New kid on the kamado-block: De Grill Bill

Heel lang heb ik gezegd dat een kamado (keramische bbq) op mijn verlanglijstje staat maar ik nog steeds twijfel naar de meerwaarde hiervan. De oplettende lezers zullen misschien al her er der op mijn verschillende social iets opgevallen zijn: ik heb een tijd geleden mijn bbq-familie uitgebreid met, jawel, een kamado BBQ. En niet zo maar 1 maar een Brabantse kamado BBQ: De Grill Bill!!

Laat ik eerst voor de volledigheid eerst heel even kort omschrijven wat een kamado nu precies is. Een kamado is een soort bbq welke gemaakt is van keramiek. Vaak zegt de term kamado mensen niets maar zodra je zegt: Big Green Egg, The Bastard of Kamado Joe dan gaat er vaak een lichtje branden en weten de mensen vaak direct wel wat je bedoeld. De volgende vraag is dan vaak: maar wat zijn dan de voordelen?

Het grootste voordeel van een kamado is het vasthouden en regulieren van temperaturen. Je hebt veel minder schommelingen in temperatuur en de temperatuur blijft veel langer hangen in de bbq. Deze eigenschappen merk je aanzienlijk in je brandstof verbruik: kamado’s zijn echt zuinig (mits je goede kwaliteits houtskool gebruikt).

Zijn er ook nadelen? Ja die zijn er ook wel: ze zijn niet goedkoop en helemaal al geen lichtgewichten.

Bovenstaande informatie is van toepassing op alle kamado’s maar daar gaat dit stukje niet over, misschien zal ik binnenkort nog eens dieper op de kamado in gaan maar nu wijdt ik dit stukje volledig aan mijn nieuwste telg in de BBQ-familie: De Grill Bill (en om precies te zijn de Grill Bill Pro 21″).

Grill Bill?

Grill Bill is een nieuwe speler op de markt van kamado’s en heeft nog niet de naamsbekendheid zoals een BGE of Kamado Joe. Dit kan misschien mensen die interesse hebben in een kamado afschrikken maar zoals je gaande weg zal lezen is dit in mijn ogen niet nodig. Mocht je je aan het oriënteren zijn voor de aanschaf voor een kamado kijk dan zeker ook eens op Grill Bill of beter nog: bezoek de winkel in het altijd gezellige Brabant (Eindhoven).

En nu specifiek mijn BBQ onder de loep

Ik heb de Grill Bill Pro staan. Dit is de “middenklasser” qua formaat van de verschillende Grill Bill’s. Dit is een 21″ inch BBQ met een rooster van bijna 18,5″ doorsnee. Dit is ruim voldoende om een gezellige “oud hollandsche grill-bbq-maaltijd” voor 8 personen. De werkhoogte van het rooster is 91cm wat voor mij een ideale hoogte is (te vergelijken met een normaal keukenblad). De BBQ is zeker geen kleine jongen: 91 kg met het nest.

Ik heb deze BBQ nu een tijdje staan en heb hem al heel veel gebruikt voor zowel “high and fast” en “low and slow” om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de BBQ. Tijdens het schrijven van deze review zit ik mijn aantekeningen door te lezen en besef me 1 ding. Heel veel aantekeningen gaan over de plus- en minpunten van kamado’s. Aangezien ik behoorlijk wat ervaring heb met verschillende kamado’s en andere BBQ’s vind ik het eigenlijk niet in deze review thuis horen dat ik nu een kamado ansich ga reviewen. Ik heb dus besloten om al deze plus- en minpunten overboord te zetten en mij volledig te richten op een aantal zaken waarvan ik vind dat ze een goed beeld van de Grill Bill zelf geven.

Pro?

De versie van de 21″ Grill Bill die ik heb staan is een pro versie. Het eerste wat direct (zelfs voor een leek) opvalt bij de pro ten opzichte van een normale versie is de afwerking van de buitenkant. De Grill Bill’s kenmerken zich allemaal doordat ze een gladde buitenkant hebben vergeleken met de andere merken. Daar zit het verschil niet tussen de Pro en normaal: De Pro springt er gelijk uit door de matte coating. Geen glimmende kamado als eye-catcher maar een stoere mat zwarte kamado die juist door dit stoere uiterlijk gezien mag worden. Het tweede (eigenlijk belangrijkere) verschil zit “in de doos” maar daar kom ik zo op terug.

Uitpakken en ikea’en

Nadat ik (met behulp van de buurman) de dozen met veel sjouwen onder de overkapping had staan dacht ik dat ik het probleem van gereedschap zou hebben. Ik ben zelf niet echt technisch en heb zodoende niet heel veel gereedschap in de schuur liggen. Hier werd ik aangenaam verrast: alle steeksleutels en andere zaken die je nodig hebt voor het in elkaar zetten van de BBQ worden meegeleverd. Misschien niet het meest duurzame gereedschap maar ruim voldoende om de BBQ solide in elkaar te zetten.

Gezien alle bouten, moeren en beugels was ik bang dat er een lange “ikea” avond in het vooruitzicht lag maar zelfs met mijn complete a-technische inzicht had ik de BBQ eigenlijk best snel in elkaar zitten met behulp van de handleiding.

 

Maar wat zat er allemaal in de doos?

De Pro komt zwaar beslagen ten ijs. In de grote doos zit de kamado zelf, de firebox en de vuurring. De meest essentiele onderdelen die je nodig hebt. Los van het mee geleverde gereedschap en het standaard RVS rooster wordt er ook een gietijzeren rooster mee geleverd. Je kan dus direct zowel low en slow maar ook die perfecte grillmarks op een mooie steak grillen. Voor low en slow heb je nog wel een extra onderdeel nodig om indirect te kunnen werken: een zogenaamde plate-setter. Ook deze wordt standaard meegeleverd. Tel daarbij een zwaar en stevig nest met stevig uitgevoerde wielen en je bent echt ready to go.

Voor de eerste keer

Elke kamado zal er op het eerste gezicht goed uitzien, zeker als je in een vrolijke cadeau uitpak stemming bent. Maar je weet pas echt wat je in handen hebt als je hem gaat gebruiken. Als je voor de eerste keer een kamado gaat gebruiken moet je deze niet gelijk volle bak branden om te grillen. Nee de eerste keer moet je hem even rustig op temperatuur laten komen en dan eerst een paar keer low en slow gebruiken. Dat is echt een stuk beter voor de levensduur van de kamado. Met een one-minute lighter / looftlighter is dat echt een fluitje van een cent. De eerste keer heb ik een picanha erop gelegd met een blokje rookhout. Kap dicht en wachten maar. Ik merkte al heel snel dat de Grill Bill (zoals de meeste betere kamado’s) zijn temperatuur super stabiel houdt. De buitenkant wordt warm maar niet overdreven heet. Tijdens het gebruik viel me 1 ding al snel (positief) op. Ik heb al met een aantal kamado’s gewerkt waarbij je het deksel heel ver moet open doen (en dus over de warmte heen moet met je armen). Dat is bij de Grill Bill niet het geval. Door de zware / stugge veren gaat het deksel eigenlijk verbazingwekkend makkelijk open EN kan je hem ook halverwege een stukje laten open staan: of dit over een jaar nog steeds het geval is weet ik nu nog niet te zeggen.

Een tweede dingetje wat ik zelf altijd best belangrijk vind is de thermometer in het deksel. Je hebt (bij een ketelbbq) altijd wel een verschil tussen “dome-temperatuur” (temperatuur in de koepel) en de temperatuur ter hoogte van je rooster. Om te testen wat de Grill Bill doet heb ik tijdens het smoken van mijn picanha een tweede probe door een aardappel gestoken en deze op het rooster gelegd en ik was wederom aangenaam verrast. De temperatuurmeter in het deksel had maar een paar graden afwijking t.o.v. mijn probe.

Maar wat is de grens?

Een paar dagen later (en een paar low en slow sessies en een paar keer “open grillen”) was het tijd voor een test om de grens op te zoeken (en er hopelijk niet overheen te gaan) want een review is geen review zonder een goede stress test…

Probeer dit zelf niet uit! Als je kamado het niet aankan kan je hem ook echt volledig afschrijven

Als blogger vond ik dat ik het risico moest nemen, het resultaat van deze test geeft trouwens geen garanties of “zekerheden”. Maar wat heb ik dan gedaan? Ik heb de firebox goed vol geladen, deze op 5 plekken aangestoken. De Grill Bill lekker zijn ding laten doen en toen de temperatuur stabiel was (alle ventilatie open) op 240°C heb ik van de Grill Bill een Blast Furnace gemaakt (een mini hoogoven dus). Door middel van forced air heb ik via de onderzijde veel en veel meer lucht door de houtskool heen geforceerd. Dit is echt tricky om zelf te proberen. Eind resulaat: Een kijkje in de hel. Zelfs na het stoppen van de geforceerde lucht dansten er vlammen (wit oranje achtig) ongeveer 10 cm BOVEN het houtskool. De thermometer van de grill bill stond “volledig” door gedraaid. Ik heb zodoende dus geen flauw idee hoe heet hij is geweest maar reken maar dat dit dik, maar ook echt heel dik, over de 350°C dan niet 400°C is gegaan. Eind resultaat: vilt vervangen en gietijzeren top ventilatie opnieuw geseasoned maar voor de rest. Met vlag en wimpel geslaagd: geen barstje of haarscheurtje. (Maar echt probeer dit nou niet zelf – deze temperaturen heb je niet nodig en je kan je garantie vaarwel zeggen. Nu dat ik dit online neerzet, ik waarschijnlijk ook).

Eindconclusie

Ik werk nu een tijdje met de Grill Bill en kan nu pas echt een oordeel vellen. Ik had het eerder kunnen doen maar dat zou niet eerlijk zijn omdat ik dan eigenlijk alleen maar “eerste” indrukken had gehad en nu pas echt ervaring. Ik had me 1 mijlpaal gesteld voor het moment om een review te gaan schrijven: het moment dat het maagdelijk lichte keramiek in de Grill Bill dezelfde kleur als cappuccino heeft….

Eindconclusie: een waardige kamado die zijn mannetje staat tussen de grote (reeds gevestigde) namen.

Maareh… heb je eigenlijk ook minpunten?

Voorop gesteld: als ik een review online plaats betekent dat dat het product in kwestie gewoon goed is. Als een product echt slecht of middelmatig is schrijf ik er niet over. Ik doe alleen aan positiviteit: voor een middelmatig of nog lager product ga ik mijn tijd niet aan verspillen om te schrijven. Dit betekent niet dat het alleen maar positief is. Er zijn ook wel puntjes die ik minder vind en eerlijk is eerlijk die moet ik hier ook vernoemen:

Als eerste: ik moet nog iets verzinnen voor de top ventilatie (dit speelde al van voor mijn hoogoven experiment dus is niet daaraan te wijten). De top ventilatie werkt goed en de lip werkt erg goed. Okay hij wordt goed warm maar dat hebben alle kamado’s op de markt. Waar ik nog een beetje mee worstel is dat hij soms (buiten temperatuur in combinatie met warmte van de BBQ) soms een beetje stroef gaat. Misschien dat ik de schroef wat losser ga zetten maar dat moet ik nog proberen.

Als tweede: bij andere kamado’s heb ik er eigenlijk nooit naar gekeken (voordeel als je chef-for-hire bent: voor het schoonmaken is er ander personeel) maar wat ik enigsinds jammer vind is dat de bodem van de onderkant aan de binnenzijde niet gelijk loopt met het gat voor de onder ventilatie. Als je met een as-pook de as weghaalt heb je net een randje waar toch nog steeds wat achterblijft. Om te laten zien wat ik bedoel heb ik even hiernaast een foto staan waarbij ik de firebox er uit gehaald heb.

Is dit zo’n groot issue dat ik daarom de Grill Bill als middelmatig zou moeten betitelen? Zeker niet. Om de zoveel “runs” haal ik de firebox eruit en zuig ik hem eens schoon aan de binnenkant.