Wagyu braadstuk met smoked gravy en yorkshire pudding

Bron recept: eigen recept

In Engeland kennen ze een traditie die ze “sunday roast” noemen. Niet moelijk doen: gewoon een lekker braadstuk, wat groente, bruine jus, aardappelen en natuurlijk Yorkshire pudding. De aardappelen heb ik achterwege gelaten maar ik voel er toch ook wel wat voor om hier in huize OsFa de “sunday roast” traditie te introduceren.

Veel van mijn familie (van zowel warm als koude kant) azen al maanden op een uitnodiging om eens te komen eten bij ons. Waarom? Omdat ze allemaal wel van een BBQ houden maar nog niet echt eerder kennis hebben gemaakt met “mijn manier” van BBQ’en. Geen rooster vol vlees maar gewoon 1 of 2 gangen van de BBQ.

Toen mijn zwager aan de beurt was had ik eens de gelegenheid om het Wagu braadstuk uit de diepvries te trekken. Het was niet groot genoeg voor 4 man, maar 3 volwassen was het precies goed voor. Zo gezegd zo gedaan. Maar het is mij mijn eer te na om dit gewoon te braden, op tafel te zetten en dat daarmee de kous af is.

Na wat lezen en snuffelen op het internet kwam ik op het idee om een Engelse Sunday Roast te maken (ja ja het was een donderdag maar het ging om het idee). Een paar plakken braadstuk met wat simpele groenten, Yorkshire pudding en jus. Het klinkt zo simpel als ik het zo zeg maar ik zou ik niet zijn als ik toch wat speciaals er mee zou doen.

Het braadstuk heb ik eerst lekker gemasseerd met een van mijn favorieten de saus.guru Madagascar Roast BBQ saus (het roast zit toch al in de naam hé) en daarna lekker voorzien van een kruidenkorst van flavor.guru African Spice om het typische Engelse gerecht een Afrikaanse twist te geven. Een standaard jus is ook maar zo standaard dus deze heb ik heerlijk laten mee roken met de roast om er een lekkere rooksmaak aan mee te geven.

Met de groente heb ik niet veel bijzonders gedaan (gewoon gelijke delen doperwten en mais korrels met een klontje boter opgewarmd).

Smoked Roast (gerookt braadstuk)

Ingrediënten

Instructies

  1. Wrijf het braadstuk in met de bbq saus en bestrooi deze met de BBQ rub.
  2. Wikkel het braadstuk stevig in de vershoudfolie en leg dit in de koelkast (minimaal 1 uur)
  3. Bereid de BBQ voor om indirect op 140°C te gaan roken / braden.
  4. Haal het braadstuk uit de koelkast, voeg rookhout toe aan de BBQ en leg het braadstuk weg van de kolen.
  5. Zodra het braadstuk een kerntemperatuur van 35° bereikt heeft leg je hem in een aluminium schaal (of ovenschaal) en verdeel je de roomboter in plakjes hierover heen.
  6. Zet dit terug in de BBQ en rook/braad verder tot het braadstuk een kerntemperatuur van +/- 50°C heeft.
  7. Haal het bakje / ovenschaal uit de BBQ en dek deze losjes af met alumiumfolie. Laat het braadstuk ongeveer 5 a 10 minuten rusten.
  8. Trancheer het vlees (mooi duur woord voor "snij het in plakken") en serveer het met groente en andere bijgerechten naar keuze

Snel en eenvoudige Yorkshire pudding

Ingrediënten

Extra benodigdheden

Instructies

  1. Maak je BBQ klaar voor 200°C en indirect gebruik (of gebruik een oven)
  2. Klop in een schaal de melk en eieren los.
  3. Mix de gezeefde bloem hierdoor heen.
  4. Verdeel de boter in 12 blokjes en doe in elk muffinvormpje een blokje
  5. Plaats de muffinvorm in de BBQ (indirect) en smelt de boter in 2 tot 5 minuten
  6. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.
  7. Plaats de muffinvorm terug in de BBQ en knijp de temperatuur terug naar 180°C en bak de Yorkshire puddings voor ongeveer 20 a 25 minuten tot ze mooi gerezen en goudbruin zijn (vanaf de 15 min ongeveer om de 5 min even spieken).

Smoked gravy (gerookte bruine jus)

Ingrediënten

Instructies

  1. Mocht je net als ik een "vetpot" in de koelkast hebben staan laat dan in een pan 3 eetlepels braadvet smelten. Gebruik je "vers" braadvet giet dit dan uit de braadpan door een zeef in een schone pan.
  2. Als het braadvet gesmolten / goed warm is voeg je de bloem schepje voor schepje toe terwijl je continue blijft roeren om een mooie gladde mix te krijgen.
  3. Terwijl je blijft roeren bak je de bloem tot een mooi donkere kleur (hoe donkerder hoe voller en rijker de smaak van de jus gaat worden). Bij mij is dat meestal een minuut of 4. Maar blijf roeren!
  4. Voeg nu scheutje voor scheutje de warme bouillon toe terwijl je continue blijft roeren. Als de jus is opgenomen voeg je het volgende scheutje toe.
  5. De truc zit er in om de jus niet te veel af te laten koelen, daarom de kleine scheutjes.
  6. Zodra alle bouillon is toegevoegd moet je de saus gaan roken. Als je niet iets aan het roken bent of geen zin in de rook hebt laat je de pan op een zacht vuur nog even zachtjes pruttelen.
  7. Als je hem gaat roken schenk je hem over in een grote ovenschaal (hoe groter hoe meer rookoppervlakte).
  8. Zet deze schaal in de BBQ waar je op aan het roken bent (maar niet direct boven de kolen).
  9. Rook de saus ongeveer een minuut of 5 a 10 mee (afhankelijk van gebruikt rookhout en persoonlijke smaak) en roer het daarna even goed door.
Inline
Inline