Van opgelicht naar opgelucht

Misschien is het opgevallen, misschien ook niet. De laatste tijd is de BBQ hier weinig tot niet aan geweest. De reden hiervoor was vervelend en frustrerend. Kort samen gevat: Ik ben opgelicht. Maar dankzij een aannemer die alles op alles zetten om ons (Mevr. OsFa en ik) vertrouwen in de “aannemers branch” te herstellen is het allemaal goed gekomen…. (uiteindelijk).

Hoe het allemaal begon

Al ver voordat ik begon met uitgebreid BBQ’en droomden Mevr. OsFa en ik al van een mooi veranda / overkapping achter ons huis. Wij leven zomers praktisch buiten, sterker nog in het eerste huis waar wij samenwoonden sliepen we zelfs buiten in de zomer. Wat is er dan mooier dan een overkapping in de tuin met een lekkere lounge hoek er in? Die droom hadden we al ruim 3 of 4 jaar. De laatste jaren is natuurlijk de hoeveelheid BBQ’en van mij enorm toegenomen en de wens voor een overkapping alleen maar groter.

Maar als je het doet moet je het doen zoals je het liefste zou willen: een mooie houten overkapping met dichte zijwanden en pittoreske hekjes. Een paar lichtstraten van 1×1 in het dak voor het licht (en om ‘s avonds naar de sterren te kunnen kijken). In ons hoofd hadden we het al helemaal helder en in onze fantasie was hij al gebouwd.

December is een iets slomere maand voor aannemers en zodoende zie je dan nog wel eens advertenties met acties voorbij komen op diverse FB-groepen of marktplaats. Ons viel al heel snel een klusbedrijf op genaamd “klusbedrijf Firat”. Wat we aan foto’s zagen zag er goed uit en na een paar afspraken was de deal rond: Hij wist precies wat wij wilden, dacht mee met ons en kwam met een acceptabele prijs. Aanbetaling gedaan, afspraak gemaakt wanneer hij zou gaan beginnen. Dit was in november 2018, in december had hij nog ruimte (het was 2 dagen werk) en de week voor kerst zou onze droom eindelijk gerealiseerd gaan worden na jaren van dromen.

En toen ging het fout

Het begon fout te gaan met zijn auto, hier waren blijkbaar grote problemen mee en zodoende moest de begin datum verschoven worden. Overmacht is vervelend maar kan gebeuren. Nieuwe afspraak gemaakt en dan maar 2 weken wachten, we droomden al zo lang dus die twee weken kon nog wel. Hij zou op de bewuste dag om 11.00 bij ons beginnen: eerst moest hij ons hout gaan ophalen en daarna gelijk naar ons komen. Maar hij moest meerdere zaken af en heeft die dag uiteindelijk alleen het hout geleverd. (dat hij vergeten was dat de kap 4 meter moest worden i.p.v. 3 was hij even vergeten dus hij moest opnieuw hout bestellen even terzijde). Vergissen is menselijk dus wij zochten er niets achter.

Na een paar dagen wachten was het eindelijk zover: de poeren gingen de grond in en de dragende constructie werd opgebouwd. Dit ging er nogal amateuristisch aan toe (zeker voor iemand die ervaring had met houten veranda’s) maar aan het eind van de eerste dag stond een groot gedeelte van de dragende constructie er. En een paar dagen later gingen de dakplaten er op en kwamen de overige balken in de constructie.

Er vielen mij toen een paar dingen op waar ik niet helemaal blij mee was, aangezien hij een week later zou komen om de dakramen te plaatsen heb ik deze besproken met hem en dit zou allemaal netjes afgewerkt gaan worden. Maar wat was er dan niet goed? Nou eigenlijk stiekem best wel veel.

De dakplaten die er opleggen waren al krom toen ze er opgingen en zaten vol met vuil en voetstappen. De overstek balken zouden een schuine zijde krijgen. Los van het feit dat er 1 balk geen overstek had waren de zaagsnedes, ehm, allemaal verschillend. Geen enkele was gelijk en sommige waren zelfs taps gezaagd. Lelijk en amateuristisch maar er was gelukkig nog genoeg ruimte om te corrigeren.

En dan heb ik het nog niet eens over mijn vraagtekens bij de draagbeugels: sommige balken hingen nog maar een halve tot hele centimeter in de balken.

Maar goed.. zou allemaal netjes gemaakt worden en we zouden trots en blij zijn als het helemaal klaar zou zijn.

Maar toen ging het dus echt fout

De smoesjes en de leugens die wij toen voorgeschoteld kregen begonnen klein en onschuldig maar werden steeds groter en onzinniger. De ene dag zeggen dat je de lichtkoepels besteld hebt (in Eindhoven) en 3 dagen later zeggen dat je vast staat in Rotterdam omdat je ze daar moest halen? ‘s Avonds om 19.00 zeggen dat je onderweg terug bent en dat je de koepels achter in de bestelauto hebt liggen maar dan 2 dagen later zeggen dat je met pech langs de weg staat onder weg om de koepels te gaan halen? (maar ze lagen toch al in de auto??). Niet klopte meer van het verhaal, elke keer als we een afspraak met Firat (klusbedrijf Firmad) werden de uitvluchten onzinniger.

De maat was vol

Na de zoveelste leugen hebben wij Firat op de hoogte gesteld dat wij de zaak gingen aanmelden bij onze rechtsbijstand omdat wij ons opgelicht/besodemieterd voelen. Wat denk je dat de reactie was? Wij werden op Facebook en alle andere media geblokkeerd. Hij veranderde officieel zijn bedrijfsnaam naar Klusbedrijf Quality en bleef ons en de rechtsbijstand gewoon negeren (of gaf weer het zoveelste smoesje).

Tijdens het wachten totdat het zoveelste termijn verstreken was mochten wij al “herstel” offertes gaan aanvragen om eventueel deze kosten op hem te verhalen. Wij dus een aantal andere aannemers gezocht en deze langs laten komen. Een van deze aannemers reageerde al zeer medelevend en begrijpend naar ons toe. Toen deze echter bij ons over de vloer was voor een offerte kon ik wel door de grond gaan: De constructie was niet amateuristisch maar ondeugdelijk. Wist ik veel dat je om de 50cm dragende balken moet hebben… ik had er 11 a 12 moeten hebben: ik had er 4! Dit was nooit genoeg om het dak met dakkoepels te dragen! Het gebruikte hout? Dat was B dan niet C kwaliteit en de platen op het dak? Tweedehands (als ik geluk had).

Van herstel was er dus al gelijk geen sprake meer: enige oplossing: afbraak en opnieuw bouwen. Kosten? Tweemaal het budget wat we origineel hadden en daarvan ben ik ook nog een gedeelte kwijt doordat ik al aanbetaald aan die oplichter had.

Direct gevolg?

Ik ben in een burn-out geschoten, ik ben er emotioneel helemaal aan onderdoor gegaan. We zijn gewoon besodemieterd waar we bij stonden, met open ogen… en door gladde praatjes zie je het niet eens aankomen! Persoonlijk schaamde ik me dood. Durfde het niet eens te vertellen tegen sommige mensen. Ik, sceptisch zoals ik ben, gewoon er in getrapt? Ik twijfelde aan alles. Het enige wat me nog functioneerde hield was mijn gezin en mijn werk (best apart, mijn werk hield me op de been terwijl normaal dit juist de burn-out factor is).

Op een gegeven moment ben ik over mijn schaamte gekropen en heb ik een stuk op facebook geschreven waar ik de oplichten met naam en toenaam noemde. Beetje op het randje maar nog steeds aan de juiste kant van de wet omdat ik mensen waarschuwde voor hem. Wat er toen gebeurde? je houdt het niet voor mogelijk….. binnen 24 uur had ik contact met 21 (!!!!!!) gedupeerden. Dit verhaal krijgt nog een staartje voor Firat.

Maar nu dan????

Maar ja… Wij zaten dus met een potentieel gevaarlijke constructie in de tuin, ik had al grote gedeelte van de tuin “bouwklaar” gemaakt: buxus verwijderd, elektra afgesloten en anders gelegd. De halve tuin lag overhoop. Wij als buiten-levers in de zomer: dit kan gewoon niet zo blijven staan….

Na veel piekeren, puzzelen toch de knoop doorgehakt: elk potje wat we hadden afgeroomd of verschoven. Dag budget voor een buitenkeuken, dag budget voor deze blog. Maar er moest actie ondernomen worden, laten zoals het was? Geen optie: mini-me kon niet eens met vriendjes buiten spelen….

Dan toch? Ja wel: De droom komt uit!!!!!

Met flink wat rekken, trekken en gewoon brutaal doen lukte het om het geld bij elkaar te krijgen! INTO LED kwam me tegemoet (inruil voor vermelding hier – iets waar ik helemaal geen probleem mee heb) en gaf me korting op de lampen. Marc van de Greef van Design 71 (site en facebook) toonde zich een ware vakman met de hart op de juiste plek. Al onze (domme) vragen werden zonder probleem beantwoord: vooraf maar ook tijdens de bouw (sorry Marc maar ik vertrouwde echt niets meer).

4 maanden van ruzien, herhaaldelijke berichten naar Firat, ontelbare vloek en tier momenten was het zover: De oude constructie ging plat (wat iets te makkelijk ging omdat er balken helemaal niet vastgeschroefd waren) en de nieuwe overkapping werd gebouwd. Elke keer als ik thuis kwam was ik stil en overdonderd. De droom die een nachtmerrie was geworden werd stukje bij beetje door het vakwerk van Marc weer een droom… en een droom die werkelijkheid werd… eindelijk!

Eerlijk is eerlijk, en ik schaam me er niet voor: de voorlaatste dag stond ik ‘s avond onder de overkapping en keek rond me, wetende dat over 24 uur het laatste werk zou gebeuren: het plaatsen van het veiligheidsglas in de lichtstraten… ik heb op dat moment heel heel heel veel moeten slikken de droom van ons is werkelijkheid….

En wat voor overkapping (klik vooral op het plaatje voor een echt mooie grote versie)!!!! Dit was onze droom en is nu werkelijkheid: Marc, vanuit de grond van mijn hart: bedankt.

Na 4 maanden troubles kunnen eindelijk mijn BBQ’s uit de opslag en kan ik (voor zover mijn budget het nog toelaat – want dat is opgegaan aan de overkapping zelf) weer gaan vlammen!