Tijd voor eens wat anders: tijd voor irori!

Veel BBQ’ers van beginneling tot ver gevorderde zal het zeker wel al opgevallen zijn dat je veel yakitori op dit moment voorbij ziet komen op verschillende social media. Dat is oprecht een trend te noemen, en ook een trend waar ik blij van wordt. Ik heb stiekem wel een voorkeur om allerlei lekkere dingen op een stokje te prikken en dat af te grillen. Zeker met een yakatori grill van bijvoorbeeld Stokes BBQ¬†steel je hier als pitmaster echt de show mee. Maar toch blijft daar altijd 1 klein min-puntje aan zitten: Als pitmaster ben je eigenlijk continue bezig en kan je niet even bij je gasten zitten. Kan dat ook anders?

Een tijd geleden zag ik in een serie een irori restaurant voorbij komen en mijn interesse was gewekt, de kok zit eigenlijk gewoon “aan tafel” bij de mensen.¬† Laat ik eerst even uitleggen wat een irori is:

Een irori is een traditionele indoor, in de grond verzonken, haardplaats die men veel vind in oude Japanse huizen waar men boven en langs kookt. Het is dus echt een kookplek waar mensen samenkomen om te zitten en eten.

Mevr. OsFa vond het een beetje ver gaan om een gat in ons laminaat te zagen dus ik moest iets anders gaan verzinnen. Zodoende kwam ik op een zeldzaam filmpje uit over een DIY (do it yourself) irori die je ook gewoon op een tuintafel kan zetten (WAARSCHUWING: mits je er een extra plank onderlegt inverband met warmte).

Genoeg gepraat: tijd om een irori te gaan maken!

Wat heb je nodig?

  • Een grote aluminium bak of een grote braadslede met hoge rand.
  • Speelzand
  • water
  • Een extra plank die groter is dan je bak (of je moet een mooi gat in je keukentafel willen)
  • Brandstof
  • spiezen naar keuze.

Voor dat ik verder ga wil ik even de brandstof uitlichten: op zich kan je een irori met elke soort briketten of houtskool maken maar een hoge temperatuur¬†en¬†zo min mogelijk “as” is hier echt wel een pluspunt. Zodoende heb ik ervoor gekozen om mijn gekoesterde voorraad van Greek Fire¬†aan te spreken. Ik ben zo verliefd op deze houtskoolbriketten dat ik ze eigenlijk zo min mogelijk gebruik en alleen voor mijn speciale, beproefde gerechten gebruik (ik vind het zonde als ik een experiment verpest ik dan ook mijn lievelingskolen daaraan opgemaakt heb).

We gaan bouwen!

Als eerste gaan we het speelzand nat maken, niet doorweekt maar gewoon heel licht vochtig. Als je net een nieuwe zak hebt gehaald dan is het waarschijnlijk al “klam” genoeg. Als je er figuurtjes mee kan maken zonder dat ze uit elkaar vallen das is het goed.

Op het einde van deze uitleg zal ik de grotere foto’s ook neerzetten.

In de foto’s zie je een aantal spiesen: deze recepten volgen op zeer korte termijn.
Vul de aluminium bak met laagjes zand waarbij je elke keer de laag heel goed aandrukt. Ga hier net zolang mee door tot de bak helemaal tot de rand toe gevuld is. Klop het zand nog eens extra goed aan. Hoe steviger het in je bak zit des te makkelijker kan je de spiesen er dadelijk in zetten.
Kijk hoeveel kolen je ongeveer nodig hebt om in het midden een strook hitte te maken. Mocht je normale kolen gebruiken hou er dan rekening mee dat een dubbele laag met daarop een enkele laag het beste werkt. Mocht je houtskool of net als mij Greek-Fire gebruiken moet je gewoon even kijken hoe het uitkomt met stukken.

Zorg er voor dat je kolen ECHT goed heet zijn (en niet zoals ik dat de middelste nog niet helemaal goed aan was).

Leg een extra plank op de tuintafel en zet hierop de irori met de gloeiend hete kolen.

Prik nu je spiesen met schuin in het zand zodat het bovenste gedeelte boven de kolen hangt.

De stralingswarmte vervliegt relatief snel dus door het schuinplaatsen zorg je er voor dat je een gelijkmatige warmte verdeling krijgt. Draai de stokjes af en toe en knabbel deze lekker op zodra ze klaar zijn.

Dat is het dan. Een zelf gemaakte irori om weer eens iets anders te doen als je gasten krijgt. Heerlijk voor een zomeravond, de irori midden op tafel, een (gekoelde) schaal met spiesen erbij en eten wanneer het uitkomt.

Laat je het me weten als jij het ook geprobeerd hebt?

In theorie zou het mogelijk moeten zijn om dit ook binnen op de keukentafel te doen aangezien een irori van oorsprong een indoor-kookplaats is.
Echter dan moet je huis zeer goed geventileerd zijn EN je koolmonoxide melders hebben.

Ik adviseer om dit NIET binnen te doen aangezien ik niet verantwoordelijk wil zijn voor levensbedreigende situaties omdat de woning minder goed geventileerd was dan gedacht!