Danbras sosis ayam (Danbras kippenworst)

Mensen die mij online volgen weten dat ik groot promoter ben van Danbras sateh. Die marinade is voor mij het recept voor een goede, smaakvolle sateh of je nu kip (Ayam) of varken (Babi). De marinade van Danny Brassinga heeft niet voor niets prijzen gewonnen in binnen- en buitenland (waaronder ik zelf). Sateh vind ik heerlijk maar zou de marinade ook werken voor een heerlijke sappige worst?

Maar eerlijk is eerlijk: dit was de eerste keer dat ik zelf worst ging maken, en dan ook nog eens met gemarineerde kippendij. Ik ben redelijk goed in het gebruik van internet (Google) maar ik heb niet echt het ultieme referentie recept kunnen vinden. Gelukkig zijn er ook nog genoeg experts die je met de theorie willen helpen dus bij deze : Paul van Wild Vleesch: bedankt voor het aanhoren en het geven van tips!

Terug naar de worst: hoe was het eind resultaat? Was het een lekkere worst die aan mijn DanBras verwachtingen voldeed? Ik denk dat het appje van het test panel genoeg zegt:

Super lekker die worst! Echt top en hij is al op🤣

In deze recepten gebruik ik bewust kippendij (met vel) omdat deze vetter is dan kipfilet en je daardoor geen vet of vocht hoeft toe te voegen.

Danbras sosis ayam (Danbras kippenworst)

Een overheerlijke sappige kippensaucijs op basis van de bekroonde DanBras Sate marinade: een ware smaak explosie

Ingrediënten

  • 500 gr kippendij met vel
  • varkensdarm
  • 1 % zout
  • 1 portie DanBras Sate Marinade
  • 2 a 3 boterhammen in grote stukken gescheurd

Extra benodigdheden

  • Gehaktmolen (met grove plaat en worstentuit)

Instructies

Voorbereiding (24 tot 48 uur vooraf)

  • Snij de kippendij (inclusief het vel) in kleine blokjes van ongeveer 1,5 a 2 cm.
  • Maak de DanBras Sate Marinade
  • Mix de kippendij en de marinade en doe dit in een stevige afsluitbare diepvrieszak
  • Leg deze in de koelkast voor minimaal 25 uur maar het beste is 48 uur (elke keer als je de koelkast open doet even door masseren en omdraaien)

Worsten maken

  • Laat de kippendij in een vergiet een kwartiertje uitlekken.
  • Weeg de kip (door de natte marinade zal het gewicht wat toegenomen zijn) en verdeel dit in een "enkele laag" in een braadslede.
  • Weeg 1% van het gewicht van de kip af in zout en strooi dit over de kip.
  • Schep de kip goed door.
  • Draai de kip 1 keer door een grove plaat (7mm).
  • Olie de worstentuit in met wat olie en zet deze op je gehaktmolen (met de grove plaat er nog achter).
  • Schuif de darm over de tuit en laat circa 5 cm los hangen.
  • Draai het kippengehakt langzaam en zo constant mogelijk door de gehakt molen.
  • Eerst zal de lucht uit de worstentuit geforceerd worden en uit de loshangende darm ontsnappen.
  • Zodra de kip de darm begint te vullen knoop je de darm dicht en vul je heel langzaam de darm zo goed mogelijk op met de kip.
  • Als alle kip in de gehaktmolen zit draai je het brood er achteraan.
  • Blijf draaien (en vullen) tot je ziet dat de darm gevuld begint worden met brood.
  • Schuif de darm ongeveer 5 cm los van de tuit en knip deze door.
  • begin vanaf de geknoopte kant de worst met beleid stevig in de darm te vullen en draai na ongeveer 10 cm een worst een paar keer rond zodat je een saucijs krijgt (niet door knippen!).
  • herhaal dit tot je bij het einde bent. Kijk goed waar er nog 100% kip zit en knijp de darm daar af (en knijp het brood uit de darm).
  • Leg aan het uiteinde een knoopje en knip hem hierna af.
  • Controleer de worsten (aan een streng) op lucht bellen en prik deze met een naald door (niet snijden: je wilt niet dat je darm scheurt) en pers de lucht er uit.
  • Leg de worstenstreng op een reken leg (of hang hem met wat keukentouw op) dezevoor een uur op een koele plek om te drogen (om het kwartier even draaien).
  • Na het drogen kan je de saucijzen losknippen

Worst bereiden

  • Bereid een BBQ voor om op 110°C indirect te gaan garen (optioneel roken).
  • Leg de worst op het indirecte gedeelte en rook hem eventueel met een lichte rookhout (appel of kers) naar een kerntemperatuur van 65°C.
  • Leg de (gerookte) worst op een bord en dek deze af met aluminium folie).
  • Gooi de schuiven van de BBQ open om de temperatuur te laten stijgen tot een hete gril temperatuur
  • Gril de worsten kort af boven het vuur tot de buitenkant krokant begint te worden en de worsten een mooie gegrilde kleur hebben.

DanBras saté basis marinade

Normaal staat er mooie foto's bij een recept: deze keer niet maar een ere plaats voor de geestelijke vader van DanBras: Danny Brassinga

Ingrediënten

  • 2 teentjes Knoflook
  • 5 eetlepels Ketjap Manis
  • 1,5 eetlepels Goela Djawa of ter vervanging bruine suiker
  • 2 theelepels Ketoembar
  • 1 theelepel Djinten
  • 1/2 theelepel Zwarte Peper
  • scheutje Sesamolie
  • scheutje Citroensap

Instructies

  • Mengen alle ingrediënten
  • Voeg vlees of gevogelte toe
  • Marineer voor 24 tot 48 uur