Maten en hoeveelheden

Het bbq’en waar ik zo gek van ben heeft zijn oorsprong in Amerika. Dus mijn echt favoriete recepten zijn allemaal van origine Amerikaans. En laat nou net die Amerikanen behoorlijk dwars zijn in maten…Amerikanen werken namelijk niet met grammen of veelvouden daarvan. Nee ze werken met volume maten. Ze werken niet met graden Celcius: nee ze werken met Fahrenheit.

Cupmaten

Laten we even gelijk even korte metten maken met de puberale opmerkingen: Nee de Amerikanen zijn niet geobsedeerd door de cupmaat van de kokkin (ehm: misschien wel maar dat doet er nu echt niet toe).

De Amerikaanse basis eenheid waar vanuit gerekend wordt in recepten is een cup (een kopje). Dit is niet zomaar elk willekeurig kopje uit de kast maar echt een vast gestelde inhoud.

Mijn eerste advies en must-have is: Ga een aantal kookwinkels af en kijk of je een Amerikaans maten setje kan vinden. Dit zijn een aantal schepjes/bakjes die je het koken echt makkelijker maken. Dit hoeft niet “die hele dure” zaak te zijn maar ook de Action heeft deze maatsetjes in het verleden in hun assortiment gehad. Onze chinese vrienden zoals Ali en Wish bieden ze ook voor een paar euro aan (kost je alleen even wat wachttijd).

In tussentijd  wil je natuurlijk wel al aan de slag. Daarom hier onder een handig overzichtje van maten. Veelal gaat het om de verhoudingen van ingrediënten ten opzichte van elkaar dus met je eigen eetlepels kom je er ook.

1 cup  = 16 eetlepels

1 eetlepels = 3 theelepels.

Thats it, meer hoef je niet weten. Heb je een 1/4 cup zout nodig? Dat zijn 4 eetlepels… et cetera, et cetera