Bedelaarsforel (met Yaki Onigiri en okra)

Een bedelaarsforel is een forel die gewikkeld wordt in druivenbladen waarna deze stevig verpakt wordt in klei. De bedelaar in de naam verwijst naar een ander gerecht: De bedelaarskip (hier zo meer over). En wat voor de kip werkt: werkt ook super voor forel. Door de jas van klei en druivenbladen stoomt de forel zichzelf supermals en smaakvol zo direct in het vuur.

Het verhaal achter bedelaarskip is dat een bedelaar een kip gestolen had en deze snel moest verbergen. Dit deed hij door de kip snel in bladeren en klei in pakken en in zijn kampvuur te leggen zodat hij niet zichtbaar was. Toen hij hem na een uurtje (toen de kust veilig was) uit het vuur haalde bleek de kip perfect gegaard te zijn.

Serveer deze bedelaarsforel met geroosterde plakken rijst (yaki onigiri) en okra en je hebt als snel een fantastische Aziatisch getinte maaltijd. Maak het bord mooi op en de armoede van de bedelaar veranderd in een restaurant waardige maaltijd.

Bedelaarsforel

In dit recept wordt de forel "gebakken" in een kampvuur: dit kan je natuurlijk ook direct tussen de kolen / houtskool doen in je BBQ

Ingrediënten

  • 4 forellen schoongemaakt
  • 2 cm verse gember
  • 2 tenen knoflook
  • 1 handvol verse koriander
  • 2 lente-ui of bosui (afhankelijk van seizoen)
  • 2 limoenen
  • 2 chili pepers
  • gepekelde druivenbladen te vinden bij bijvoorbeeld de lokale Turkse supermarkt of bij een Toko
  • Witte boetseerklei te vinden bij de Action

Instructies

  • Stook in een grote vuurschaal een mooi kampvuur.
  • Snij de gember en knoflook in plakjes en de lente ui en pepers in kleine ringetjes.
  • Hak de koriander grof en snij de limoenen in halve plakjes.
  • Hou wat limoenpartjes, peperringen en koriander achter voor de garnering.
  • Meng de gember, knoflook, koriander, lenteui en peperringen goed door elkaar.
  • Maal wat peper en zout over de huid kant van de forel
  • Dep de buiken van de forel droog, maal wat zout erover en leg een paar limoenpartjes erin.
  • Vul de forellen verder op met het kruidenmengsel en pak ze met meerdere lagen druivenblad goed in.
  • Rol de klei uit tot een plak van een halve tot een hele cm dik die ruim genoeg is om een forel in te pakken.
  • Pak de forel goed in met klei en zorg ervoor dat alle naden goed dicht zitten. Als de “springt” ontsnapt het stoomvocht en kan de forel droog worden.
  • Leg de ingepakte forellen rond het vuur (tegen het vuur aan) en bak deze tot de klei aan 1 kant hard is.
  • Draai de forel om zodat de andere kant van het klei-pakket hard wordt (reken op ongeveer 45 tot 60 minuten).
  • Haal de forellen uit het vuur en leg ze apart zodat de klei kan afkoelen.
  • Breek de klei pakketten open (een platte schroevendraaier kan een uitkomst zijn) en probeer de forel in zo mooi mogelijke plakken van de graat te liften.
  • Maak een bord op met een torentje van forel, garneer deze met de koriander, peper en limoen die je achter gehouden hebt en serveer het met bijvoorbeeld yaki onigiri en gegrilde okra

 

Yaki Onigiri & gegrilde okra

Heerlijk smaakvolle geroosterde plakken rijst en gegrilde okra

Ingrediënten

Yaki Onigiri

  • 400 gr sushi rijst
  • 6 eetlepels soja saus
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 3 eetlepels koriander/knoflook woksaus

Gegrilde okra

  • 300 gram okra
  • olijfolie
  • sateprikkers

Instructies

Voorbereiding

  • Kook de sushi rijst voor de yaki onigiri volgens de verpakking.
  • Maak van de sushi rijst plakken van een 5 a 6 cm doorsnede en 2 a 2,5 cm hoogte.
  • Druk deze de rijst heel stevig aan en laat deze helemaal afkoelen.
  • Verdeel de okra over meerdere sateprikkers en smeer deze in met wat olijfolie

Bereiding

  • Meng de sojasaus, sesamolie en woksaus.
  • Als je op open vuur aan het koken bent: Maak in je kampvuur van half opgebrande houtblokken en een ijzeren rekje een provisorische grill.
  • Leg de okra op de grill en grill (met regelmatig draaien) tot de okra er mooi gegrild uitzien.
  • Leg terwijl je de okra grilt de koude plakken rijst op je rooster en grill deze 2 minuten.
  • Draai ze om en smeer dan de gegrilde kant in met de soja marinade
  • Na wederom 2 minuten draai je ze weer om en smeer je de bovenkant in.
  • Herhaal dit tot je elke kant tweemaal ingesmeerd hebt.