak geserveerd met rode-ui-marmelade, pistache poeder en gember-radijsjes in het zuur.
 • Lomo al Trappo
  Een “direct” in het vuur gebakken rundermuis met knoflook, zwarte peper knus geserveerd met cheddar-spek aardappelkroketjes en de beruchte Quadruple-S (spicey stinky sugar-snaps)”
 • ‘t Zusje
  De welbekende “Bastogneparfait met een druppie karamelsaus”

Kleine opmerking is op zijn plaats: dit was het uiteindelijke resultaat. Veel garnituren en randzaken heb ik terplekke verzonnen. Zo kook ik het liefste; in grote lijnen een eind doel en dan lekker uit de losse pols freestylen naar een eind resultaat.

Smokey Wild Boar

‘s Middags had ik de rode-ui-marmelade al gemaakt aangezien dat er hier wat tijd in gaat zitten. Toen ik de kleine man in zijn bedje gelegd had en mevrouw OsFa heel subtiel naar het bad gestuurd. In eerste instantie wilde ik de radijsjes tot een lichte salade verwerken maar dit vond ik eigenlijk een beetje simpeltjes en mogelijk te rommelig gaan overkomen op het bord. Aangezien ik net een “prive” les had gehad van Ralph de Kok met daarbij bieten in zoet-zuur had ik al heel snel het idee om een simpele marinade van gember en azijn te maken.  Omdat ik een gigantische hoeveelheid pistache had liggen wilde ik deze ook verwerken in het gerecht als versiering en kleur. Dus ik die nootjes pellen toen er een lichtje ging branden: als je kan roken op walnoot-schalen kan dit dan ook op pistache: even googlen en ja dat kan dus…. met een licht nootachtige smaak tot gevolg. Uiteindelijk heb ik het gerecht redelijk recht door zee gehouden. De steaks van wild zwijn beide kanten even gepeperd en gezouten en op kamer temperatuur laten komen. De kolen in “the little monster“, handvol pistache schillen erbij en de steaks erop. Gelijk de klep dicht gedaan en na een 2 a 3 minuten de steaks omgedraaid en na 2 a 3 minuten deze er vanaf en onder de folie laten rusten. Tijdens het rusten de borden mooi opgemaakt met een torentje van lauw-warme rode-ui marmelade, wat de gember-radijsjes met wat pistache poeder en om het af te maken wat druppels Spicy BBQ Dressing.

 

Lomo al trapo

Ik wilde eens iets anders, iets bijzonders. Ik wilde een gerecht wat down to earth was en niet hoog in de smaak van stevige kruiden of rubs. Ik ben uiteindelijk gegaan voor een hele simpele Lomo al trapo van rundermuis. Het enige wat ik daarmee gedaan heb is een klein beetje peper erover heen gemalen, inpakt en voor 10 minuten aan elke kant in de kolen gelegd. Een goed stuk vlees heeft soms gewoon echt niet meer nodig. Voor de bijgerechten had ik cheddar-spek aardappelkroketjes en de Quadruple-S gemaakt, een bijgerecht wat hier in huis intussen een vaste waarde is geworden. Pittige knoflook sugarsnaps waarbij je beter de volgende dag geen afspraak moet hebben ;).

‘t Zusje

Ik ben zo blij dat restaurantketen ‘t Zusje het recept van hun “Bastogneparfait met een druppie karamelsaus” online hebben staan. Dit maakt het zoveel makkelijker om een snel en “eenvoudig” dessert op tafel te zetten.

 

Genoeg gepraat: Recepten tijd!

Recepten

Gember/Appelazijn radijsjes

Ingrediënten

 • 50 ml gembersiroop
 • 50 ml appelazijn
 • grof zeezout

Instructies

 1. Snij de radijsjes in plakjes, roosjes, partjes, reepjes, net welke vorm je denk nodig te hebben.
 2. Meng de siroop en azijn en "verdrink" hier de radijsjes in.
 3. Zet dit een uur koel weg.
 4. Schud de radijsjes droog, dep ze niet droog met keukenpapier! Ze mogen wat vochtig blijven van de marinade.
 5. Besprenkel de radijsjes met het grove zeezout.
 6. Serveer ze in een schaaltje als "snack"/tapasgerecht of gebruikt ze als garnituur.

Aardappelkroketjes met cheddar en spek

Ingrediënten

 • 640 gram kruimelige aardappelen geschild
 • 70 gram cheddar geraspt
 • 175 gram spekblokjes
 • 2 eieren
 • panko
 • peper en zout
 • bloem

Instructies

 1. Kook de aardappelen gaar
 2. bak de spekjes uit en laat deze uitdruipen in een vergiet of op keukenpapier. Snij spekjes wat fijner (tot ongeveer 3 a 4 mm maximale grote)
 3. Meng de cheddar en spekjes door de aardappelen en pureer / stamp deze fijn, breng op smaak met peper en zout.
 4. Verdeel de aardappelpuree over een met bakpapier beklede ovenschaal en laat deze afkoelen.
 5. Als de aardappelpuree afgekoeld is kluts je de eieren in een diep bord, doe je de bloem in een tweede diep bord en de panko in een derde.
 6. Maak van de aardappelpuree balletjes ten grote van een bitterbal, rol deze door de bloem, ei en daarna panko. Zorg ervoor dat het ei/panko jasje goed dicht is want anders ga je cheddar lekken.
 7. Verwarm de friteuse voor naar 180°C en frituur de balletjes ongeveer 2 a 3 minuten (maximaal 6 per keer).
 8. Om eventueel warm te houden: verwarm de oven voor naar 100°C en leg de gefrituurde kroketjes op het rooster.

Bastongeparfait met een druppie karamelsaus ('t Zusje)

Ingrediënten

Bastogneparfait
 • 40 gram eierdooiers
 • 45 gram hele eieren
 • 100 gram Suiker
 • 2 dl koksroom
 • 4 bastognekoeken
Extra benodigdheden
 • thermometer
Karamelsaus
 • 100 gram Suiker
 • 2,5 dl koksroom

Instructies

Bastogneparfait
 1. Slagroom opkloppen tot yoghurt dikte.
 2. De eidooiers, hele eieren en suiker in een bekken doen en au bain-marie verwarmen tot 37 graden Celsius.
 3. Koud kloppen in de keukenmachine tot een luchtige massa.
 4. Spatel de massa door de slagroom.
 5. Kruimel de bastognekoeken en spatel ze voorzichtig door de massa.
 6. Vul de vormpjes en zet in diepvries.
Karamelsaus
 1. Doe de suiker in een pan en verwarm de suiker tot deze is gekaramelliseerd.
 2. Haal de pan van het vuur en voeg de koksroom toe.
 3. Laat de karamel goed oplossen in de koksroom regelmatig roeren.
 4. Als de massa glad is af laten koelen.