Belly ‘n’ Beans (Duroc Buikspek met edamame/mukimame bonen)

Belly ‘n’ Beans – of te wel (buik)spek en bonen: Een Aziatische versie van typisch Hollandse uitspraak. Boterzacht buikspek, een stevige bite van de edamama bonen met een smaakbom van een saus. Voor dit gerecht ga je roken, woken en smoren: een echt allround gerecht en eentje waar je van kan blijven eten!

Ik moet wel toegeven dat edamame bonen niet de meest bekende bonen zullen zijn. Mensen die wel eens sushi eten in een restaurant zullen het waarschijnlijk wel kennen: Edamame zijn onrijpe soja bonen. Normaal gesproken eet je geen onrijpe producten (op paprika’s na) maar deze bonen zijn daar zeer geschikt voor (okay je moet ze wel even koken natuurlijk). In de naam van dit gerecht heb ik ook de naam mukimame staan. Dit zijn de zelfde bonen ;): edamame zijn onrijpe soja bonen in de peul en mukimame zijn deze zelfde bonen maar dan zonder peul.

Denk nu niet om de verse peulen te gaan doppen: dit is echt heel heel heel lastig: door ze eerst te koken dop je de bonen heel snel: ik ben nog geen 5 minuten bezig geweest om 500 gram aan peulen te doppen, als je door hebt hoe ze “ploppen” (en dat is al na twee peulen) is echt een fluitje van een cent. Klein tipje van de sluier: werk de bonen naar het midden in plaats van de uiteinden.

In de introductie zei ik al dat dit een allround gerecht is: Eerst gaan we de buikspek marineren, daarna roken, vervolgens wokken en op het laatste nog heel even smoren. Het is niet een snel wok gerecht (okay het wokken zelf wel) maar voor de voorbereiding heb je net iets meer (wacht)tijd nodig.

Belly 'n' Beans (Duroc Buikspek met edamame/mukimame bonen)

Ingrediënten

  • 300 gr (Duroc) Buikspek in een geheel
  • 100 gr Lobo Roast Red Pork Seasoning Mix
  • 500 gr Edamame bonen in peul
  • 225 gr Char sui saus bijvoorbeeld van Lee Kum Kee
  • 200 ml groentebouillon
  • 1 middelgrote zoete ui
Extra benodigdheden
  • afsluitbare diepvrieszak
  • wok
  • Rookhout naar keuze

Instructies

Buikspek (voor)bereiden
  1. Snij de vetkant van de buikspek in een ruitpatroon van 1 bij 1 cm in tot net in het vlees
  2. Mix de Red Pork seasoning met 200 ml water (let op dit is minder dan wat er op de verpakking staat)
  3. Doe de spek in een afsluitbare zak en giet de marinade erbij.
  4. Leg dit voor 24 uur in de koelkast (regelmatig even draaien en masseren).
  5. Bereid een smoker of BBQ (indirect) voor om op 110°C te gaan roken.
  6. Rook de buikspek naar een kerntemperatuur van 77°C.
  7. Laat de buikspek afkoelen en snijd hem in blokjes. Deze kan je eventueel nog een nacht in de koelkast bewaren dus het spek voorbereiden kan je ruim van te voren doen.
Bereiding van de Belly 'n' Beans
  1. Stook een BBQ hoog op om te gaan wokken
  2. Kook de edamame peulen volgens de verpakking beetgaar voor.
  3. Dop de peulen en laat de bonen verder afkoelen.
  4. Snij de ui in dunnen plakken en snij de ringen vanaf het hart naar buiten toe open zodat je lange dunne repen ui krijgt.
  5. Verhit een scheutje olie in de wok.
  6. Wok de buikspek blokjes een aantal minuten en voeg de ui toe en wok dit ongeveer een minuut of 5
  7. Voeg de Char sui saus en de groentebouillon toe en breng dit heel even kort aan de kook in de wok.
  8. Als laatste voeg je de edamame bonen toe en laat je dit heel kort mee opwarmen.
  9. Serveer de schotel met mie en smakelijk eten!