Gegrilde cake met karamelsaus en ijs

Bron recept: eigen recept

Een ondergeschoven categorie op mijn blog zijn wel de desserts terwijl een BBQ zich heel goed leent ook voor desserts. Na een gezellig BBQ samenzijn met vrienden heb je altijd nog rest warmte in de BBQ van de laatste briketten / houtskool die nog aan het opbranden zijn. Deze is ideaal om in een handomdraai een verrassend dessert “te fixen” voor je gasten. Met een minimale voorbereiding zet je dit overheerlijk dessert in no-time op tafel!

Dit recept is ontstaan eigenlijk puur uit “wat heb ik in huis”. We hadden vrienden op visite en hadden lekker ge-BBQ’ed. Ik dacht dat ik nog een grote bak roomijs in huis had maar dit bleek een klein bakje te zijn waar ook nog eens de helft uit was. Om de gasten niet met een zielig enkel bolletje ijs op te zadelen ben ik de voorraad kast in gedoken om zo een wat uitgebreider dessert te maken.

Ik had spekjes uitgebakken voor de salade en aangezien dat ik het uitbakvet nooit weg doe is dicht echt een samenkomst van voorraad & toevallig voorhanden. Maar het zoute & zoete, warm en koude is een combinatie welke veel vaker terug gaat komen hier als dessert.

Gegrilde cake

Ingrediënten

Instructies

Voorbereiding
  1. Bak op een laag vuur de spekblokjes uit
  1. Doe de spekjes in een vergiet en laat deze goed uitdruipen. De spekblokjes gebruiken we niet meer dus die kan je mooi in een salade gebruiken
  2. Smeer beide kanten van de plakken cake in met het vet van de spek.
  3. Wikkel de cake in folie en leg deze terug in de koelkast tot het grillen
Bereiding
  1. Bereid de BBQ voor op direct gebruik (gebruik de rest warmte na een BBQ met vrienden)
  2. Grill de plakken cake aan beide kanten goudbruin met mooie streeptjes
  3. Serveer de cake met de karamel saus, een bolletje ijs en de maltesers als versiering

De gebruikte saus is niet geheel toevallig dat ik deze had staan… Ik ben een zoetekauw… ik heb deze altijd op voorraad staan 😀

Salted caramel (caramelsaus met zeezout)

Ingrediënten

Instructies

  1. verwarm in een klein pannetje (met dikke bodem) de suiker en het water. Laat dit op een middel laag vuur verwarmen tot het begint te pruttelen en begint de verkleuren.
  2. NIET ROEREN!
  3. snij de boter in kleine blokjes
  4. Zodra de suiker een mooie donkerbruine kleur krijgt (kan een 10 a 15 min duren) voeg je de boter blokjes toe (bubbel waarschuwing) en roer dit een paar minuten goed door totdat de boter is opgelost.
  5. Haal de pan nu van het vuur en voeg de slagroom toe. Nu is het niet alleen een bubbel alarm maar een bubbel en bruis alarm (dit kan er heftig aan toe gaan dus let op)
  6. Roer dit een minuut heel stevig door en voeg tijdens het roeren het zout toe.
Inline
Inline