Provençaalse grillworst

Provençaalse grillworst

Ingrediënten

  • 800 gram dunne gedeelte van bloemstuk
  • 200 gram speklappen
  • 12 gram colorozo/nitrietzout
  • 40 gram maizena
  • 8 gram Provençaalse kruiden
  • 10 % ijskoud water
Extra benodigdheden
  • gehaktmolen
  • huishoudfolie
  • grote ovenschaal
  • oven
  • kernthermometer
  • tiewraps

Instructies

  1. leg de gehaktmolen in de koelkast
  2. Snij het vlees (bloemstuk en speklappen) in kleine stukjes
  3. meng het vlees goed met het zout en vries dit aan (kwartiertje / half uurtje in diepvries dus). Door voorzouten en aanvriezen krijg je een goede binding.
  4. Maal het vlees
  5. meng de kruiden, het ijswater en maizena door het gehakt.
  6. Kneed het gehaktdeeg net zo lang tot je "draden" trekt (als je denk ... poeh ik ben kapot: dan ben je halverwege)
  7. Zet het deeg een half uur in een zo koud mogelijke koelkast. Dit zorgt ervoor dat het wat opstijft.
  8. Verwarm de oven voor op een 120 graden
  9. Maar een worst van het deeg en leg deze op een vel huishoudfolie
  10. steek je kernthermometer in de worst en rol de folie zo strak mogelijk op. Terwijl je dit doet kan je de worst nog mooier vormen. Knobbel aan de thermometerloze kant de folie goed strak dicht. Draai aan de andere kant de folie zo strak mogelijk rond de probe of draad van de thermometer en sluit deze goed af met een tiewrap.
  11. Wikkel dit hele pakket nog een aantal maal in huishuid folie (probeer het zo waterdicht als mogelijk te maken)
  12. leg het pakket in een grote ovenschaal en vul deze voor de rest zo hoog mogelijk af met zo heet mogelijk water (niet boven de 80 graden dus geen kokend water).
  13. zet de schaal in de oven en gaar de worst tot een kerntemperatuur van een 70 a 75 graden, draai de worst regelmatig (zeg om het half uur).... Om een idee te geven: dit is "ruw" genomen ongeveer een 15 min per cm diameter: is je worst een 5 cm dik dan zal het ongeveer een uur en 15 minuten duren (maar dat is slechts ter indicatie en afhankelijk van je water en oven temperatuur).
  14. Haal de worst uit het water, zet de oven uit en pak de worst uit. Laat de worst ongeveer een minuut of 5 drogen in de rest warmte van de oven.