Babybel Maminha

Een maminha (tri-tip) is een veelzijdig stukje vlees wat zowel medium-rare als doorbakken een feestje op je bord is en super veelzijdig. Van een simpele indirect gerookte versie met peper en zout, vermalen tot een super malse burger tot aan een spit: Dit vlees leent zicht overal perfect voor. Maar als BBQuality.nl vraagt: “OSFA, wat zou jij doen met een maminha?” dan ga je er natuurlijk even voor zitten en eens een net iets andere bereiding ervoor verzinnen. Terwijl ik hierover aan het nadenken was kwam mini-me telkens aan mij vragen of hij nog een Babybel mocht…. hmmm…. Babybel….

Voor wie Babybel niet kent (really? kent iedereen deze kaasjes niet?): Babybel zijn ronde mini Edammer kaasjes die per stuk verpakt zijn in een rode was laag. Ideale kleine snackjes om de kinderen te verwennen tijdens een lange autorit of om mee te geven in de broodtrommel voor op school of tijdens schoolreisjes. Stiekem zijn de ouders vaak nog grotere fans door een vleugje nostalgie.

Deze kaasjes met een unieke smaak en textuur vormen samen met uitgepakken spekjes (whatelse) en chimichurri een ronduit fantastische vulling voor een maminha. Na het snijden van de maminha loopt de vulling er niet uit als water (wat je bij sommige kazen wel eens hebt) maar blijft als een zachte, smakelijke pudding bijna in je plakken vlees… Man ik krijg zin om het gerecht opnieuw te maken terwijl ik dit recept uitschrijf.

 

Even een kleine kanttekening:
Normaal gesproken schrijf ik mijn recepten zo dat de ingrediënten niet merk specifiek zijn zodat een ieder er voor kan kiezen welke versie ze er van kopen, budget of high-end: ieder zijn eigen keuze. Maar voor dit recept maak ik een uitzondering! Babybel kaasjes zorgen nu net precies voor die unieke smaak en textuur! (je mag altijd afwijken en een andere Edammer kaas gebruiken maar mijn tip is: doe het voor deze ene keer niet).

Babybel Maminha

Ingrediënten

  • 1,2 kg Uruguay Grainfed Maminha
  • 10 st Babybel
  • 300 gr spekreepjes
  • bieslook-chimichurri
Extra benodigdheden
  • cocktaillprikkers

Instructies

  1. Maak een dag van te voren de bieslook-chimichurri volgens onderstaand recept. Eventueel kan je ook de chimichirri op de dag zelf maken (maar dag eerder zorgt er voor dat de smaak net iets intenser is).
  2. Bak de spekreepjes uit en laat ze afkoelen.
  3. Trim de zilvere vliezen van de maminha en leg hem daarna plat op de snijplank.
  4. Steek nu een fileermes aan de brede dikke kant midden in het vlees richting de punt op ongeveer 2 cm van de rand.
  5. Doe dit ook aan de andere kant.
  6. Zorg er voor dat je dat je mes niet door het vlees terug naar buiten snijdt.
  7. Snij nu met kleine voorzichtige snedes tussen de twee diepe snedes die je net gemaakt hebt heen en weer zodat je steeds meer een zak krijgt.
  8. Hou echt heel goed in de gaten dat je niet door de wanden van je vleeszak heen prikt (anders krijg je lekkage).
  9. Snij de babybel’s in kleine blokjes (zonder de rode waxlaag natuurlijk).
  10. Meng de afgekoelde spekblokjes met de babybel stukjes en lekker veel chimichuri.
  11. Schep nu deze vulling in de vleeszak en duw deze elke keer goed aan.
  12. Als de maminha helemaal gevuld sluit je de vleeszak af met coctailprikkers.
  13. Zorg intussen voor een BBQ waar je op 110°C indirect kan gaan roken.
  14. Maal royaal peper en zout over de maminha en leg hem indirect op de BBQ en plaats een kernthermometer (in de vulling).
  15. Rook de maminha tot een kerntemperatuur van 45°C. Leg de maminha heel even onder folie van de BBQ af en stook deze op om direct te gaan grillen.
  16. Grill nu de maminha voor een minuut of 6 (elke keer een minuut per kant).
  17. Laat de maminha 10 minuten rusten en snij hem daarna in dikke plakken.

Bieslook Chimichurri

Ingrediënten

  • 100 ml olijfolie
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 kleine Ui
  • 1 chillipeper fijngesneden (inclusief zaadjes)
  • 3 el witte wijnazijn
  • 10 gram verse peterselie met steeltjes
  • 10 gram verse bieslook

Instructies

  1. Pers de knoflook en snij alle droge ingrediënten zo fijn mogelijk en meng deze op je snijplank in een grote stapel
  2. Hak deze stapel met behulp van een slagers mes (wiegen) of groot keukenmes nog fijner.
  3. Doe alles in een schaal en voeg de olie en de witte wijnazijn toe.
  4. Laat de chimichurri een nacht op smaak komen in de koelkast.