Bavette Mole Aioli

Een van de meest bijzondere gerechten die ik ken is wel de Polo en Mole. Kip in een dikke chocolade saus met chili: klinkt een beetje vreemd maar het is gewoon heerlijk. De zoete en bittere smaak van chocolade met het pittige randje geven het gerecht een aardse maar verfijnde smaak. Deze smaken lenen zich ook perfect voor een mooi stuk Bavette! En een keer een extra bonus: de rub in dit recept is zoutloos (wat niet wegneemt dat een beetje grof zeezout vlak voor het serveren – na het snijden – het helemaal afmaakt).

Bavette Mole Aioli

Ingrediënten

  • 500 gr bavette (vinkenlap)
  • 2,75 el Cacao-Chili rub (zoutloos)
  • 8 a 9 el Semi-homemade Aïoli

Instructies

  1. Bestrooi beide kanten van de bavette met de kruiden en laat de bavette (met kruiden) op kamertemperatuur komen.
  2. Bereid een BBQ voor om direct te gaan grillen.
  3. Grill of bak de bavette naar de gewenste kerntemperatuur. Voor rare haal je de bavette bij een kerntemperatuur van 47 °C er vanaf, voor medium-rare bij de 52°C. En als je van bleu houdt (zoals op onderstaande foto) haal je hem er vanaf bij een 42°C.
  4. Dek de bavette losje af met aluminium folie en laat je hem nog een minuut of 10 rusten.
  5. Snij de bavette haaks op de draad (welke makkelijk te herkennen is bij een bavette) in brede repen en serveer hem met de aïoli en bijvoorbeeld met een gratin torentje.

Cacao-Chili rub (zoutloos)

Ingrediënten

  • 1 el Cacao-poeder (gezoet)
  • 0,5 el Amerikaans chilipoeder
  • 0,5 el Chipotle poeder (of cayenne-peper)
  • 0,75 el Bruine suiker

Instructies

  1. Bij de ingrediënten lijst staat Amerikaanse Chilipoeder: Dit is geen normale chilipoeder (wat meestal pure chilipepers zijn) maar een mengsel van verschillende kruiden.
  2. Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  3. De rub is niet bijster lang houdbaar: door het vocht in de bruine suiker kan de cacao poeder plakkerig gaan worden en dan krijg je 1 grote klomp.

Semi-homemade Aïoli

Ingrediënten

  • 4 el mayonaise Hellmans indien mogelijk: net iets minder zoet
  • 4 tenen knoflook geperst
  • 1 eidooier
  • 2 el olijfolie
  • 1 scheutje vers citroensap
  • 1 scheutje Water
  • peper en zout

Instructies

  1. Smeer in een kom de mayonaise glad
  2. knijp de knoflook hierboven uit
  3. Voeg de ei dooier toe en klop dit met een garde goed door elkaar heen
  4. Voeg scheutje voor scheutje de olie toe terwijl je met een garde blijf mengen. Voeg het volgende scheutje olie pas toe zodra alle olie goed op is genomen.
  5. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
  6. Voeg een scheutje water toe indien de saus dunner moet worden voor je gevoel.
  7. Laat de Aïoli het liefste een nachtje op smaak komen in de koelkast (maar direct eten kan ook hoor)