Een bezoek aan de DubbelDoel dames.

Als beginneling ben je op zoek naar een stukje vlees en verdiep je je in alle online slagers en hun assortiment. Bij bbquality.nl viel mijn oog al snel op “dubbeldoel” rundvlees en het verhaal er achter. Omdat ik zo bewust en diervriendelijk probeer te komen sprak dit principe mij aan en had ik mijn “eigen” voorkeur gevonden.

Als je dan de kans krijgt om een rondleiding te krijgen bij Heijdra grijp je deze natuurlijk met beide handen aan…

Sorry, ik begin eerst even met veel tekst maar hou vol: er komen ook nog foto’s hoor 😉

Laat ik eerst beginnen met uit te leggen waarom ik een voorstander ben van DubbelDoel. Ik kan hier zelf een heel mooi stukje over schrijven of ik kan de uitleg van het internet lenen:

De Hollandse DubbelDoel koe

Melkkoeien worden geselecteerd om veel melk te produceren van een hoge kwaliteit. Ook de fokkerij is daar vooral op gericht. Bij melkvee heb je ook veel verschillende rassen zoals Frisian Holstein, Groninger Blaarkop, Fries Roodbont en vele kruisingen. Sommige van deze rassen zijn typische dubbeldoelrassen en hebben iets minder aanleg voor hoge melkproductie en iets meer voor vlees, zoals o.a. het Fleckvieh ras.

Van de melk van Nederlandse melkkoeien wordt een grote verscheidenheid aan producten gemaakt. Alle melkveehouders worden door hun melkfabriek gecontroleerd op gebied van Hygiëne, Diergezondheid, Antibioticagebruik, Voer en Drinkwater kwaliteit, Mestproductie en Verduurzaming van de veehouderij.  Deze controles worden uitgevoerd door een onafhankelijke instantie.

Tot voor kort was het gebruikelijk dat alle koeien van melkveebedrijven aan het einde van hun leven direct naar het slachthuis gingen. Van bijna de hele koe werd zogenaamd snippervlees gemaakt ten behoeve van de productie van hamburgers en gehakt.

En dit vind Heijdra (en ik) zonde: na een heel leven hard werken wordt je gedumpt in een kiloknaller knakworst….

Een deel van de Hollandse melkkoeien is na haar carrière als melkkoe erg geschikt om te zorgen voor een mooi stukje kwaliteitsrundvlees. Daarmee dienen deze koeien een dubbel doel, namelijk de productie van melk en van een goed stukje vlees. Hier komt de term DubbelDoel koe vandaan.

Sinds 2015 zoekt Heijdra de samenwerking met Nederlandse melkveehouders. Als een melkveehouder een gezonde koe heeft die minder melk gaat produceren, belt hij Heijdra op en gaan ze de koe bekijken.

Wanneer ze het samen eens worden over de prijs, komt de koe naar IJsselstein. Daar zorgen ze ervoor dat deze koe na haar carrière als melkkoe, in ruime strohokken en met goed voer en veel frisse lucht kan uitrusten en uitgroeien tot een volwaardige vleeskoe. Deze all-inclusive vakantie duurt gemiddeld zo’n 120 dagen. Het nieuw aangezette vlees is heerlijk mals en heeft de ouderwetse rundvleessmaak.

Doordat ze dit centraal organiseren en de keten in eigen hand hebben, kunnen wij als afnemer van dit mooie vlees wekelijkse een relatief uniforme kwaliteit beloven. Zij kennen de herkomst van A-Z.

#BBQChallengeDD

Op 5 augustus 2017 plaatste Anita Heijdra op Smoke & BBQ (de grootste Nederlandse bbq groep op facebook) een oproep.

Van onze #DubbelDoel koeien is het zogenaamde Bloemstuk tot nu toe erg moeilijk te verkopen. In het kader van #SamenSterk vraag ik daarom jullie hulp.
Wie durft de uitdaging aan om een mooi, bruikbaar recept te bedenken waar we liefhebbers mee kunnen prikkelen om dit mooie rundvleesonderdeel te leren waarderen?

Nou die uitdaging durfde ik wel aan. Ik ben er 10 minuten voor gaan zoeken, uitgebreid aan het googlen geslagen naar Bloemstuk en zelf ook al de conclusie getrokken dat dit een onder gewaardeerd stukje vlees is maar waar zoveel mee kan. Ik heb een recept verzonnen (hierover zometeen meer) en ingestuurd. En jawel: of ik even een stukje bloemstuk wilde komen ophalen….

De rondleiding

Na wat heen en weer gechat om een afspraak te maken is familie OsFa in de auto gestapt en op een mooie zonnige zaterdag naar IJsselstein gereden. De gehele weg hoorde ik enthousiast “koetjes kijken” vanaf de achterbank.Na een rit van iets over een uur kwamen we aan op de boerderij. Gewoon een relatief kleinschalige stal, geen massa productie maar “normaal” in mijn ogen, zoals ik van vroeger van het Zeeuwse platteland gewend ben.

Hartelijk werden we ontvangen door Anita (en een paar andere nieuwgierige dames) op de enige plek waar we ontvangen horen te worden op een boerderij: midden in de stal. Ik vond het prachtig om te zien hoe mijn zoon reageerde op de stal: eerst even “papa… poepies” (tsja jongen dat hoort er bij) maar daarna steeds dichter en dichter bij de koeien (en onmisbare erf-hond).

Uiteraard beginnen we de rondleiding met een uitleg over DubbelDoel. Het verhaal kende ik natuurlijk al maar om het te horen van Anita midden in de stal met de DubbelDoel dames loeiend rond je…

De passie en rotsvaste overtuiging dat “ze” bezig zijn met iets goeds raakte mij wel. Dit is geen standaard vee-bedrijf maar een vee-bedrijf met een doel, een missie. Ik weet wel dat als ik de volgende keer mijn tanden in een stukje DubbelDoel rund vlees zet dat me dit nog meer gaat smaken.

Ik ben dan zelf wel een Zeeuw die enige ervaring heeft met een boerderij maar dat is allemaal via via vriendjes die wel in “de buiten” wonen terwijl ik uit “het dorp” kom maar ik weet ook niet alles over “boeren”. Zelfs buiten het verhaal van DubbelDoel nam Anita alle tijd (volgens mij zelfs te veel tijd) om alle vragen van Petra (mevr. OsFa) en mij te beantwoorden hoe simpel ze misschien ook waren in haar ogen.

Met een aantal folders, posters & stickers (voor de koffer) en een bloemstuk (welke iets groter uitviel dan gedacht en nu tijdelijk in de diepvries ligt bij mijn zwager) keerden wij weer huiswaarts. Vooral de reactie van Mevr. OsFa vond ik een mooie afsluiter: Dit was gewoon zoveel interessanter dan ik gedacht had van te voren.

 

Zelf ook DubbelDoel proeven of kopen?

Dat moet je zeker doen! Nee ik heb geen aandelen in Heijdra 😉 maar wil wel graag een aandeel hebben / bijdrage leveren in het gedachten goed van DubbelDoel. Als je de mogelijkheid hebt koop dan eens een stukje DubbelDoel! Het is (gelukkig) niet een massaproduct wat bij elke supermarkt te koop is maar voornamelijk bij regionale Slagers, zie hier een lijst met klanten van Heijdra. Dit is onder andere voor mij niet echt overal in de buurt maar gelukkig is er ook nog een online shop welke kwaliteit en herkomst zeer hoog in het vaandel heeft die ook DubbelDoel verkoopt: BBQuality.

Waarbij ik jullie ook nog wil wijzen op een zeer mooi stukje wat Claus van BBQuality geschreven heeft:

Biologisch, Beter Leven of Duurzaam? Ik weet het niet meer, hoor.