Braaiwors met soet suurkool en roosterbrood

Zuid-Afrika is een land met een historisch dubbel gezicht. Het heeft een beladen historie maar ook juist door die historie een rijke cultuur. De invloed van ons kleine kikkerlandje is groter dan menig mens zal denken. Het is dan ook niet vreemd dat er zelfs gerechten opduiken in de Zuid-Afrikaanse BBQ-cultuur die een oorsprong hebben in “onze” keuken.

Meerdendeel van de kolonisten welke zich vestigden in Zuid-Afrika waren Nederlandse boeren. En je kent het gezegde wel: wat de boer niet kent dat eet die niet. Zodoende werden er bekende gerechten klaar gemaakt die langzaam aan in de loop van de tijd een eigen richting ingeslagen zijn. Een van de meest tot de verbeelding sprekende voorbeelden is die van braaiwors. Braaiwors is een directe afstammeling van, je raad het al, een braadworst.  Een lange (opgerolde) verse worst welke zich perfect leent om op een BBQ bereid te worden.

In mijn Zuid-Afrikaans getinte gerecht heb ik eigen versie van een braaiwors gemaakt met een zoete zuurkool en wat roosterbrood.

Een broodje braadworst met zuurkool is bij iedereen wel bekend. Daarom vond ik het juist zo leuk om een eigen draai er aan te geven door het te serveren met roosterbrood (een typisch Zuid-Afrikaans BBQ broodje).

Ik heb gekozen voor een zoete variant van zuurkool, niet om het Zuid-Afrikaans te maken maar meer om er voor te zorgen dat in ieder geval Mevr. OsFa ervan wilde proeven. Normaal gesproken gaat er mosterd op zo’n broodje maar ik wilde toch ook wel weer een beetje 100% Nederland in het gerecht brengen om de verbintenis tussen Nederland en Zuid-Afrika te onderstrepen.

Ja, over dit recept is goed en diepzinnig nagedacht (een beetje te goed en te diep maar dat doet er niet toe).

Terug naar de saus: wat is het meest unieke eten wat in Nederland te verkrijgen is maar ook echt NERGENS anders te wereld? Zelfs speciale winkels in het buitenland voor Nederlandse expats hebben dit niet in hun assortiment… De McKroket! Hollandser als dit zal je het niet krijgen: na wat zoeken op het internet kwam ik er achter dat de saus die het restaurant met de gouden bogen gebruikt zo eenvoudig is dat ik met schaamrood op mijn kaken snel de browser afsloot. Hoe eenvoudig? Kijk naar het recept en je zult denken: “Moest je dat opzoeken”?

Braaiwors

Ingrediënten
  

  • 500 gr verse worst aan 1 stuk
  • 250 ml gerookte jus

Extra benodigdheden

  • 2 lange spiesen
  • rookhout naar keuze

Instructies
 

  • Bereid je BBQ voor om te gaan roken (indirect) op 150°C
  • Steek de spiesen parallel aan je snijplank kruislings door de verse worst.
  • Voeg het rookhout toe en plaats je worstenkruis op het indirecte gedeelte van de BBQ
  • Bij een kerntemperatuur van 50°C smeer je de bovenzijde van de worst goed in met jus.
  • Bij een kerntemperatuur van 55°C draai je de worst om en smeer je hem weer in met jus.
  • Bij een kerntemperatuur van 60°C grill je hem aan beide kanten een paar minuten om een mooi krokant velletje te leggen en leg je hem terug naar het indirecte gedeelte.
  • Smeer hem nu nog 1 maal in en laat hem nog een minuut of 5 liggen.
  • Haal de worst van de BBQ en laat hem 5 a 10 minuten rusten voordat je hem aansnijd (eventueel losjes afdekken met aluminium folie).

Smoked gravy (gerookte bruine jus)

Ingrediënten
  

  • 3 el braadvet ik bewaar over het algemeen elk restje braadvet van "normaal" eten in een vetpotje in de koelkast
  • 3 el bloem
  • 500 ml runderbouillon (van blokje)
  • kruiden naar keuze

Extra genodigdheden

  • Ovenschaal
  • Een BBQ "in bedrijf" waarmee je aan het roken bent

Instructies
 

  • Mocht je net als ik een "vetpot" in de koelkast hebben staan laat dan in een pan 3 eetlepels braadvet smelten. Gebruik je "vers" braadvet giet dit dan uit de braadpan door een zeef in een schone pan.
  • Als het braadvet gesmolten / goed warm is voeg je de bloem schepje voor schepje toe terwijl je continue blijft roeren om een mooie gladde mix te krijgen.
  • Terwijl je blijft roeren bak je de bloem tot een mooi donkere kleur (hoe donkerder hoe voller en rijker de smaak van de jus gaat worden). Bij mij is dat meestal een minuut of 4. Maar blijf roeren!
  • Voeg nu scheutje voor scheutje de warme bouillon toe terwijl je continue blijft roeren. Als de jus is opgenomen voeg je het volgende scheutje toe.
  • De truc zit er in om de jus niet te veel af te laten koelen, daarom de kleine scheutjes.
  • Zodra alle bouillon is toegevoegd moet je de saus gaan roken. Als je niet iets aan het roken bent of geen zin in de rook hebt laat je de pan op een zacht vuur nog even zachtjes pruttelen.
  • Als je hem gaat roken schenk je hem over in een grote ovenschaal (hoe groter hoe meer rookoppervlakte).
  • Zet deze schaal in de BBQ waar je op aan het roken bent (maar niet direct boven de kolen).
  • Rook de saus ongeveer een minuut of 5 a 10 mee (afhankelijk van gebruikt rookhout en persoonlijke smaak) en roer het daarna even goed door.

Zoete zuurkool

Ingrediënten
  

  • 150 gr zuurkool
  • 1 el suiker
  • 1 el gembersiroop

Instructies
 

  • Warm op een zachte pit de zuurkool met de suiker langzaam op.
  • Meng er vlak voor serveren de gembersiroop door.

Darn Easy McKroket saus

Ingrediënten
  

  • 2 el mayonaise
  • 1 el grove mosterd

Instructies
 

  • Meng de mayonaise en de mosterd goed door elkaar.
  • Laat dit minimaal een half uurtje in de koelkast staan zodat de mayonaise en mosterd goed smaken uitwisselen.

Aanbevolen artikelen

reb: 1