Zomerse salade (met garnalen, krieltjes, courgette en yoghurt bieslook dressing)

Zodra de temperaturen stijgen vind ik het zelf persoonlijk heerlijk om een maaltijd salade te eten. Gewoon een salade die lauw warme ingrediënten heeft: zo krijg je toch een beetje het avond-eten gevoel. Door het toevoegen van de gesmashte aardappelen vult hij enorm goed en krijg je niet na een paar uur al het gevoel: “I could really go for a snack right now”.

Knoflook garnalen / aardappelsalade

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 500 gr krieltjes in schil
  • 200 gr botersla
  • 300 gr wokgarnalen
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el Dry Rub Mediterranean (Van Beekum)
  • olijfolie
  • verse yoghurt bieslook dressing
Extra benodigdheden
  • 2 grote skillets

Instructies

Voorbereiding
  1. Ontdooi de garnalen volgens de verpakking (als ze bevroren waren) en doe ze in een grote beslagkom
  2. Pers de knoflook hierbij uit en strooi de rub erover heen.
  3. Voeg een flinke scheut olijfolie toe en meng alles goed door elkaar.
  4. Dek de beslagkom af met huishoudfolie en zet dit 4 tot 12 uur in de koelkast om te marineren.
  5. Kook de krieltjes in ongeveer 15 minuten gaar, spoel ze af met ijskoud water om het garen te stoppen.
Bereiding
  1. Bestrijk de krieltjes met een beetje olijfolie en druk ze met de onderkant van een mok met beleid plat tot schijven van ongeveer 1 cm dik.
  2. Bereid een BBQ voor in twee zones om direct te grillen en indirect te "bakken" (180 a 200°C)
  3. Snij de courgette in plakken bestrooi ze royaal met zout.
  4. Vet een skillet in en verwarm deze direct boven de kolen.
  5. Leg de geplette aardappelen hier voorzichtig in (het kan zijn dat je het in twee keer moet doen).
  6. Zet de skillet indirect in de BBQ en sluit het deksel: bak de aardappelen zo tot de buitenkant wat krokant begint te worden.
  7. Rooster tussen door de courgette boven de kolen voor een minuut of 5 (tussendoor draaien) of bak ze in een skillet (zonder olie) 5 minuten boven de kolen.
  8. Laat zowel de aardappelen als de courgette afkoelen tot lauw-warm terwijl je in een een skillet direct boven de kolen de garnalen gaar bakt.
  9. Meng de courgette en aardappelen met de sla en voeg op het laatste moment de garnalen toe.
  10. Besprenkel met de bieslook dressing
  11. Smakelijk eten!

verse yoghurt bieslook dressing

Ingrediënten

  • 5 el yoghurt
  • 1 el olijflolie
  • 1 tl grove Groninger mosterd
  • 2 el verse bieslook fijn gesneden
  • Citroensap
  • peper en zout

Instructies

  1. Mix de yoghurt, olijfolie, mosterd en bieslook goed door elkaar heen.
  2. Breng fris op smaak met citroensap, peper en zout.
  3. Laat de dressing een paar uur in de koelkast staan om goed tot zijn recht te komen