dubbeldoel vs dubbeldoel?

De titel van dit stuk schept gelijk wat verwarring kan ik me zo voorstellen. Dat is eigenlijk ook de bedoeling want er is de laatste tijd blijkbaar ook reden om in de war te raken. Steeds vaker zie je bij een heleboel on- en offline slagers de naam dubbeldoel rundvlees voorbij komen. Ware het niet dat dit niet het rundvlees is waar de echte volle filosofie van DubbelDoel achter schuil gaat.

Wat is dubbeldoel rundvlees (de ene versie)

Heel zwart-wit gezegd is elke runderras geschikt voor melk en voor vlees. Echter het ene ras blinkt uit in op het melk vlak en een ander ras juist weer op het vlees vlak. In Nederland onderscheiden we 3 verschillende groepen:

  1. Melkrassen
    Deze runderen worden gehouden en gefokt voor de productie van melk.
  2. Dubbeldoelrassen
    Deze runderen worden gehouden en gefokt voor zowel de productie van melk als van vlees. Maar wel met de nadruk op melk.
  3. Vleesrassen
    Deze runderen worden gehouden en gefokt voor het vlees.

De eerste twee groepen spreken niet echt tot de verbeelding echter de laatste is een groep waarvan de namen bij iedereen een belletje doet rinken. Om er een paar te noemen: Angus, Wagyu, Hereford en Limousin. Namen die gelijk een bepaalde kwaliteit van vlees opnemen.

Echter de laatste tijd zie je ook steeds vaker dat (online) slagers de term dubbeldoel gebruiken en verkopen. Dit zijn dus runderen uit de tweede groep. Runderen welke primair gehouden voor de melk productie maar welke na hun pensioen omgedoopt worden tot vlees koe. Meestal pikt de slager de meest dikke koeien uit de aanvoer en hiervan wordt het vlees als “dubbeldoel” verkocht. De overige runderen eindigen vaak (helaas) worden helaas verwerkt tot vleessnippers welke weer gebruikt worden als grondstof voor andere producten.

Op zich een mooie gedachte om het rund voor meerdere zaken in te zetten zodat het milieu minder belast wordt.

Wat is dubbeldoel rundvlees (de andere versie)

Vanuit de laatste gedachte is er een Nederlandse veehouderij begonnen in 2015 met het concept DubbelDoel. Nu kan het even lastig worden want weer duikt nu de term DubbelDoel op. En waarschijnlijk denk je nu: die heb je zojuist toch al besproken? Dat zijn runderen welke geschikt zijn voor melk productie maar ook vlees. Ja dat klopt maar Heijdra (de vleeshouderij) gaat hier nog een stapje verder in. In plaats van de dikste dames er uit te pikken na hun pensioen voor de slacht gaat Heijdra een stukje verder. Zodra een melkkoe met aanleg aan het einde van haar carri├Ęre is (ik noem het bewust een carri├Ęre want gemiddeld 25 liter met uitschieters naar 60 liter melk per dag produceren is topsport in mijn ogen) is het tijd om te genieten van een welverdiende vakantie. Ze verhuist dan naar Heijdra en krijgt daar een dikke, ultra-all-inclusive totaal verwen vakantie van ongeveer een 3 maanden.

En in die periode gebeurt de magie.

Om deze magie een beetje duidelijker te maken trek ik even een vergelijking. Neem een topsporter welke dag in dag uit traint om de beste prestatie te leveren. Voeding, trainen alles is er op gericht op dat ene doel: doen waar hij of zij goed in is. Normaal bouwt een sporter aan het eind van zijn carriere af, echter er zijn ook genoeg voorbeelden van sporters welke plotseling stoppen door zware blessures en dergelijken en niet afbouwen. Hun lichaam is plotseling zijn primaire doel kwijt, de levenstijl gaat van gebalanceerd en actief naar weldadig en “vakantiemodus”. Wat gebeurd er met deze sporters? Ze worden dik, en vaak niet zo’n klein beetje ook: De laatste tijd gezien hoe dat Tonya Haring (voor de jongeren onder ons: lees haar wiki maar eens) of Magic Johnson er uit zien?

En dit is ook precies wat er met DubbelDoel runderen gebeurt. Ze laten het allemaal los en komen een paar kilootjes aan. Maar hoe…. er ontstaat een vlees met een marmering (het intramusculaire vet) waarvan een Wagyu rund schaamrood op haar kaken krijgt.

Duidelijk: en?

Nu komen we aan bij de reden waarom ik dit stukje schrijf. Om het verschil te laten zien gebruik ik gewoon twee plaatjes (volgens Google is het grote merendeel van mijn bezoekers mannelijk dus dan zijn plaatjes gewoon makkelijker). Men neme twee stukken cote de boeuf. Welke zou jij kiezen?

dubbeldoel rasHeijdra dubbeldoel rund

Maar waarom dit stukje?

In de moderne wereld hechten mensen waarde aan de naam van een product. Deze naam geeft een bepaalde verwachting op het gebied van smaak en kwaliteit. Kijk maar naar Angus burgers bij het restaurant met de gouden bogen, je hebt een bepaalde verwachting maar het is toch net niet wat je verwacht. Als ik een Angus burger zou namaken van de Mc met de zelfde ingredienten maar met 100% puur black of red Angus dan zou je elke keer als je langs een drive-in rijdt in de lach schieten. Ja het mag de naam Angus dragen maar het is niet meer dan meeliften op de populaire naam.

En het meeliften zie ik steeds vaker gebeuren op het gebied van DubbelDoel. Veel (online) slagers bieden dubbeldoel rundvlees aan, ansich doen ze daar niets verkeerd mee want het is en blijft vlees van een dubbeldoel ras. Ik vermoed alleen dat ze dit doen om mee te liften op de reputatie van Heijdra DubbelDoel. Helaas zie ik dus ook veel berichten op onder andere facebook van mensen die tegenvallende resultaten posten van dubbeldoel vlees gerechten. Ze verwachten DubbelDoel maar hadden dubbeldoel.

Maakt het je allemaal niet zoveel uit en zal het je een (runder)worst wezen? Dan kan je nu in principe stoppen met lezen.

Ik wil wel die kwaliteit waar zoveel BBQ’ers lyrisch over zijn!

Als jij nu wel die fantastische marmering en de volle beleving van een goed stuk rund welke een goed leven heeft gehad kan ik je alleen maar adviseren om goed in de gaten te houden of het logo wat hier rechts staat op het vlees staat. Zodra je dit logo ziet weet je dat je echt de DubbelDoel hebt welke je zocht. Kijk vooral eens op de site van Heijdra veehouderij onder het kopje Ambassadeurs om te kijken waar je het vlees kan eten of kopen.

Oplettende lezers zullen gelijk opvallen dat dit niet de eerste keer is dat ik over Heijdra schrijf, dat ik zelf ook vermeld sta onder het kopje ambassadeurs en dat ik recepten schrijf voor de landelijke online leverancier BBQuality.
Om gelijk eventuele achterdocht de kop in te drukken: Voor het schrijven van dit stukje heb ik geen enkele compensatie gehad (et ergo het is geen gekochte exposure). Ik schrijf dit stukje omdat ik achter sommige producten en de achterliggende filosofie sta. Ik schrijf dit puur uit eigen overtuiging!