Dubbeldoel diamantplaat

Ik hoef na mijn stukje “dubbeldoel vs dubbeldoel” waarschijnlijk niet meer te vertellen dat ik zoveel als ik maar kan met Heijdra Original Dubbeldoel werk, bij dit rundvlees weet ik dat het goed zit en dat ik niet voor verrassingen kom te staan. En toch klopt dat niet helemaal want een diamantplaat was toch een behoorlijke verrassing voor mij. Ik dacht dat ik naar een een diamanthaas zat te kijken tijdens mijn “willekeurig rondklikken” op BBQuality maar nee het ging echt over een diamantplaat (of nekdiamant zoals BBQuality het noemt).  Nu ga ik een goede uitdaging niet uit de weg dus hierbij mijn eerste recept met dit verrassende stuk vlees.

Bewust gebruik ik de benaming “stuk” vlees in plaats van “stukje” want een diamantplaat heeft een minimum gewicht van over een kilo. Het stuk wat ik via BBQuality bestelde woog een 1,8 kg, ik had bewust voor dit formaat gekozen omdat ik meerdere recepten ermee wil gaan maken. Eenmaal gearriveerd heb ik de plaat in drie stukken verdeeld om mijn creativiteit helemaal los te kunnen laten gaan.

maar wat is een diamantplaat dan??

Ik heb bovenstaande plaatje geleend van FlavorFlav (met toestemming) omdat deze het duidelijk laten zien wat ik bedoel. Klik op het plaatje en beloon hun voor deze moeite ook eens met een bezoekje.

Nu ga ik er bijna aan voorbij maar laat ik eerst wat achtergrond informatie geven over een diamantplaat. Zodra een rund geslacht is wordt deze verdeeld in diverse grote delen (dit noemen ze technische delen of zoals in het Engels primal cuts). Dit zijn gedeelten waar een slager dan weer kleinere stukken van snijd in de voor ons herkenbare stukken zoals biefstukken, riblappen enzovoorts. Een van deze delen is de hals / nek, in het begeleidende plaatje zie waar dit stuk zit. De diamantplaat zit precies op de rechter scheidingslijn: tussen de nek en de rib-eye in.

Bij een standaard West-Europese manier van versnijden wordt dit vlees vaak verwerkt tot doorregen of magere runderlappen. In Amerika heeft de universiteit van Denver onderzoek gedaan naar andere methoden van versnijden en hebben zodoende een stuk vlees benoemd tot “denver cut”. En dat is nu precies wat de diamantplaat is: een Denver cut. Verkijk je er niet op: ook al heeft het een Amerikaanse naam: het is een zeer uitzonderlijk en onbekend stuk rund. Een aantal Amerikaanse slagers uit mijn netwerk moesten het ook even opzoeken.

Wat kan je er mee?

Zoals mijn gewaardeerde collega Mac (van Mac’s BBQ pit) in zijn recept Low en Slow gerookte Dubbeldoel Diamantplaat al uit de doeken doet kan je een diamantplaat zowel low en slow bereiden maar ook als een steak. Hij zelf vond de steak wat tegenvallen ten opzichte van de low en slow methode, dat is uiteraard een smaak dingetje. Om een oordeel te kunnen vellen heb ik besloten om 1 van mijn delen diamantplaat eerst als een steak te bakken en daarna af te garen in een braadslee. Ik heb bewust als eerste recept voor diamanplaat hiervoor gekozen omdat ik niet kan tippen aan zijn bordopmaak (kijk echt maar eens naar zijn recept) en een steak zich iets meer leent voor de “ruwe-serveren-op-een-plank” opmaak welke ik vaak gebruik.

Ruubs

In mijn recept gebruik ik een kruidenmix van Ruubs die zeer hoog en intens van smaak is. Jullie gaan vaker kruiden van Ruubs.nl voorbij zien komen want man, man, man die kruiden zijn een smaakexplosie waar je gewoon stil van word. Waarom ik deze kruiden ben gaan uitproberen is omdat deze kruiden puur zijn in elke betekenis van het woord: geen toevoegingen, geen fratsen.
De kruiden zijn zo puur en intens dat je echt maar een minimale hoeveelheid nodig hebt: hou hier rekening mee dat als je ze gaat gebruiken. Kruiden mogen nooit het vlees of vis gaan overheersen dus gebruik ze spaarzaam.

 

Het eindresultaat

Normaal gesproken gooi ik niet veel grote foto’s in een recept maar dit, bijna strafbaar zo lekker, resultaat wil ik eer aan doen met een mooie grote foto!

 

 

Dubbeldoel Diamantplaat - seared

Ingrediënten
  

  • 600 gr Dubbeldoel diamantplaat van Heijdra original
  • 0.5 tl BBQ rub kies een rub die hoog in smaak is (sterk dus)
  • 2 el ongezouten roomboter
  • zout & peper

Extra benodigdheden

  • skillet
  • braadslede
  • aluminium folie

Instructies
 

  • Bereid de BBQ voor om op 150°C indirect te BBQ'en
  • Dep de diamantplaat droog met keukenpapier en zout deze lichtjes en leg deze een uurtje op een rooster in de koelkast.
  • Zet de skillet boven de kolen en laat deze goed heet worden.
  • Smelt de boter en bak de diamantplaat een minuut of 2 per zijde stevig aan zodat je een mooie korst krijgt.
  • Leg de diamantplaat in de braadslede en giet een scheutje hete boter erover heen.
  • Plaats een temperatuurmeter en dek de braadslede af met aluminium folie.
  • Plaats de braadslede op het indirecte gedeelte en sluit de BBQ (vergeet niet om je skillet er vanaf te halen).
  • Gaar de diamantplaat naar een kerntemperatuur van 53°C en laat deze een minuut of 10 rusten (hou vol! je kan het! even wachten).
  • Gooi het vocht uit de braadslee niet weg maar breng dit over naar een schaaltje.
  • Na het rusten trancheer (mooi woord voor "in plakken snijden) je het vlees en vang je het vocht op wat vrijkomt tijdens het snijden.
  • Meng dit vocht met het "braadvocht" uit de braadslee en breng op smaak met peper (je hebt waarschijnlijk geen zout nodig).
  • Leg de plakken vlees op een bord of plank, giet er wat vocht over / rond, bestrooi het met de BBQ-rub en maak het eventueel af met fijngesneden bieslook.

Aanbevolen artikelen

reb: 1