Homemade roomijs met gerookte karamelsaus

We schrijven het jaar 2018. Een van de heetste zomers die Nederland sinds jaren gekend heeft en dat zie je bij alle food bloggers terug. Snelle, soms koude, gerechten om de tijd in de keuken tot een minimum te beperken. Desserts, ijs en koude drankjes zijn nu de trend en geef ons ongelijk…. Dit heerlijke dessert is niet anders: verkoeling maar wel met een BBQ twist. Rooksmaak in een dessert? Ja zeker dat werkt goed…

Al een tijdje zocht ik een excuus en tijd om mijn ijsmachine uit te proberen echter ik had geen zin om het ijsbeslag doormiddel van de “standaard” au bain-marie methode te maken. Ik had het al warm genoeg. Vandaar dat ik gekozen heb voor een “snelle” methode om roomijs te maken. Een lekkere gerookte karamelsaus met een vleugje saus erbij om het toch wel een beetje BBQ te maken…

Een beetje nougatine nootjes en wat granaatappelpitjes om het af te maken en : Genieten!

Alleen het ijs smelt nu wel sneller (dat zie je op de foto) dus wel snel opeten: maar dat zal geen probleem zijn denk ik.

Roomijs

Ingrediënten
  

  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 4 eidooiers
  • 150 gr witte bastardsuiker

Extra benodigdheden

  • ijsmachine

Instructies
 

  • Mix in een kom de eidooiers en wittebastard suiker tot een dikke massa. En schenk al mixend de melk hierbij.
  • Klop de slagroom lobbig (half stijf) en schep dit door het melk/ei mengsel en roer voorzichtig tot je egale massa hebt.
  • Doe dit in de ijsmachine en draai er ijs van.

Smokey Caramel (gerookte karamelsaus)

Ingrediënten
  

  • 75 gr gerookte roomboter ongezouten
  • 50 gr lichte bastardsuiker
  • 50 gr poedersuiker
  • 50 gr golden syrup dit is een typische Amerikaanse siroop maar goed verkrijgbaar
  • 125 ml slagroom
  • 2 tl gerookt zout

Instructies
 

  • Smelt de boter samen met de bastardsuiker, poedersuiker en siroop in een pan met dikke bodem.
  • Laat dit ongeveer 3 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert
  • Voeg de slagroom en het gerookte zout al roerend toe.
  • Proef (let op .. heet!) en voeg eventueel nog wat zout toe (naar wens en smaak)

Koud gerookt zout

Ingrediënten
  

  • 250 gr zout grof of vlokken heeft mijn persoonlijke voorkeur
  • Cold Smoke generator (CSG)
  • rookmot
  • bolzeef

Instructies
 

  • Vul de CSG met rookmot en steek deze aan.
  • Doe het zout in de zeef en leg deze in de koude rook.
  • Schep regelmatig (om de zoveel uur) de zout even om.
  • Rook de zout voor de volledige lengte van de CSG (zal een uurtje of 12 zijn)

Koud gerookte boter

Ingrediënten
  

  • 250 gr roomboter gezouten / ongezouten
  • Cold Smoke generator (CSG)
  • rookmot
  • bakpapier

Instructies
 

  • Snij de roomboter in plakken van ongeveer een 1 a 1,5 cm dik.
  • Vul de cold smoke generator (CSG) met genoeg rookmot voor een uurtje of 4 roken (hoeveel dat is kan je inschatten door de totale lengte van de "geul" van een CSG te meten en de totale brandtijd van de CSG hierdoor te delen - nu weet je hoelang een cm "ONGEVEER" brandt).
  • Bekleed een rooster met het bakpapier en leg hier de boter op.
  • Rook de boter nu ongeveer een uurtje of 3 a 4 koud.

Aanbevolen artikelen

reb: 1