Schotse eend….

Meestal schrijf ik recepten voor complete gerechten of voor een specifieke bereiding van een stuk vlees, vis, groente etc. Nu heb ik ook een heerlijk recept geschreven voor eendenborst. Het resultaat een heerlijk mals stukje eendenborst wat je kan gebruiken in een salade, als hapje bij de borrel, in een roerbak schotel…. net wat jij wilt.

Schotse eend...

Ingrediënten

  • 450 gr eendeborstfilet
  • 450 ml Water
  • 25 gr colorozo/nitrietzout
  • 12,5 gr Bruine suiker
  • 100 ml Scotch Whisky Syrup
  • 10 ml Scotch Bonnet Sauce

Instructies

  1. Verwarm (maar niet koken) in een pan het water en voeg 25 gram zout toe (als je er aan kunt komen gebruik dan nitriet zout: blijft de eend mooi roze van), 12,5 gram bastaard suiker, 50 ml whisky siroop en de Scotch Bonnet Sauce. Laat dit 5 minuten opwarmen en laat het daarna afkoelen naar kamertemperatuur.
  2. Snij de velkant van de eendeborstfilet in met een ruitjes patroon en leg deze in de pekel. Laat dit 48 uur in de koelkast pekelen.
  3. Spoel de eend goed af en dep hem droog met keuken papier. Maal royaal zout over beide kanten van de eend heen.
  4. Bereid een BBQ voor om indirect op 180°C te kunnen garen (maar ook grillen).
  5. Grill de eend met de velkant naar beneden een paar minuten hard direct boven de kolen. Leg nu de eend met de velkant naar beneden in een schaaltje en smeer de vlees kant in met de resterende whisky siroop en zet dit indirect terug op de BBQ.
  6. Na 10 minuten draai je de eend om, pakje het schaaltje goed in aluminium folie en zet dit niet meer terug op de BBQ maar laat je deze 10 minuten rusten.
  7. Snij de eendeborstfilet in mooie plakken en eet het zoals je zelf wilt.