Koken met vuur – Niklas Ekstedt

Enige tijd geleden heb ik van Familie over de kook het kookboek “koken met vuur” van Niklas-Eksted mogen ontvangen. Ik ben dan wel al zeer ervaren met de BBQ maar dit boek zet weer een stap verder. Zoals de naam zegt: koken met vuur…

Pak je bijl en vuurstenen er maar bij….

Voor dat ik het boek zelf ga doornemen vind ik het nodig om eerst even zaken eerst even aan te stippen. De auteur Niklas Ekstedt en het hele principe van Nordic Cooking wat besproken wordt.

Niklas Eksted

De naam doet hier in Nederland niet direct een belletje rinkelen. Niklas is een Zweedse (tv) kok en restaurateur van mijn generatie (eind jaren 70). Alhoewel hij qua naam hier niet bekend is heeft hij een CV waar men toch trots op kan zijn: werkzaam geweest bij zowel El Bulli als The Fat Duck, een kookprogramma op de Zweedse Nationale televisie en meerdere restaurants.

In 2011 (tijdens een vakantie – wanneer anders) was hij op zoek naar een nieuw en origineel concept voor zijn nieuwe restaurant in Östermalm. Juist tijdens deze vakantie en het opstoken van het kampvuur werd het idee geboren: Noords tranditioneel koken op en met vuur.

Nordic Cooking

Ik moet zelf bekennen dat ik er eerst zelf ook een aantal keer overheen gelezen had voordat ik het goed zag: Noords… niet Noors. Ik vond het al enigszins vreemd dat een Zweedse kok een Noors restaurant wilde beginnen.

Voordat ik dit boek begon te verslinden hield met kennis met betrekking tot de Noordse keuken wel zo’n beetje op bij de gehaktballen en de zalm van de IKEA, knäckebröd en Smørrebrød.

Maar het boek gaat dus over Nordic Cooking. De Noordse cuisine. Om een geografisch plaatje er aan te hangen: tot de Noordse landen worden gerekend: IJsland, Noorwegen, Zweden en Finland en hun overzeese gebieden (verwar het niet met Scandinavië want dit is alleen maar Noorwegen, Zweden en Finland). De keuken kenmerkt zich door lokaal, puur en eenvoud…. Maar juist daarin is de keuken spectaculair.

Na de Zuid-Amerikaanse keuken is deze keuken met stip binnen gekomen op een tweede plek op mijn lijst met favoriete keukens… mede door dit boek.

Koken met vuur

De titel van het boek beloofd zonder doekjes of opsmuk precies waar dit hele boek over gaat. Koken met vuur. Niet alleen op vuur maar alle ook erin, erlangs, er onder en zelf erdoor.

Naar mijn ervaring met kookboeken springt dit boek er echt uit voor mij. Mooi vorm gegeven, fantastische foto’s en wat heel belangrijk is in mijn ogen. Dik! Niet zozeer het boek zelf (240 bladzijden) maar juist de pagina’s. Dit is een kookboek wat tegen een stootje kan en niet gelijk gaat scheuren bij het eerste spettertje vocht wat er op komt.

Verkijk je niet op de term “kookboek” want dit is echt geen naslag werk met kant en klare recepten. Dit is een echt kookboek. Niklas neemt je aan de hand mee in zijn verhaal van zijn restaurant, zijn liefde voor de Noordse keuken (en alle tradities) en de gerechten in dit boek. Van houtsoorten tot de effecten van gietijzer. Alles komt ter sprake.

Juist de manier waarop het boek zich ontvouwd maakt dit boek zo leuk, als je het net in handen krijgt zou je het liefste bij een haardvuur ermee in een diepe stoel weg kruipen. Ik was nog niet halverwege het boek of ik had al een stuk of 10 blaadjes er tussen zitten met daarop idee krabbels en kleine concepten voor gerechten.

Zo is namelijk het boek: geen vast omlijnde recepten maar recepten en technieken die je uitdagen tot variëren en experimenteren.

Dit boek somt niet simpel typische Noordse gerechten op maar bespreekt basis elementen (diverse zout varianten, pekels, inmaak vloeistoffen en andere smaakmakers) en neemt de lezer via kleine gerechten, grote gerechten mee naar de desserts en de tussendoortjes.

Nogmaals Familie over de kook bedankt voor dit boek.

Eindconclusie:
Zet dit boek maar op je verlanglijst als je van puur en analoog koken houdt!