Aziatisch gerookte mosselen

Jaren ben ik aan het lobbyen geweest. Jarenlang praten, overtuigen en proberen. Na 10 jaar (!) had ik eindelijk Mevr. OsFa zover: ze wilde de mosselen die ik zelf maakte wel eens proeven. En toen was ze bekeerd (yes!!!!). Nu zijn we weer 10 jaar verder en heb ik spijt van al mijn moeite: voorheen had ik een bak mosselen voor mijzelf, nu moet ik vechten voor een “tweede portie” (no!!!!).

Een tijdje geleden had ik in een opwelling een bak mosselen van de winkel meegenomen. Ik had echter niet opgelet en had (de laatste bak)  kleine mosselen meegenomen in plaats van de jumbo’s die wij normaal eten. EN ik had eigenlijk niet de spullen in huis voor de “standaard” bereidingswijze. En nu?

Op zo’n moment kan je eigenlijk maar 1 ding doen: Freestylen met wat je wel in huis hebt. Na een rondje door de voorraadkasten kwam ik tot de volgende conclusies:

  1. Wat heb ik veel voorraad aan verschillende smaakmakers en langer houdbare ingredienten
  2. Ik moet echt eens beter opletten wat ik al in huis heb voordat ik naar de winkel ga (heb nog 3 blikken kokosmelk staan)

Uit noodzaak is dit recept ontstaan: en daar ben ik blij om! Man wat was dit genieten! De rook, de frisse tonen van citroen en de bite van peper en knoflook maar toch ook de zacht fluwelen laag van de kokosmelk en room…..

Aziatisch gerookte mosselen

Ingrediënten
  

  • 2 kg mosselen kleine: eens geen grote
  • 1 citroen
  • 2 rode pepers
  • 2 bosui
  • 2 tenen knoflook
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 Bouillonblokje (vis)
  • 200 ml slagroom

Extra benodigdheden

  • rookhout (hickory of eik)
  • grote braadslee

Instructies
 

  • Bereid de BBQ voor om indirect te gaan roken op 180°C
  • Spoel de mosselen goed af en verwijder beschadigde en mosselen die zich niet sluiten.
  • Leg de mosselen op het rooster weg van de kolen en laat ze eerst zonder rookhout een minuut of 10 garen.
  • Snij de pepers klein (inclusief zaadjes), rasp de knoflook en snij ringetjes van de bosui.
  • Knijp de BBQ terug naar 150 graden en voeg rookhout toe
  • Warm op een pit de slagroom en kokosmelk lichtjes op en los het bouillonblokje hierin op
  • Zet de braadslee boven de kolen en schenk hier de kokosmelk met slagroom in.
  • Voeg het sap van 1 citroen en de peper, bosui en knoflook en laat dit voor de rest mee pruttelen (af en toe eens roeren)
  • Controleer na 10 minuiten (tijdens het roeren in de braadslee) hoever de mosselen zijn, zodra deze allemaal helemaal open zijn schep je ze in de braadslee en schep je alles eens goed om.
  • Laat dit nog 5 minuten (boven de kolen) in braadslee op de BBQ staan.
  • Haal de braadslee van de BBQ en schep de mosselen in diepbord (of skillet voor een wat robustere presentatie).
  • Serveer met wat donkerbruin oerbrood of mie (maar verse friet kan ook heel goed)

Aanbevolen artikelen

reb: 1