Hollandse winterburger (gebaseerd op de Helden van Kien winterburger)

Tijdens het “Helden op schaatsen” winterevenement van de Helden van Kien heb ik prachtige winterburgers mogen bouwen. Dit waren echte winterburgers, stevig van smaak en een garantie dat je geen honger meer had. Een stevige jongen met zuurkool, kaassaus en geroosterde & gerookte puntpaprika.

Door wat “spieken” in de keuken heb ik nu zelf het recept voor een soortgelijke burger gemaakt: De Hollandse Winterburger.

Ik ben soms een ongeduldige kok die vaak te snel dingen wil “afmaken” waardoor ik altijd ruzie heb met de roux van de saus om deze perfect te krijgen. Met wat tips van de chef van de Helden heb ik deze maal het binden van de saus op de Beurre manié gedaan, en ik moet zeggen, dit bevalt mij wel (zeker te weten een garantie dat ik niet de ondertoon van gebrande bloem heb).

Hollandse winterburger

Ingrediënten

Hamburger
  • 600 gr rundergehakt
  • 1 middelgrote Ui
  • 2 el mosterd
  • 1 groot ei
  • 25 gr Paneermeel
  • 6 el gehakte verse peterselie
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper
Overig
  • 4 harde bollen
  • 1 geroosterde en gerookte puntpaprika
  • 400 gr zuurkool
  • 5 el appelsap
  • 8 repen Spek
  • 350 ml Old Amsterstam kaassaus

Instructies

  1. Meng voor de burgers alle ingrediënten goed door elkaar heen.
  2. Vorm hier 4 burgers van die iets groter zijn dan het broodje. Dek deze af met folie en leg ze in de koelkast.
  3. Breng in een pan de zuurkool met de appelsap aan de kook en kook de zuurkool in 15 a 20 minuten gaar.
  4. Bak de spek krokant uit.
  5. Bereid een BBQ voor om heet te gaan grillen.
  6. Grill de hamburgers (met klep dicht).
Broodje bouwen
  1. Snij het broodje door en smeer het onderste gedeelte in met 2 el kaassaus.
  2. Leg de burger hier op
  3. Verdeel de in repen gesneden gerookte punt paprika over de 4 burgers.
  4. Leg een mooie pluk zuurkoop hierboven op gevolgd door twee repen uitgebakken spek.
  5. Verdeel de rest van de kaassaus over de burgers en prik de bovenkant van de het broodje vast met een lange prikker (of mes).

Geroosterde en gerookte puntpaprika

Ingrediënten

  • 1 rode puntpaprika
  • rookhout (hickory of eik)

Instructies

  1. Maak een BBQ klaar voor indirect gebruik op ongeveer een 200°C.
  2. Grill de puntpaprika in zijn geheel direct boven de kolen totdat het vel goed zwart begint te worden.
  3. Knijp de BBQ terug naar een temperatuur van 110 a 120°C.
  4. Doe de punt paprika in een plastic zak en sluit deze goed af.
  5. Na 15 minuten kan je nu redelijk eenvoudig het vel van de punt paprika trekken.
  6. Snij de paprika in de lengte door en verwijder alle zaadjes en zaadlijsten.
  7. Voeg rookhout toe aan de BBQ en leg de schoongemaakte paprika indirect op de BBQ en rook deze een minuut of 15.
  8. Snij de paprika in repen.

Kaassaus met Old Amsterdam

Ingrediënten

  • 20 gr roomboter kamer temperatuur
  • 20 gr bloem
  • 100 ml droge witte wijn
  • 150 ml (kook)room
  • 1 (groente) bouillonblokje of 10 gram bouillonpoeder
  • 150 gram old amsterdam aan een stuk

Instructies

  1. roer de boter zacht en voeg de bloem toe.
  2. roer dit mengsel goed door en wikkel het in vershoudfolie.
  3. Leg dit voor een uurtje in de koelkast om even op te stijven
  4. Hak, maal, vijzel het bouillonblokje fijn zodat je poeder hebt. Deze stap kan je overslaan als je al poeder had.
  5. Breng in een pan de wijn en room aan de kook en laat dit 10 minuten zachtjes inkoken.
  6. Terwijl de wijn/room aan het koken is verwijder je het plastic randje van de old Amsterdam.
  7. Snij de buitenste rand (dikker, harder en vaak ook iets donkerder van de kaas maar gooi deze niet weg).
  8. Rasp de kaas grof en snij de rand in hele kleine blokje.
  9. Voeg de kaas toe aan de wijn/room en blijf roeren totdat de kaas gesmolten is (zet het vuur nog iets lager).
  10. Snij het boter/bloem mengsel in kleine blokjes.
  11. Breng, als de kaas gesmolten is, de saus op smaak met bouillonpoeder naar smaak.
  12. Bind de saus door kleine blokjes boter/bloem toe te voegen en deze op te laten lossen (tijdens continue roeren). Geeft het 5 minuten om goed te binden.
  13. Herhaal dit totdat de saus de gewenste dikte heeft.
  14. Controleer de smaak en voeg eventueel nog wat bouillonpoeder toe.