Gusta BBQ King Smoker

GUSTA BBQ KING. Traditionele BBQ en Smoker in een. Vlees en vis een hele dag op een lage temperatuur laten garen en het een verfijnde rooksmaak meegeven is de trend voor echt stoere mannen. Deze barbecue is te gebruiken als normale kolen bbq en rook bbq door de verschillende compartimenten binnen in de barbecue.

Tot zover de standaard reclame tekst van Gusta. In eerste instantie was ik nogal sceptisch: een bbq van 38 cm breed en 26cm doorsnee? Gaat die het waarmaken? Is de temperatuur te beheersen? Heb je wel genoeg ruimte? Meer vragen dan duidelijkheden. Met de medewerking van Gusta heb ik deze BBQ King smoker eens aan een test mogen onderwerpen.

Uitpakken & monteren

Bij het uitpakken doe je al de eerste indrukken op. Wat ik zie is bemoedigend. Zwaar en stevig. Geen simpele boutjes maar stevige bouten en moeren, geen dik “aluminiumfolie” staal. Maar goed dik materiaal: dikker en steviger dan verwacht.

Tijdens het monteren kwamen een paar punten naar voren die het vermelden waard zijn. Eindelijk eens een “tafel” bbq in een betaalbaar segment waarover nagedacht was: aan beide zijkanten onder het rooster een regelbare luchtinlaat, dit in combinatie met een schoorsteenregelaar zou in theorie dus voor een goed stuurbare temperatuurbeheersing en flow van rook moeten zorgen. Dit gaan we zo eens testen.

Het eerste kleine minpuntje diende zich wel gelijk aan. De kolen roosters liggen in principe los in de bak, dus theoretisch gedacht: als je de kolen uit een starter er in laat vallen kunnen deze wel eens gaan schuiven.

De vakverdeling en de verdeler zijn lekker stevig en duidelijk over nagedacht. De verdeler bevat namelijk op de zelfde hoogte als aan de zijkanten ventilatiegaten dus de luchtstroom wordt niet geblokkeerd.

Fire up!

Hij zit nu in elkaar dus het wordt tijd om de “king” maar eens aan te gaan zetten. Als eerste heb ik gekozen om twee gerechten klaar te maken waarvoor de lucht vol open gaat. Een gegrilde & gerookte everzwijn steak en een lomo al trappo.

Op korte termijn ga ik nog een test doen met temperatuur controle in combinatie met rooster temperatuur metingen versus deksel temperatuur. Deze moet ik voor nu jullie nog even schuldig blijven.

Voor het grillen wilde ik wat ruimte hebben dus ik ben begonnen met een kooltje of 10 in het “2/3e gedeelte”. Een handje pistache schillen erbij en zodra de eerste rook begon de steak er op. Deksel dicht en gaan. Met de trek zit het goed binnen no-time een gestaagde pluim rook wat uit de schoorsteen geduwd wordt. Een klein puntje van aandacht: De smoker “lekt” als je heftig aan her roken bent uit de kieren maar dat kan ook de nieuwigheid zijn. Ik had dit ook wel verwacht. Eerst nog eens een paar keer goed heet stoken met het deksel dicht om te kijken of hij zich nog een beetje vormt en anders eens wat vilt van een kamado op de kop tikken. Des al niet te min. Grillen met rook erop gaat goed en erg snel: Het rooster zit dicht op de kolen dus het vlees is snel dichtgeschroeid en op het kolen-loze gedeelte gaarde de steak gestaagd naar de gewenste kern zonder dat de steak die het dichts bij de kolen lag echt veel sneller gaarde.

Terwijl ik de steak serveerde (en mee op at) heb ik het rooster er vanaf gehaald, de kolen verdeeld en volledige onderkant afgevuld met medium tot kleine stukken houtskool zodat deze konden gaan branden.

Voor een lomo al trappo hoeft de bbq geen speciale toeters en bellen te hebben maar in mijn ogen wel een goede test om te kijken hoe temperatuurbestendig het ijzer echt is.

Eerlijk is eerlijk, ik was onder de indruk. Uiteraard wordt de smoker aan de onderkant goed heet maar ik kon met de blote hand de clip van het deksel gewoon open en dicht doen (voor een niet bbq’er misschien een beetje heet) en ik heb zo op het eerste zicht geen last van lak-schade. Zelfs de rubberen bescherming van de ventilatie heeft ronde 1 overleefd. Maar bij de temperatuur test zal het pas echt gaan blijken hoe hittebestendig alles is omdat ik dat ga proberen om de deksel thermometer rondje rond te krijgen. Sorry gusta – hij gaat het zwaar krijgen denk ik.

Conclusie

Trommelgeroffel. Wat vond ik ervan? Ik vind het iets te ver gaan om deze smoker/grill een BBQ King te noemen. Puur en alleen vanwege het geringe formaat. Ik heb een handje ervan om mijn BBQ’s een bijnaam te geven (als een formule 1 coureur zijn auto mag benamen, dan mag ik het ook met mijn materiaal 😉 ): Deze smoker is al heel snel omgedoopt tot little monster.

Klein van stuk maar tot heden maakt hij het wel waar. Aangenaam verrast door de kleine details en kwaliteit van de uitvoering. Een mooie kleine bbq die ik met gerust hart mee zou nemen naar de camping, strand, BBQ wedstrijd of elke andere gelegenheid waarbij een draagbare BBQ van pas zou komen, ach wat, Ik denk dat ik hem ook vaak genoeg thuis ga gebruiken in combinatie met zijn neven en nichten hier de tuin.

Plus punten

  • Klein van formaat
  • Stevig uitgevoerd
  • Handzaam (zeker als je de poten los draait en in de BBQ meeneemt)
  • Goede regeling van de luchtstroom door de 3 ventilatie gaten (2 onder – 1 boven)
  • Mooi semi-mat zwart (I really love them black Q’s)

Min punten

  • Lekt rook als een kettingroker in een tabakszaak
  • de kolenroosters zijn niet de meeste stabiele van allemaal
  • de beschermingen van de ventilatie rooster ogen wat “dunnetjes”

Maar bij de minpunten moet ik wel vermelden: de meeste bbq’ers hebben elke bbq wel een beetje getweaked naar zijn of haar eigen smaak. Ik zie geen punten die een beetje creativiteit niet opgelost zouden krijgen.