Hot Dagger (een Luther-burger met een hot twist)

De laatste tijd merk ik dat ik steeds meer en meer burgers aan het maken ben (omdat we die hier nou eenmaal heerlijk vinden). Om dingen spannend te houden maak ik elke keer ook een “speciale” burger: en spannend en speciaal is deze burger zeker!

Een combinatie van mierzoet (een gesuikerde donut als broodje en spicy maple-candied bacon) in combinatie met pit! Niet een beetje pit maar veel pit (sambal burger, chili-vlokken cottage cheese en – daar is hij weer – spicy maple-candied bacon). Gooi nog een vleugje zoute smaak van de (voor de derde keer) spicy maple-candied bacon en cottage cheese in de smaak explosie erbij en je bent in voor een spannende en speciale burger!

Ik heb voor dit recept de bacon iets anders gemaakt dan hoe ik normaal mijn candied bacon maak (waarvan ik volgens mij nog nooit het recept online gezet bedenk ik me nu). Dus voor nu 1 groot recept (en ik zal binnen kort mijn basis candied bacon recept ook online zetten).

Hot dagger

Zowel zoet and pittig in 1 burger, hij ziet er (zonder peper) zo onschuldig uit.....

Ingrediënten

  • 4 suiker donuts
  • 4 chili pepers optioneel

Sambal burger

  • 500 gr half om half gehakt of je eigen favoriete combinatie van rund en varkens gehakt (al dan niet zelf "gedraaid")
  • 1 eetlepel sambal brandal mocht je hem minder pittig willen kan je minder sambal gebruiken of een andere sambal zoals oeloek, badjak of sambal manis (van pittg naar mild / zoet)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 kleine ui
  • 1 ei

Chili cottage cheese

  • 200 gr cottage cheese beter bekend als Huttenkase in Nederland
  • 1,5 el chili vlokken

Spicy maple-candied bacon

  • 12 repen ontbijtspek
  • 3 eetlepels esdoorn siroop (maple syrup)
  • 1 eetlepel appel azijn
  • 1 eetlepel bastardsuiker
  • 1 eetlepel chipotle peper (gemalen)

Extra benodigdheden

  • Hamburger pers (optioneel)
  • appelboor (optioneel)

Instructies

Voorbereiding - sambal burgers

  • snipper de ui zo klein als mogelijk en smoor deze in een pannetje met een klein klontje boter tot ze glazig worden.
  • Pers de knoflook en voeg deze toe aan de ui.
  • Laat dit nog een paar minuten smoren en schep het mengsel uit de pan en laat dit afkoelen.
  • Splits het ei (we gebruiken de eidooier - niet het eiwit)
  • Meng het gehakt met de eidooier, afgekoelde ui/knoflook en de sambal en maak hier 4 mooie burgers van die net iets groter dan de donuts zijn.
  • Dek de burgers af met huishoudfolie en zet ze in de koelkast om op te stijven (minimaal een uur)

Voorbereiding - Chili cottage cheese

  • Meng de cottage cheese en de chili vlokken en zet deze in de koelkast zodat de smaak van de chili zich goed kan mengen met de smaak van de cottage cheese (minimaal een uur)

Voorbereiding - Spicy maple-candied bacon

  • Bereid een BBQ voor om ongeveer op 180°C indirect te gebruiken (of verwarm een oven voor)
  • Meng de suiker, azijn en esdoor siroop goed door elkaar.
  • Verdeel de ontbijtspek over het indirecte gedeelte van je rooster op de BBQ (of leg ze op een rooster in de oven).
  • Bak de ontbijtspek 10 minuten op 180°C (met deksel dicht) en draai ze om, bak ze nogmaals voor 5 minuten.
  • Lak de spek lichtjes in met het suiker/siroop mengsel en sluit het deksel.
  • Na 5 minuten draai je de spek om en lak je ze weer lichtjes.
  • Herhaal dit (een stuk of 6 keer) tot de spek de gewenste kleur en krokantheid heeft.
  • bestrooi de spek losjes met de chiptole peper, geen dikke laag natuurlijk maar gewoon hoeveel jij denkt dat lekker is.
  • Laat de spek afkoelen op een rooster.

Bereiding van de burger

  • Stook de BBQ hoog op om te gaan grillen en zorg er voor dat je rooster schoon is (geen plakkerige resten van de candied bacon meer).
  • Snij de donuts door en grill deze even op de BBQ dat de snijkant krokant wordt en licht bruin.
  • Grill de sambal burgers voor een minuut of 6. Doe dit door de hamburgers op het rooster te leggen en het deksel van de BBQ te sluiten.
  • Kijk na ongeveer 2 minuten of de hamburgers niet meer aan het rooster plakken: dit is het moment dat je ze kan gaan draaien.
  • Draai de burgers om: grill ze ongeveer een minuut (met deksel dicht) en draai ze weer om.
  • Door telkens je deksel dicht te houden garen ze gelijkmatiger en trekt er meer rooksmaak van je houtskool in de burger.
  • Na 6 minuten kunnen de hamburgers er vanaf en leg je ze op het onderste gedeelte van de donuts.
  • Als je voor een echt showmodel gaat (dat is inclusief de peper) voor de echte liefhebbers van peper steek je met de appelboor een gat in de burger (precies boven het gat van de donut).
  • verdeel de cottage cheese erover heen en stukjes spek (bij het showmodel houdt je het gat "vrij" van beleg).
  • Let het bovenste gedeelte van de donut erop (en steek een peper door het gat als je het showmodel aan het maken bent).