Review Green Mountain Grill Daniel Boone (en een beetje uitleg wat een pelletsmoker is)

Wat doe je als je als BBQ-fanaat als je de kans krijgt om een Green Mountain Grill (GMG) pellet smoker te testen? Die kans grijp je met beide handen aan! Ik had vanuit catering en algemeen spelen wel al eens vaker sporadisch met een pelletsmoker gewerkt maar nu kon ik mij eens goed gaan uitleven en van alles en nog wat gaan proberen. Voordat ik gelijk de Daniel Boone ga bespreken zal ik eerst wat uitleg geven over wat een pelletsmoker is.

Wat is een pelletsmoker en wat zijn de voordelen?

Kort samengevat: de snelheid van elektrisch, het gemak van gas en de smaak en geur van houtskool. Dat klinkt als een fantastische reclame spreuk maar het klopt wel.

Pellets?

Laten we als eerste de brandstof eens nader uitleggen: de pellets. Steeds vaker zie je in (vakantie)huizen waarbij er een pellethaard staat, misschien komen deze pellets je daar bekend van voor. De pellets van deze haarden zijn op 1 ding na exact hetzelfde als pellets die in een smoker gebruikt worden. Het verschil zit in het hout wat gebruikt wordt. Voor een haard kan er allerlei soorten hout verwerkt zitten vanuit allerlei verschillende bronnen. Hierdoor bestaat de kans dat er ook “vervuiling” tussen zit. En vervuiling willen we voorkomen als we aan het BBQ’en zijn (we gebruiken toch ook geen hout met verfresten om boven te koken). Pellets voor een smoker zijn 100% puur hout en alleen hout welke geschikt is om mee te roken.

Het principe waarop pellets worden gemaakt is simplistisch gezegd heel eenvoudig: onder hoge druk wordt zaagsel van hout samengeperst. Hierdoor ontstaat pellets. Bij smoker pellets worden geen extra bindmiddelen toegevoegd: de glanzende buitenkant wordt puur veroorzaakt door de oliën die vrijkomen onder hoge druk.

Er zijn verschillende fabrikanten die pellets aanbieden in verschillende hout “smaken”. Afhankelijk van de fabrikant heb je de keuze uit blends (waarbij er meestal een drietal verschillende houtsoorten gemengd zijn), pure blends (waarbij er 1 hoofd “smaak” hout in zit met een neutrale hout) en pure (waarbij er dus maar 100% van 1 houtsoort inzit).

Deze uitgebreide mogelijkheden hebben in mijn ogen al gelijk 1 groot voordeel: Bij het “normaal” roken gebruik ik vaak verschillende houtsoorten zodat ik kleur en smaak kan combineren. Door middel van de blends is de keuze een stuk gemakkelijker.

Maar hoe werkt een pelletsmoker dan?

Hiernaast zie je een schematisch overzicht van een Jim Bowie van Green Mountain Grills. Dit is het grote broertje van de Daniel Boone die ik heb mogen testen. Aangezien dat deze in grote lijnen alleen in formaat anders is gebruik ik dit voorbeeld om het uit te leggen. Om de basis van een pellet smoker te begrijpen beperk ik me alleen tot de volgende onderdelen: De hopper (pellet opslag), auger (schroef of wormas), firebox (verbrandingskamer), auto igniter (automatische ontbrander) en combustion fan (verbrandingsventilator).

Het hele proces gaat van links naar rechts dus daar gaan we: Vanuit de hopper worden door de wormas de pellets getransporteerd naar de ontbrandingskamer. In deze ontbrandingskamer zit een ontsteker die er voor zorgt dat de pellets gaan smeulen / branden. Door middel van een ventilator wordt de zuurstof toevoer naar de verbrandingskamer geregeld en daarmee dus ook de temperatuur.

Uit de uitgebreide ervaring met de Daniel Boone en de minimale ervaring met andere merken ben ik er achter gekomen dat dit behoorlijk rap gaat. De ene pelletsmoker reageert sneller dan de andere op temperatuurswijzigingen dan de andere maar onder de streep genomen:

Mijn oven binnen is trager met op temperatuur te komen en trager met het aanpassen van temperaturen na het draaien aan knoppen van mij dan deze smokers!

Sterker nog: door de eenvoudige bediening door middel van toetsen (of app) zijn pelletsmokers (en zeker de Daniel Boone) makkelijker te bedienen dan die eerder genoegde oven (en dan heb je ook nog eens rooksmaak: wat wil je nog meer).

Maar nu: de Daniel Boone!

Dankzij Taste of Smoke en Green forest heb ik een aantal weken de beschikking gehad over een Green Mountail Grill – Daniel Boone. De Daniel Boone is voor normale consumenten de “middelmaat” (let op! voor normale consumenten: de Pig Rig laat ik even buiten deze vergelijking). Er is nog een kleinere maat (de Davy Crockett) en een grotere (de Jim Bowie). De Daniel Boone is er zowel in zwarte uitvoering als een uitvoering met een rvs deksel.

Het uitpakken / monteren.

De Boone wordt bijna volledig gemonteerd geleverd. Je kan niets fout doen met de computer onderdelen of met het plaatsen van de wormas. Alles is namelijk al gemonteerd. Het enige wat je moet doen zijn de wielen en de pootjes te monteren, de hopper te vullen en dan ben je er klaar voor. Deze ervaring heb ik opgedaan bij het monteren van een andere Boone, nu om te testen had ik namelijk een gebruikt model gekregen.

Het eerste wat direct opvalt is het deksel. Bijna alle pelletsmokers hebben een traditionele ronde bovenkant (als een ton die op zijn kant ligt). Echter Green Mountain Grill wijkt hierin af en heeft een puntdak. Op deze manier krijg je een veel grotere hoogte waarin je kan werken. Ideaal voor bijvoorbeeld een Beercan Chicken.

Zoals je mag verwachten is de pelletsmoker (zonder pellets) een stevige jongen met een gewicht van een 70kg. Voor mij is dat een pluspunt want dat betekend gelijk dat hij zwaar en degelijk is uitgevoerd. De wieltjes zijn mogelijk niet helemaal berekend op vaak verrijden met dit gewicht maar de meesten onder ons zullen deze pelletsmoker maar minimaal verrijden.

In gebruik

Toen ik eenmaal wist dat er een pelletsmoker ter review mijn kant op zou komen heb ik voor mezelf eens een lijstje gemaakt waar ik de hardware mee wil testen. Zodoende kan ik in de toekomst mijn ervaringen altijd baseren op dezelfde dingen.

Ik heb de Boone getest met op volgende zaken:

 • Stabiliteit/verbruik tijdens lange run op “lage” temperatuur (110°C) en “hoge” temperatuur (220°C).
 • Chicken-run (roken van kip op 80°C).
 • Pizza time!
 • Season my iron.
 • Grill-it.

Stabiliteit / verbruik

Twee dagen op een rij hebben mijn buren gemerkt dat er getest moest gaan worden. Eerst heb ik een lange run van 8 uur gedaan op een 110°C en de dag erna eentje van 8 uur op 220°C. Ik heb beide runs gedaan zonder iets daadwerkelijk te bereiden. Ik wil weten hoe de Boone zich gedraagt zonder “inhoud” wat een invloed kan hebben. Gedurende de run heb ik regelmatig op mijn telefoon gekeken wat de temperatuur van de “kamer” was. Dit is een plus punt als je lange runs wilt doen – de Boone heeft WiFi – later hier meer over. Ik ga niet lyrisch doen want dat zit niet in mijn aard maar de stabiliteit zit meer dan dik in orde! Geen plotselinge pieken of dalers, okay er was 1 dip maar dat kwam omdat er op dat moment een stevige regenbui overkwam (en de buitentemperatuur ook een lollige 16 graden daalde). Qua verbruik kan ik niet helemaal vergelijken met andere merken of iets dergelijks maar het daadwerkelijke viel me zeker niet tegen. Puur op gevoel gebaseerd denk ik dat je ongeveer een 4, misschien zelfs 5 pulled pork runs (van +/- 12 uur) kan doen op een zak van 12,5 kilo. Maar net als met gewone kolen en kokosbriketten kan dit in mijn ogen per verschillende pelletleverancier verschillen en dan laat ik nog buitentemperaturen, hoeveelheid vlees in de kamer etc buiten beschouwing.

Chicken-run

Een van de meest gemaakte dingen hier in huize OsFa is gerookte kip. Wij hebben standaard een voorraad liggen dus het testen van de Daniel Boone was een mooie gelegenheid om de voorraad weer eens aan te vullen. In het verleden deed ik dit eerst altijd op mijn ketel en daarna toen ik een proQ smoker had daarop. Ik hou van mijn kip “extra smokey”. Mijn ervaring met de pelletsmoker was dat deze een “thin blue smoke” geeft. Rook maar niet veel. Gelukkig heb je hier diverse hulpmiddelen voor en deze heb ik zodoende ook ingezet. Ik heb een extra smoke tube gevuld met pellets en deze met een wokkel aangestoken. De beste resultaten met gerookte kip heb ik tot heden altijd gehad met een zo’n laag mogelijk temperatuur. De Daniel Boone kan je instellen vanaf een temperatuur van 65 a 70°C. Voor kip is dat nu weer net iets te laag maar een 80°C daar draait hij zijn hand niet voor om. Een paar uur later: en perfect gerookte kip met een mooie kleur!

Pizza time!

Pizza moet op een zo’n hoog mogelijke temperatuur gebakken worden. Nu kan de Daniel Boone een temperatuur bereik aan van 260°C maximaal dus het was tijd voor de proef op de som. Geen moeilijk gedoe deze keer om zelf de bodem enzo allemaal zelf te maken maar bij de “gele” supermarkt een verse Spianata Romana gehaald en tijdens het opstarten de pizza steen erop gelegd. Het is niet mijn eerste steen want ik ben door schade en schande er achter gekomen dat een pizza steen langzaam mee moet opwarmen. Nu is de app van Green Mountain Grill heel erg makkelijk! Zelf heel intuïtief een schema gemaakt waarbij ik de temperatuur telkens in stappen verhoogde, even op die temperatuur liet “hangen” en daarna door naar de volgende stap. Na een half uurtje of zo was de pelletsmoker op een whooping 260°C en had ik de pizza in een paar minuten afgebakken. Door de rook van de pellets precies de goede hoeveelheid rook erbij.

Nu moet ik wel zeggen dat door het opwarmen van de steen je wel even er mee bezig bent. Ik had helaas geen Green mountain pizzaoven om in de pelletsmoker te zetten (hint 😉 maar ik denk dat met dat accessoire menig italiaan helemaal jaloers wordt (hogere temperaturen van wel boven de 450°C dus nog authentiekere pizza’s).

Season my iron

Mijn gietijzer mishandel ik regelmatig wel eens dus om de zoveel tijd plan ik een avondje in om deze weer eens goed te verwennen. Meestal plan ik dat op een avond dat de kleine man in zijn bed ligt en Mevr. OsFa met vriendinnen naar de film is. Het inbranden van gietijzer kan nog wel eens stinken. In het verleden deed ik dit altijd in de oven maar baalde ik stiekem wel een beetje over de ruimte die ik daarin had. Mijn grill/plancha plaat heb ik nog nooit “diep” kunnen reinigen en volledig opnieuw kunnen inbranden omdat deze simpelweg niet in mijn oven past. En op een BBQ seasonen kan maar ik vind dat zelf niet makkelijk (hotspots, directe hitte etc).

Na het branden op de Boone kan ik maar 1 ding niet uit mijn hoofd krijgen: waarom, waarom heb ik niet eerder een Boone overwogen. De temperatuur is ideaal in te stellen en stabiel, je hebt een bak van een ruimte (dus mijn plaat kon ook eens mee er in) en het resultaat is gewoon goed.

Grill-it

Nu is een pelletsmoker per definitie niet gemaakt om er direct op te gaan grillen maar daar zijn uiteraard ook oplossingen voor. De meest gebruikte zijn “grill grates”. Deze heb ik uiteraard niet zo standaard liggen maar ik heb natuurlijk wel mijn eerder vernoemde grill/plancha plaat van gietijzer. Na wat overleg met Green Forest (de Nederlandse specialist 😉 heb ik de vetplaat uit de Daniel Boone gehaald. Hierdoor heb je nog wel een bescherming van de bak die over de firebox ligt maar je hebt dat niet meer de vetplaat die ook als hitteschild dient. Nou dat heb ik geweten! Ik heb de temperatuur van de pelletsmoker op 250°C ingesteld en na het bereiken van deze temperatuur 10 minuten laten draaien. Met een infrarood meter heb ik toen de plaat gemeten: doordat deze recht boven de firebox ligt met minimale “hitteschild” ertussen was die een leuk 278°C. Een druppeltje water danste als Michael Jackson er vanaf: heet en ready to go!

1 brandwond later (tip: stoot niet met je arm tegen een gietijzeren plaat van 278°C) gingen het vlees erop. Snel, heet en klaar in een wip: precies zoals we willen grillen 🙂

Conclusie

Ik heb in het verleden ook met andere pelletsmokers gewerkt en gevoelsmatig plaats ik deze daarboven. De Daniel Boone is snel in reageren op temperatuursveranderingen, houdt de temperatuur super stabiel en eigenlijk best wel zuinig in verbruik. Het afwijkende design van het deksel geeft je echt meer ruimte en met het rooster van 65×40 cm heb je mooi groot werkoppervlakte. Wat in mijn positieve beoordeling ook wel mee weegt is mijn bijdehante insteek. Als ik iets review wil ik nog wel eens wat “consumenten” vragen of advies vragen bij de leverancier / merk en conculega’s. Green Mountain Grills en Green Forest staan snel klaar voor je en denken mee. Zowel op “ik ben in de markt voor een pelletsmoker en heb een vraag over [bla bla bla]” vragen als op “hey hoe kan ik dit en dit het beste doen” vragen.

Ik kan geen oordeel vellen over garanties en dergelijken want ik heb hem (met behoorlijk intensief gebruik) niet “kapot” gekregen.

Accessoires

Een van de voordelen die ik even wil uitlichten zijn de unieke accessoires. Uiteraard zijn er voor de Daniel Boone (en Jim Bowie) de “standaard” accessoires zoals afdekhoezen en dergelijke allemaal te verkrijgen. Dit zie ik niet zo zeer als een voordeel wat extra vermeld moet worden. Echter zijn er voor de Daniel Boone (en Jim Bowie) een aantal accessoires die eigenlijk wel uniek te noemen zijn en welke ik nog niet terug gezien heb bij andere pelletsmokers:

 • Green mountain pizza oven
  Zoals ik al eerder in deze review aanhaalde is er vanuit Green Mountain een inzet pizza oven beschikbaar. Deze pizza oven plaats je direct bovenop de firebox. Hierdoor wordt alle warmte direct gebruikt en kan je temperaturen van boven de 450°C halen. Je creëert op deze manier een echt onvervalste hout gestookte pizza oven. It won’t get any better than this (of je moet zelf een pizza in de tuin gaan metselen).
 • Green Forest grill spit
  Een tweede accessoire (welke alleen in Nederland te verkrijgen is) wat direct in het oog springt is het grill spit van Green Forest. Dit spit systeem is op maat gemaakt voor een Daniel Boone of Jim Bowie en voegt een heleboel mogelijkheden toe aan de pelletsmoker. Ik heb de specificaties bekeken en met een 25kg gebalanceerde belasting met 2.7 omwentelingen per minuut komt de “speenvarken” van de todo-lijst plotseling heel dicht bij! 

Voordelen

 • Relatief zuinig in verbruik
 • Stabiel
 • Reageert snel op temperatuur wijzigen
 • WiFi + App maken het leven van een pitmaster een heel stuk makkelijker
 • Mooi groot werk oppervlakte (zowel rooster maar ook in de hoogte)
 • Goede en snelle response op vragen van zowel Green Forest en Green mountain grills.
 • De ingebouwde temperatuur meter maakt het samen met de app heel erg makkelijk om zelf eigen draai-schema’s te maken op basis van zowel tijd als kerntemperatuur van je vlees.
 • Unieke accessoires.

Nadelen

 • Bijna alle pelletsmokers moeten eens iets verzinnen op het makkelijk schoonmaken van de firebox (regelmatig uitzuigen) zonder dat je alle roosters en platen eruit moet halen. De Daniel Boone is hierop geen uitzondering.
 • De twee zwenkwielen zijn in tegenstelling tot de grote wielen een beetje “licht” maar dat speelt alleen als je hem vaak zou verzetten en ik maakte uit verschillende opmerkingen her en der op dat Green Mountain al bezig is om bij nieuwe modellen dit te veranderen.

Wat technische zaken en prijzen

Technische specificaties

Afmetingen (BxDxH) 142x61x130cm
Afmetingen rooster 65x40cm
Gewicht 70kg
Inhoud hopper circa 8 liter
Stroomverbruik 240W (starten)
60W (op temperatuur houden)
Garantie 2 jaar op onderdelen

 

Prijzen

Prijzen zijn de op 1-9-2018 geldende prijzen op Green forest

Green Mountain Grill Daniel Boone WiFi uitvoering € 999,00
Unieke accessoires (maar helaas niet getest)
Green mountain smoke tube (voor extra rook) € 29,95
Green mountain pizza oven € 149,00
Green Forest grill spit € 247,40