Wat mij opviel bij de Spoga beurs

Iedere blogger, journalist of vakblad heeft zijn eigen kijk op wat er te zien was op de Spoga 2018. Spoga? Ehm die zal ik eerst even uitleggen: Spoga is een hele grote beurs in Duitsland voor tuin en tuinbeleving. En bij tuinbeleving zeg je natuurlijk BBQ’s. Deze waren met 2 eigen hallen en een buitengedeelte ook meer dan goed vertegenwoordigd. Maar goed nu terug naar mijn beeld van Spoga 2018…

Op zo’n beurs kan je natuurlijk zeker zijn dat alle grote merken zoals Napoleon, Weber, Kamado Joe, Big Green Egg etc etc vertegenwoordigd zijn. Elk met hun nieuwste snufjes en mooiste apparatuur. Maar ik ben, met dank aan BBQ-Helden.nl, naar deze beurs toe gegaan om dingen te bekijken welke nog niet zo populair of bekend zijn bij de grote massa. En die waren er….

Categorie onbekend

Een bepaalde categorie met apparaten viel mij enorm op: Het nadeel is alleen dat ik zelf nog geen “overkoepelende” categorie heb kunnen vinden of bedenken zoals “ketelbbq’s”, “kamado’s” of “smokers”. Zelfs de fabrikanten gebruiken diverse verschillende (en soms erg mooie) omschrijvingen die variëren tussen “vuurschaal met multifunctionele bakplaat” tot “een hoogstaande combinatie van kunst, socialiseren en buiten koken”. Ik kan begrijpen dat je nu net als mij even het spoor bijster bent over wat ik nu eigenlijk aan het schrijven ben dus laat ik in grote lijnen schetsen wat dit stukje vernuft nu eigenlijk is.

Men neme een vuurschaal, hierop ligt een open ring van veelal staal. Hoe summier deze beschrijving ook is en hoe hij de verschillende apparaten ook te kort doet: hier komt het wel op neer.

Maar waarom vind ik deze dan zo intressant? Dit is vanwege een aantal simpele zaken:

 1. Het sociale aspect van deze “kookzuilen”
  Regelmatig komt het voor dat ik met vrienden aan het BBQ’en ben en dat het er op neer komt dat ik bij de BBQ sta en dan de rest van familie OsFa met de vrienden op de loungebank zit. Een “kookzuil” daarin tegen lokt als het zoete gezang van een sirene het bezoek naar zich toe. Mensen hebben de onweerstaanbare drang om erbij te komen staan en dat maakt deze zuilen zo’n prachtig concept.
 2. Het is een eye-catcher in de tuin
  Hoe je het ook wend of keert een vuurschaal op een verhoging die als een kunststuk in je tuin staat te pronken ziet er gewoon vet uit.
 3. Voor elk niveau kok
  Het is zeer eenvoudig om te beginnen met te koken op deze zuilen: van elke beginnende BBQ’er tot top-chefs, van simpele spiesjes tot tientallen gangen diners je kan het hierop allemaal maken.

Op de Spoga beurs stonden er genoeg aanbieders maar een aantal sprongen er uit in mijn ogen. Ik schrijf dit stuk niet als een vergelijking tussen deze 3-tal merken, elk heeft zijn eigen kracht en “eigen” ding. Een vergelijking zou ze alle 3 geen eer aandoen.

Quan Garden Art

We beginnen gelijk even bij de meest luxe versie van allemaal de Quan Garden Art. Dit merk zet zichzelf (terecht) in de markt als kunst. Waar de meeste zuilen rond zijn is Quan hiervan afgeweken naar een vierkant ontwerp. Maar daar zijn ze niet opgehouden! Als instap zijn er uiteraard de zuilen maar de lijn van producten loopt in zijn geheel door naar een volledige buitenkeuken inclusief spoelbak met een kraan (en ja ook een boiler voor warm water) en dit allemaal uitgevoerd in een strak modern hoekig ontwerp waarbij je ook nog vaak eens de keuze hebt tussen cortenstaal, een zwarte of rvs afwerking. Maar dat was nog niet genoeg: wil je roken? dan hebben ze extra modules om bovenop de zuil te plaatsen waarbij je hem om tovert tot een smoker.

Onderstaande foto-gallerij bevat zowel foto’s welke door mijzelf gemaakt zijn als foto’s van officiële (social) media kanalen.

 

Dutch Outdoor Gourmet (D.O.G)

Waar alle andere zuilen voor een RVS kookplaat hebben gekozen is Dutch Outdoor Gourmet voor een gietijzeren plaat gegaan. Een beetje dwars en tegen de stroom in: I love it! Ik heb nu eenmaal een zware verslaving aan zwart ijzer dus de zware gietijzeren plaat sprak mij direct aan. D.O.G. is ook 1 van de weinige fabrikanten die een laag model aanbied EN de mogelijkheid heeft om rondom de plaat (werk)ruimte te creëren. Vooral het lage model zie ik een toegevoegde waarde: ideaal voor bij een lounge bank maar wel iets minder voor als je kinderen rond hebt lopen.

Onderstaande foto-gallerij bevat zowel foto’s welke door mijzelf gemaakt zijn als foto’s van officiële (social) media kanalen.

 

 

 

Quoco

Last but not least. De Quoco…. Deze kookzuil verdiende een plekje op mijn “opvallende” zaken lijstje doordat ik een uitvoering in de stand zag staan waar ik persoonlijk gelijk verliefd op ben geworden: Een mat-zwarte uitvoering in plaats van een cortenstaal (die hebben ze ook hoor: dat is het basis model). Dit zorgde ervoor dat ik besloot om de stand op te lopen en eens te praten met de eigenaar. Mocht ik nog twijfelen of deze zuil op mijn lijst zou komen om over te vertellen dan werd deze twijfel direct genomen. Als je het hebt over lokaal in combinatie met passie dan zit je hier goed. Quoco komt uit Den Bosch, veel lokaler gaat deze Brabantse stad niet worden voor mij (of hij moet verhuizen naar Eindhoven/Helmond), en Rolf (dat is de man achter Quoco) ademt passie voor zijn zuil uit, maar nog belangrijker hij wil continue feedback en gedachten van de kokende proffesionals waarmee hij staat te praten (ik heb een paar keer staan luisteren terwijl hij met anderen aan het praten is): wat valt je op, wat zou er beter kunnen, wat voor suggesties heb je? En dat heeft nu al geresulteerd in diverse accessoires zoals een luxe werkbank en “persoonsbescherming” (schorten/handschoenen).

Onderstaande foto-gallerij bevat zowel foto’s welke door mijzelf gemaakt zijn als foto’s van officiële (social) media kanalen.

 

Bonus

Los van alle kookzuilen, kamado’s, elektrische, gas en houtskoolbbq’s was er nog 1 partij die er echt springt en een extra vermelding waard is. Welke fanatieke en handige BBQ’er droomt er niet van om een UDS te maken (Ugly Drum Smoker)… Klauwe heeft dit idee bij de hand genomen en is hier een stap verder in gegaan. En dat resulteert in een prachtige mooi apparaat wat er op het eerste oog uitziet als een vat. Niet meer en niet minder. Totdat je dichterbij gaat kijken. Door een ingenieus systeem is dit een alles kunner van roken tot grillen een “Klauwe” draait zijn hand er niet voor om. En door extra uitbreidingen wordt je als BBQ’er helemaal wild van een Klauwe.

 • Een asado-plank opzet (op de beurs stond het prototype).
 • Een braai module
 • Een vriendschapsring (waardoor je deze “ton” tot een kookzuil kan ombouwen)

Zeker de moeite waard om eens te bekijken op Klauwe