King Sal-o-mon

De king Sal-0-mon is de koning onder de zalmburgers! 1 burger is genoeg voor 4(!) personen.In dit recept worden baked tommies en poor-mans-pesto gebruikt dus lees deze recepten ook goed door. Of leef je zelf helemaal uit met garnering en topping!

Dit recept is het eind resultaat van Een Italiaans georiënteerde zalmburger

King Sal-o-mon

Ingrediënten
  

  • 375 gram zalmfilet zonder huid
  • 150 gram gerookte zalm
  • 1 grote sjalot
  • 1 citroen
  • grof zeezout
  • 1 a 2 eetlepel gekruid paneermeel
  • 1 ciabatta
  • Sla naar keuze
  • Poor mans pesto
  • Citroen moster mayonaise
  • Bakked Tommies
  • 3 a 4 tasty toms / cherry tomaatjes voor decoratie

Extra benodigheden

  • Keukenmachine of vleesmolen
  • rasp
  • Tapas prikkers / sate stokjes
  • Eventueel hamburger pers

Instructies
 

  • Leg de zalm een minuut of 15 in de diepvries om koud en steviger te worden.
  • Rasp de schil van de citroen (probeer niet het witte onderliggende velletje mee te raspen, dit is wat bitter)
  • Knijp citroen verder uit.
  • Snij de sjalot in grove stukken (voor een vlees molen. OF snipper de sjalot heel fijn (voor een keukenmachine)
  • Snij de zalm in blokken van circa 2 x 2 cm.
  • Trek de gerookte zalm in reepjes en hou ongeveer 25 gram apart voor garnering.
  • Meng in een grote kom de zalmfilet met de gerookte zalm, sjalot, een scheut citroensap en 1 a 2 theelepels citroen rasp.
  • Maal dit met de vleesmolen of in de keukenmachine (niet te lang: mag geen puree worden.
  • Voeg gekruid paneermeel toe tot je een farce krijgt wat iets slapper is dan rundergehakt en breng dit eventueel verder op smaak met zee zout
  • Maak van de farce een viertal hamburgers
  • en leg deze op een met folie beklede snijplank.
  • Denk de burgers af met folie en plaats deze minimaal 15 minuten terug in koelkast.
  • Zorg dat je BBQ klaar is voor Hot & Fast (grillen dus)
  • Grill de zalm burgers rechtstreeks boven de kolen ongeveer 4 a 5 minuten per kant (medium tot medium done). En begin alvast met het eerste gedeelte van het bouwen van de burger.

Bouwinstructies

  • Snij de ciabatta door
  • Leg hierop de sla naar keuze
  • Smeer de onderste helft in met de mayonaise
  • Plaats hierop de burgers
  • Leg een laag of streep Poor mans pesto over de burgers
  • Garneer dit met bakked tommies en de zalmsnippers.
  • Prik het deksel vast met de prikkers (waarop een tomaatje zit) en serveer met een paar schijfjes citroen ernaast

Bakked Tommies

Ingrediënten
  

  • 1 bakje Tasty Tom tomaatjes of andere snoeptomaatjes
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • peper / zout

Extra benodigheden

  • Ovenschaal of aluminium bakjes

Instructies
 

  • Maak de BBQ klaar voor indirecte bereiding op een temperatuur van 180°C.
  • Snij de Tasty Toms in plakjes van ± 5mm dik
  • Snij 1 teen knoflook in flinterdunne plakjes
  • Pers 1 teen knoflook
  • Voeg op gevoel een beetje olie, vers gemalen peper en grof gemalen zout toe
  • Meng dit goed door elkaar en verdeel dit ruim in de ovenschaal
  • Plaats de ovenschaal in de bbq voor ongeveer 10 a 15 min.
  • Spiek vanaf de 10 min regelmatig om te kijken of ze goed zijn

Poor-mans-pesto

Ingrediënten
  

  • 100 gram bladspinazie
  • 50 gram ongezouten cashewnoten
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1,5 teen knoflook
  • scheutje olijfolie
  • peper & zout

Extra benodigheden

  • Keukenmachine

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten zonder de olie in een keukenmachine en begin met dit fijn te malen.
  • Voeg stapsgewijs scheutjes olie toe terwijl de machine draait.Er komt vocht uit de spinazie en olie (klein
  • beetje) uit de cashewnoten. Je kan beter kleine beetjes tijdens het draaien toevoegen om de gewenste smeuïgheid tebereiken.
  • Laat de machine doordraaien totdat de gewenste “fijnheid” bereikt is.
  • Zet de pesto voor minimaal 12 uur in de koelkast

Aanbevolen artikelen

reb: 1