Golden Crust skirt

Als je aan mij vraag wat mijn top 3 van favorieten “rood” vlees is dan staat daar de inside skirt zeer hoog op de lijst. Een van de bereidingen die ook eens leuk is om te maken is deze: de skirt gaat niet op de BBQ maar op de starter en ONDER de kolen! Weer eens wat anders dan een normale steak met alleen peper en zout (al dan niet caveman style), fajita’s of broodjes cheesesteak.

Ja, je leest het goed, deze skirt gaat op het einde even onder de kolen. Je zult dus wel een beetje creatief met bakstenen en een roostertje moeten doen maar ook dat heeft zijn charmes: een beetje mcGyveren.

Als je net als mij heel vaak een skirt klaarmaakt krijg je ook een goed idee wat het vlees aankan aan smaken zonder dat je het vlees geweld aandoet en alle vleessmaak weg duwt: Een ranch-dressing is vaak al snel overheersend maar door de manier dat deze dressing in dit recept gebruikt wordt samen met een stevige kaas zorgt het voor een explosie van smaak, de volle pure smaak van de skirt aangevuld met intense smaken!

Golden Crust skirt

Er op of eronder? Bij dit recept is het erop EN er onder! Dit recept is voor 4 personen waarbij ik ongeveer 250 gram vlees per persoon reken

Ingrediënten

  • 1 kg Inside skirt (250 gr per persoon) Bij voorkeur Heijdra Original Dubbeldoel
  • 1 zakje American Ranch dipsaus mix
  • 300 ml Zure room
  • 30 gr Panko broodkruimels
  • 30 gr Geraspte Parmezaanse kaas of Grana Padano
  • 50 gr Geraspte cheddar echte cheddar - niet de smeltplakjes
  • 30 gr Roomboter

Extra benodigdheden

  • kolenstarter
  • kleine braadslede (waar de skirt al dan niet door de helft in past - hij mag tegen elkaar aan liggen)
  • ijzeren rooster wat groter is dan bovenstaande braadslede
  • Aluminiumfolie
  • Een paar klinkers
  • Een goede, lange BBQ tang (om de kolen te verplaatsen)

Instructies

Voorbereiding

  • Smelt op een heel zacht vuurtje de boter (mag niet kleuren: alleen smelten!).
  • Meng in een kom alvast de Panko en de kazen en maal hier royaal peper overheen. Geen zout: de kazen zijn al zout genoeg.
  • Meng met een vork de gesmolten boter hier goed doorheen, met een lepel ga je het samenpersen en met een vork houdt je de “kruimel” fijner.
  • Meng de ranch dressing mix en de zure room (ik gebruik iets meer zure room dan wat er op de verpakking staat - vaak is dat 125 ml per halve verpakking en 250 ml voor een hele verpakking)
  • Maak de skirt “schoon”: verwijder eventuele vliesjes en grotere stukken vet.
  • Snij de skirst door de helft zodat je 4 ongeveer even grote stukken hebt.
  • Maal er peper en zout overheen (beide kanten) en laat deze afgedekt op kamertemperatuur komen.
  • Zorg er voor dat de starter op een stevige ondergrond staat: ik zet hem in de weber BBQ vaak op het kolenrooster. Mocht hij omvallen zo meteen dan liggen de kolen in je kuip en niet door de tuin
  • Vul de kolenstarter met briketten en steek deze aan (geen witte aanmaakblokjes aub) en zorg er voor dat alle kolen heet worden. Schud hem af en toe om en verplaats de kolen. Ze moeten allemaal door en door heet zijn dus misschien met je tussendoor nog eens wat extra aanmaakblokjes of wokkels eronder leggen.
  • Intussen kunnen we ook alvast onze "top-grill" (of in vaktermen ook wel een salamander genoemd) bouwen: doe dit zo dicht mogelijk in de buurt van je brandende starter zodat je niet met een hete starter door de tuin moet lopen met alle gevaren van dien.
  • Zet de braadslede of ovenschaal die je gaat gebruiken op een vuurvaste ondergrond, leg aan beide kanten een paar stenen of klinkertjes waardoor je er zo meteen het rooster boven kunt leggen met maar een 1 cm of zo speling (de kolen moeten zo dicht mogelijk boven de braadslede komen zonder er op te liggen).

Bereiding

  • Als de kolen goed heet zijn (met hele lichte dansende vlammetjes) leg je het rooster op de starter.
  • grill heel kort en heftig (1 minuut per kant of zo) de skirts 1 voor 1 aan allebei de kanten. De skirts die gebakken zijn kan je alvast in de braadslede of ovenschaal leggen die we zo gebruiken voor het afgrillen.
  • Als alle steaks gegrilld zijn leg je het rooster (heet) op de stenen van de topgrill en leg je hier 1 of twee vellen aluminiumfolie op.
  • Leg hier de kolen op (1 voor 1: niet uitstorten) in een enkele laag en mooi verdeeld zodat je een egaal hitte bed krijg.

Finishing touch

  • Smeer per skirt ongeveer ¾ tot 1 eetlepel Ranch dip er overheen.
  • Bestrooi alle skirts met de korst-kruimels (de laag moet ongeveer een halve cm dik zijn: niet te veel en niet te weinig dus).
  • Schuif de braadslede onder het rekje moet kolen en hou dit goed in de gaten.
  • Als de kruimellaag moet goudbruin met donker bruine plekjes wordt schuif je voorzichtig de braadslede er onder vandaan.
  • Dit gaat redelijk snel, we hebben het over een minuut of zelfs nog korter, maar dit is afhankelijk van de hoeveelheid hitte die je kolen bed uitstraalt
  • Serveer de Golden Crust Skirts met wat voor bijgerechten je maar wilt en smakelijk eten!