Kayser INOXcreamer Review

Al een aantal jaar zit ik met een scheef oog de “markt” in de gaten te houden met betrekking tot (slagroom)sifons. Ook marktplaats valt daaronder wat deze speeltjes zijn niet goedkoop. Als je dan de kans krijgt van slagroompatronen.nl┬ádan neem je die natuurlijk aan.

Wat is een sifon?

Om een goed en leesbare review te schrijven neem ik jullie eerst even mee in een algemene uitleg: Wat is een (slagroom)sifon en wat kan ik er mee.

Een sifon is een een hulpmiddel waarmee je heel snel superverse slagroom kunt maken maar niet allemaal gelijk moet gebruiken. Heel kort door de bocht: je doet wat ongeslagen room in de sifon, wat suiker en zet deze door middel van N2O patronen (jawel: lachgas of voor de F&F fans: NOS/Nitro) onder druk. Even schudden en sublieme verse slagroom. Bij het testen kwam ik er achter dat ik ongeveer een 24 uur mooie slagroom uit de sifon kon spuiten, optische mooie want na 12 uur heb ik ze niet meer geproefd.

Dit is dus een ideaal hulpmiddel voor koffietentjes waar er eigengemaakte appeltaart met verse slagroom op het menu staat.

Maar als je de juiste sifon hebt kan je veel meer dan alleen maar slagroom maken, en dat zorgde ervoor dat dit speeltje zo hoog op mijn verlanglijstje stond. Als de sifon geschikt is voor warme toepassingen (wat de meeste normale sifons┬ániet zijn) kan je er overheerlijke espuma’s, creme’s en mousses mee maken.

En als dat niet genoeg is: je kan een sifon ook nog gebruiken voor een super snelle infusion drank… In plaats van 1 a 2 weken is de wachttijd nu een paar minuten tot een half uur.

Of te wel: op een hele boel vlakken toepasbaar: ook voor een culinaire BBQ’er…

Kayser INOXcreamer

Na een paar keer overleggen met slagroompatronen.nl heb ik de beschikking gekregen over een Starterset van de Kayser INOXcreamer 1.0l om deze eens goed te testen.

Het starter pakket bestaat uit de 1.0l versie van de INOXcreamer met alle toebehoren (2 spuitmonden, schoonmaak borsteltje etc) en 50 patronen.

Het eerste wat mij opviel was het gewicht van de sifon: 900 gram. Dit is geen lichtgewicht uitgevoerde jongen maar echt zwaar en degelijk. Ik had (uiteraard direct gehaald) een pakje verse slagroom in huis dus vol goede moed direct aan de slag!

Eerste bevindingen

Ik heb al zoveel verschillende technieken, methoden en apparatuur gebruikt dat ik dacht dat ik wel zo even direct de perfecte slagroom uit de sifon zou toveren… Dat viel even tegen…..

MAAR

Dat heeft niets met de sifon te maken maar meer met mijn eigen ongeduld…. Maar daaruit heb ik een paar goede lessen geleerd die er vanaf de 2e keer direct voor zorgde dat mijn verwachtingen wel waargemaakt werden:

 1. Zorg ervoor dat de sifon koud licht (minimaal half uur van te voren)
 2. Zorg voor verse slagroom van minimaal 35% vet
 3. Gebruik simple syrup OF poedersuiker in plaats van kristalsuiker
 4. Laad de patronen (als je er meerdere nodig hebt) op zijn kop: dan blaas je onder hoge druk al lachgas door de slagroom en dit zorgt voor een luchtige maar stevige slagroom

Maar vanaf het moment dat ik dit onder de knie had ben ik gaan experimenteren met de Kayser sifon om te kijken of deze al het zelfde kan als de dure merken zoals bijvoorbeeld iSi… Want had ik al vermeld dat deze INOXCreamer ook geschikt is voor warme toepassingen….

Conclusie

De Kayser INOXcreamer staat zijn mannetje. Als je de gebruikelijke beginnersfoutjes wegdenkt van mijzelf en puur kijkt naar wat een sifon moet kunnen en wat de prijzen zijn zou ik deze sifon zeker aanraden.

Ik kan heel erg gaan hameren op wat er allemaal super en fantastisch is maar dat spreekt eigenlijk allemaal voor zich: alle pluspunten zijn eigenlijk de dingen die je zoekt in een goede sifon:

 • duurzaam en stevig uitgevoerd
 • verschillende spuitmonden
 • geschikt voor warme en koude toepassingen
 • doet wat het moet doen.
 • niet ge├»soleerd dus je kan de sifon in een warm water bad leggen om een warme saus warm houden.

Er zijn ook een paar hele kleine minpuntjes maar in mijn mening zijn het eigenlijk geen minpunten maar meer puntjes waar je rekening mee zou moeten houden:

 • Het formaat: een 1 liter sifon is groot! lees daarom ook even mijn advies hieronder
 • De sifon is niet ge├»soleerd: dit is ideaal voor een warm water bad maar je moet dan wel een theedoek of ovenwant gebruiken want hij wordt warm

Mijn advies

Een 1 liter sifon is groot, zowel qua inhoud maar ook in verbruik van gaspatronen (ik gebruik er 2 op een halve liter slagroom om te zorgen dat de slagroom echt stevig en luchtig is).

Mocht je af en toe voor kleinere gezelschappen koken en daar espuma’s of slagroom voor moeten maken dan zou ik zelf de 0,5 liter versie adviseren.

Echter als je dranken wilt gaan fuseren of voor grotere groepen gaan koken (of semi-professionele catering draaien) dan is een 1 liter sifon wel heel fijn. Zeker met de drank: anders heb je eindelijk een heerlijk recept gemaakt en moet je voor een liter likeur al heel snel 2 maal gaan “kraken”. En geloof me: zelf gemaakte likeuren moet je minimaal per liter maken want ze zijn zo verslavend lekker….

Overtuigd?

Ben je overtuigd dat je er ook echte verslavend lekkere slagroom wilt maken en de meest verbluffende likeuren en espuma’s… bezoek dan snel slagroompatronen.nl