Passie voor paling!

Een van mijn allereerste herinneringen als kind zijnde was dat ik samen met Opa (en Papa) en mijn grote broer op paling gingen vissen. Het gevecht met de paling om deze in een emmer te doen, en ik zweer je dat de palingen toen echt monsterserlijk groot waren! Okay ik was zelf nog maar een dreumes dus waarschijnlijk waren ze gewoon even groot als nu. Midden jaren ’80 was er nog geen verbod op vangst voor eigen consumptie (voor zover ik weet) dus als extra bonus na het zware werk was een heerlijk stukje gebakken paling.

Veel is er veranderd in de jaren en de vangst is nu gereguleerd en zeker niet meer voor consumptie in Nederland (terugzetplicht). Maar dat is niet voor niets. Palingen zijn nog niet met uitsterven bedreigd in de natuur maar ze staan wel al op de “watchlist” van diverse organisaties. Als een reactie hebben vele supermarkten paling ook uit hun assortiment gehaald en zul je de toevlucht toch echt in de visboer op de markt moeten zoeken.

Paling is voor mij een luxe waar ik bij elke hap weer terugdenk aan mijn jeugd, soms heb je dat wel eens met eten. Nu ik de laatste jaren veel met lokale ingrediënten bezig ben kon ik mezelf wel voor mijn kop slaan. Die luxe en die jeugdherinneringen: Er zit op nog geen 750 meter van mijn huis een paling kwekerij! En dan ook nog eens een kwekerij waarvan de palingen blijkbaar voor excellente kwaliteit staan gezien het feit dat vele restaurants specifiek de naam van de kwekerij op de kaart erbij vermelden.

Dan kan je als foodie en blogger maar 1 ding doen: contact zoeken met die kwekerij! Na een aantal mailtjes en telefoontjes werd ik uitgenodigd om eens langs te komen voor een privé rondleiding.

De Rijpelaal

Palingkwekerij De Rijpelaal is nu intussentijd al meer dan 25 jaar een begrip. In 1988 besloot Johan Meulendijks om naast zijn varkenshouderij een kleine palingkwekerij op te zetten. Na jaren van vallen en opstaan kreeg hij de kunst van het kweken onder de knie en was een succesverhaal geboren. Door een niet afziende passie voor paling en doorzettingsvermogen maakte Johan ook het roken zich volledig eigen en de zaken liepen goed.

Toen hij de kwekerij al 10 jaar draaiende had sloeg voor veel (Brabantse) varkenshouders het noodlot toe: de varkenspest raasde als een gek door de stallen en vele varkenshouderijen werden geconfronteerd met grote problemen. Dit was het moment dat Johan besloot om het roer om te gooien. Palingkwekerij Meulendijks hield op met bestaan, de varkenshouderij werd verkocht en Palingkwekerij de Rijpelaal zag het licht. De nieuwe kwekerij werd anders op poten gezet en de eerste kweek met glasaal (voorheen kweekten ze met pootaal – later in dit stukje geef ik hier meer uitleg over) was in 1999 een feit. Door de eigen blik op hoe het allemaal moest, 10 jaar ervaring met vallen en opstaan resulteerden in een zijde zachte paling die wegsmelt op de tong.

Sinds 2007 was zoon Paul ook al in het bedrijf werkzaam maar in 2012 stapte hij in het bedrijf als mede-eigenaar met de achterliggende gedachte dat “vaders” het ook eens rustiger aan kon gaan doen (maar laten we eerlijk zijn: we kennen allemaal wel de kleine familiebedrijven waarbij de oprichter (de vaders en opa’s van de huidige eigenaren) eigenlijk nooit echt stopt. De nieuwe generatie bracht ook vernieuwing: Online verkoop van de paling.

Na diverse “kleine” uitbreidingen (o.a. andere het palingpaviljoen in 2014 waar menig toeristen van hun fiets gestapt zijn) werd er besloten om in 2016 uit te breiden en de oude kwekerij te renoveren. Zoals gewoonlijk loopt dat niet altijd op rolletjes maar in 2017, precies in het 29e jubileum jaar, werd de nieuwe kwekerij dan echt voor de volle 100% afgerond en in gebruik genomen.

Bovenstaande historie is geschreven op basis van de eigen historie op de rijpelaal.nl en de gepassioneerde uitleg van Paul tijdens mijn rondleiding.

Paling – Geen snelle flitsende business maar wel steeds moderner.

Terwijl Paul mijn rondleidde in de kwekerij werd mij al 1 ding heel snel duidelijk. Hier zit ambacht en passie achter! Paling kweken is geen snelle business maar vraagt echt om jaren van liefde, inzet en ervaring om na een aantal jaar een mooi product te kunnen leveren. We hebben het al snel over werkdagen van heel heel heel vroeg in de ochtend tot ver in de avond. En dan heb ik het nog niet over de nachtelijke alarmen die er van de diverse systemen komen waarbij de aandacht van Paul nodig is.

Stilstand is achteruit gang! Paul heeft daarom ook vol ingezet op verduurzaming en modernisering van de palingkwekerij. Aan “de achterzijde” wat mensen nooit zien is er bij de modernisering een klap duurzaamheid gerealiseerd waar je u tegen zegt. Er is een eigen bron geslagen en het verwarmen van het water gebeurd door middel van eigen warmtepomp die honderden meters de grond in gaat. Dit zijn allemaal dingen waar je als normale consument niet bij stilstaat maar waar ik als foodie waarde aanhecht: koste noch moeite is gespaard om de palingkwekerij milieutechnisch te verduurzamen en een leefomgeving voor de palingen te creëren waar deze zo stress vrij als mogelijk kunnen opgroeien tot mooie (en heerlijke) palingen.

Niet alleen voor de lokale mensen maar voor iedereen!

Na veel uit proberen met verschillende verpakkingen en koelmethoden is er een verzendmethode gevonden waarmee een grote stap is gezet bij het online verkopen van paling. Veel BBQ’ers en liefhebbers van goed vlees weten steeds meer de weg te vinden naar online slagers en de Rijpelaal biedt op https://www.palingkopen.nl het zelfde gemak. Niet meer op een zaterdag naar de markt om bij de visboer een pondje gerookte paling te halen, maar zeer eenvoudig thuis vanuit de luie stoel is de overheerlijke paling van de Rijpelaal niet alleen meer voor lokale mensen of restaurants beschikbaar maar voor iedereen.

Conclusie

Paul laat met zijn passie en inzet het bloed in mijn aderen sneller stromen. Ik haal regelmatig aan dat ik, als ik de keuze heb, voor producten van een lokale onderneming met een onvoorwaardelijke liefde voor zijn bedrijf en zijn dieren zal kiezen. Nou: ik weet waar ik mijn paling haal! Mocht je ooit als toerist fietsen in de peel: maak een omweg via de Rijpelaal en ga lekker op het terras zitten voor een broodje paling, mocht je in de regio wonen (Helmond / Eindhoven) het is de paar kilometer rijden echt meer dan waard! Mocht je te ver weg wonen bestel het dan met een gerust hart op https://www.palingkopen.nl je zult niet teleur gesteld zijn.

Bonus tip!

Hou regelmatig de site van https://www.rijpelaal.nl in de gaten! Als er een open dag is dan is het zeker de moeite waard om deze te bezoeken. Je krijgt een inzicht in de wereld van paling waar je versteld van zult staan, al haar geheimen en leuke feitjes. Dit is zoveel informatie dat ik er nog uren over kan schrijven maar het plezier om de passie van Paul en zijn personeel wil ik jullie niet onthouden en ik zet: ervaar het zelf als je de kans hebt.